CU CINE SE LUPTĂ ISRAELUL. Principalele grupări armate palestiniene din Fâșia Gaza

CU CINE SE LUPTĂ ISRAELUL. Principalele grupări armate palestiniene din Fâșia Gaza
Publicat: 18/11/2012, 12:20
Actualizat: 02/02/2019, 03:08

Grupări armate palestiniene din Fâșia Gaza sunt începând de miercuri ținta unei operațiuni militare israeliene, „Pilon al Apărării”, operațiune în care până în prezent au fost uciși 49 de palestinieni, relatează AFP, care prezintă principalele grupări armate palestiniene.

– HAMAS, care se află la putere în Fâșia Gaza începând din 2007, este creditată de Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) cu aproximativ 20.000 de combatanți, dintre care aproximativ 10.000 – cei mai bine antrenați – fac parte din cadrul aripei sale militare, Brigăzile Ezzedin al-Qassam. Acestea poartă numele „părintelui” Revoltei arabe (1936-1939) împotriva mandatului britanic în Palestina, ucis în 1935. Lor li se adaugă alți aproximativ 10.000 de membri ai mișcării islamiste Hamas, integrați în rândul forțelor de securitate din Fâșia Gaza, în special în cadrul Forței Executive, formată de către Hamas.

„Ele vor purta grosul oricărei angajări cu armata israeliană, ca în timpul operațiunii „Plumb Topit” din 2008″, apreciază IISS. Armamentul lor, de contrabandă sau artizanal, cuprinde mine, rachete, mortiere și arme ușoare.

Potrivit site-ului lor, www.qassam.ps, aceste forțe au apărut la jumătatea lui 1991, în cursul primei Intifada, în urma unor încercări de lansare a unei rețele armate încă din 1984 de către cei care vor lansa Hamas în 1987. Numărul lor real „este cunoscut doar de comandantul Brigăzilor”, adaugă site-ul.

La 14 decembrie 2011, cu ocazia marcării a 24 de ani de la crearea Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qassam au revendicat peste 1.000 de operațiuni împotriva Israelului de la crearea lor, inclusiv 87 de atentate sinucigașe. Ele au mai anunțat că au ucis 1.365 de israelieni, au rănit alți 6.411 și că au pierdut „1.848 de martiri”.

Brigăzile Ezzedin al-Qassam mai anunțau că au lansat, până la data respectivă, peste 11.000 de rachete și obuze de mortier împotriva Israelului.

Joi și vineri, ele au revendicat două tiruri, cu o rază de 60 de kilometri față de Fâșia Gaza, și anume în apropiere de Tel Aviv și în Cisordania, în apropiere de Ierusalim, tirul cu cea mai lungă rază de acțiune atins de lovituri palestiniene în istoria conflictului.

– JIHADUL ISLAMIC, a doua forță combatantă în Fâșia Gaza după Hamas, are ca aripă militară gruparea Brigăzile Al-Qods (Ierusalim), care afirmă că dispune de „aproximativ 8.000 de oameni”. Ei au revendicat joi un tir cu rachete de tip Fajr-5, de fabricație iraniană, cu o rază de acțiune de 75 de kilometri, care a căzut în largul mării, la nivelul orașului Tel Aviv.

Creată în 1980, de inspirație iraniană, aceasta este prima organizație islamistă palestiniană care s-a angajat în lupta armată.

– COMITETELE REZISTENȚEI POPULARE (CRP), fondate în septembrie 2000, sunt o organizație armată radicală, a căror aripă militară se numește Brigăzile Salaheddin (Saladin).

Create de elemente din domeniul securității din cadrul Fatah (mișcarea lui Yasser Arafat care în prezent este condusă de către Mahmoud Abbas), cărora li s-au alăturat transfugi din cadrul unor organizații naționaliste și islamiste, ele nu au o ideologie.

În iunie 2006, ei participă alături de Brigăzile Ezzedin al-Qassam și o grupare salafistă – Armata Islamului -, la răpirea militarului israelian Gilad Shalit, eliberat în octombrie 2011, în schimbul eliberării a 1.027 de palestinieni, deținuți de către Israel.

– SALAFIȘTII JIHADIȘTI, care acuză Hamas că dă dovadă de slăbiciune față de Israel și în aplicarea legii islamice (sharia), revendică aproximativ câteva sute de membri, înlăturați din rândul Hamas și altor mișcări, răspândiți în grupări ca Jaich al-Islam, Jund Ansar Allah, Tawhid wal Jihad, Jaich al-Umma, Ansar al-Sunna, iar de curând o coaliție intitulată Majlis Shoura al-Mujahidin.

Cea mai cunoscută dintre aceste grupări este Jaich al-Islam (Armata Islamului), care are în centrul ei un clan de familii din Gaza – Doghmouch. În afară de participarea la răpirea lui Shalit, ea l-a răpit în 2007 pe corespondentul BBC Alan Johnston, eliberat de către Hamas, care a înăbușit în sânge, în august 2009, „Emiratul” proclamat la Rafah (sud) de către Jund Ansar Allah, în cadrul unor operațiuni soldate cu 24 de morți.

– Mai puțin vizibile în urma victoriei Hamas în Fâșia Gaza, în 2007, sunt grupări armate din cadrul ORGANIZAȚIEI PENTRU ELIBERAREA PALESTINEI (OLP), ca Brigăzile Martirilor al-Aqsa, provenind din mișcarea Fatah, sau Brigăzile Abu Ali Mustapha, aripa militară a FRONTULUI POPULAR PENTRU ELIBERAREA PALESTINEI (FPLP, stânga naționalistă), care a revendicat un tir cu o rachetă antitanc asupra unui jeep militar israelian, la 10 noiembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ce vedetă din România se iubește cu un puștan cu 22 de ani mai tânăr...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Permis suspendat pentru 10 ani. Legea care va intra în vigoare în România
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Iată ce salariu primesc angajații din marile restaurante fast-food în România
×