Cum ajung să fie mutilate genital milioane de fetițe. Practica barbară care distruge destine încă de la 10 ani

Cum ajung să fie mutilate genital milioane de fetițe. Practica barbară care distruge destine încă de la 10 ani
FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 21/07/2021, 17:48
Actualizat: 21/07/2021, 18:22

Peste 200 de milioane de femei și fete din întreaga lume trăiesc în momentul de față mutilate genital, potrivit unui raport al Parlamentului European din 2020. Cele mai multe dintre ele rămân cu sechele pe viață, iar unele tinere își pierd viața din cauza sângerărilor cumplite.

Ultimul caz a fost înregistrat, miercuri, în Somalia, unde o fetiță de 13 ani a murit după ce a fost mutilată genital, practică la care sunt supuse 98% dintre fetițele din țara est-africană încă de la vârsta de 10 ani.

Fartun Hassan Ahmed, fiica unor pastori nomazi din statul somalian Galmudug, a sângerat până la moarte după ce a fost tăiată în zona genitală. Acesta este ultimul caz de deces înregistrat în Somalia, din 2018 până în prezent, scrie The Guardian. În urmă cu trei, o altă copilă de 10 ani și-a pierdut viața ca urmare a mutilării genitale.
Somalia este una dintre țările care au cea mai ridicată rată de mutilare genitală a femeilor, însă țara est-africană nu are nicio lege națională împotriva acestei practii.

Am căutat o mașină pentru o aduce la spital, dar din nefericire, nu a putut să ajungă la noi la timp. Nu am știu ce să facem. Atunci când am găsit o mașină pentru a o transporta, fetița mea era deja moartă”, a spus mama lui Fartun.

Ce înseamnă mutilarea genitală a femeilor

Mutilarea genitală a femeilor este o practică barbară efectuată în multe țări din Africa, Asia și Orientul Mijlociu și implică îndepărtarea parțială sau totală a organelor genitale externe feminine. Unele dintre tinerele care provin din familii de imigranți nu sunt în siguranță nici în Uniunea  Europeană.

Practica este întâlnită și în unele țări din Asia și America Latină. De cele mai multe ori, aceasta este făcută de un „excizor” tradițional, cu o lamă și fără anestezie, în condiții de igienă precară.

La nivel internațional, mutilarea genitală este cunoscută drept încălcare a drepturilor omului. Cu toate acestea, aproximativ 68 de milioane de fete din întreaga lume riscă să fie mutilate genital până în 2030, potrivit datelor Parlamentului European.

Deși este ilegală în UE, iar unele state membre urmăresc făptuitorii în justiție chiar și atunci când mutilarea a avut loc în afara țării, se estimează că aproximativ 600.000 de femei care trăiesc în Europa au fost supuse acestei practici și alte 180.000 de fete sunt expuse unui risc ridicat în 13 țări europene, arată datele de la Parlamentul European.
Mireille Tushiminina, coordonatorul Biroului Regional al UNFPA – Agenția Națiunilor Unite pentru drepturile și sănătatea reproductivă – a declarat că a fost profund întristată de moartea fetiței și a solicitat Somaliei să adopte în cele din urmă o lege împotriva acestei practici barbare.
Acum mai mult ca oricând, avem nevoie de acțiuni mai puternice și mai îndrăznețe. Îndemnăm guvernul, liderii religioși, organizațiile societății civile, mass-media și comunitățile locale să lupte împotriva acestei practici dăunătoare care încalcă drepturile fetelor, sănătatea sexuală și reproductivă”, a spus reprezentantul UNFPA.

Egipt, printre primele ţări care încearcă să combată mutilarea genitală feminină

În 2007 a fost dat un decret, în cadrul campaniei ”Începutul Sfârşitului” care interzice doctorilor, asistenţilor medicali sau oricărei alte persoane să taie sau să modifice orice parte a sistemului reproducător feminin.

La baza mutilării genitale feminine stau un amestec de motive culturale și sociale, cum ar fi presiunea și convenția socială, credințele că practica are sprijin religios sau idei de frumusețe și puritate. Alte comunități o folosesc drept ”protecție” împotriva violului, cât și pentru a scădea interesul fetei pentru viața sexuală.

O aplicație împotriva mutilării genitale

În 2019, the Restorers, un grup de cinci studente din Kenya, care a dezvoltat o aplicație ce ajută fetele să facă față mutilării genitale feminine, au fost selectate pentru Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, acordat de Parlamentul European. Nominalizarea acestora marchează un pas important în lupta împotriva mutilării genitale a femeilor, împuternicindu-i pe tineri să joace un rol important în propriile lor comunități.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
FOTO. Nicoleta Luciu e de nerecunoscut după intervențiile estetice! Cum s-a schimbat fosta vedetă TV
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Nu a fost chemat la nuntă de Simona Halep, dar o sfătuiește să facă repede...
Horoscop pentru luni! Se anunţă schimbări importante pentru multe dintre zodii
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
53 de monede de aur din perioada Imperiului Roman, cea mai mare colecție descoperită vreodată...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
De ce femeile au mai mulţi anticorpi după covid-19 decât bărbaţii. Dr. Adrian Marinescu explică
Prefectul Silviu COȘA, ALES VICEPREȘEDINTELE PNL, regiunea Sud Est
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
România trece la ORA DE IARNĂ! Vom dormi mai mult. Cum trebuie să ne potrivim...
Anunț uluitor despre vaccin! Ce efect are asupra creierului
Imagini ȘOCANTE cu vedete desfigurate de operații estetice. Nici părinții lor nu le mai recunosc....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...