Cum ajung să fie mutilate genital milioane de fetițe. Practica barbară care distruge destine încă de la 10 ani

Cum ajung să fie mutilate genital milioane de fetițe. Practica barbară care distruge destine încă de la 10 ani
FOTO - caracter ilustrativ
Publicat: 21/07/2021, 17:48
Actualizat: 21/07/2021, 18:22

Peste 200 de milioane de femei și fete din întreaga lume trăiesc în momentul de față mutilate genital, potrivit unui raport al Parlamentului European din 2020. Cele mai multe dintre ele rămân cu sechele pe viață, iar unele tinere își pierd viața din cauza sângerărilor cumplite.

Ultimul caz a fost înregistrat, miercuri, în Somalia, unde o fetiță de 13 ani a murit după ce a fost mutilată genital, practică la care sunt supuse 98% dintre fetițele din țara est-africană încă de la vârsta de 10 ani.

Fartun Hassan Ahmed, fiica unor pastori nomazi din statul somalian Galmudug, a sângerat până la moarte după ce a fost tăiată în zona genitală. Acesta este ultimul caz de deces înregistrat în Somalia, din 2018 până în prezent, scrie The Guardian. În urmă cu trei, o altă copilă de 10 ani și-a pierdut viața ca urmare a mutilării genitale.
Somalia este una dintre țările care au cea mai ridicată rată de mutilare genitală a femeilor, însă țara est-africană nu are nicio lege națională împotriva acestei practii.

Am căutat o mașină pentru o aduce la spital, dar din nefericire, nu a putut să ajungă la noi la timp. Nu am știu ce să facem. Atunci când am găsit o mașină pentru a o transporta, fetița mea era deja moartă”, a spus mama lui Fartun.

Ce înseamnă mutilarea genitală a femeilor

Mutilarea genitală a femeilor este o practică barbară efectuată în multe țări din Africa, Asia și Orientul Mijlociu și implică îndepărtarea parțială sau totală a organelor genitale externe feminine. Unele dintre tinerele care provin din familii de imigranți nu sunt în siguranță nici în Uniunea  Europeană.

Practica este întâlnită și în unele țări din Asia și America Latină. De cele mai multe ori, aceasta este făcută de un „excizor” tradițional, cu o lamă și fără anestezie, în condiții de igienă precară.

La nivel internațional, mutilarea genitală este cunoscută drept încălcare a drepturilor omului. Cu toate acestea, aproximativ 68 de milioane de fete din întreaga lume riscă să fie mutilate genital până în 2030, potrivit datelor Parlamentului European.

Deși este ilegală în UE, iar unele state membre urmăresc făptuitorii în justiție chiar și atunci când mutilarea a avut loc în afara țării, se estimează că aproximativ 600.000 de femei care trăiesc în Europa au fost supuse acestei practici și alte 180.000 de fete sunt expuse unui risc ridicat în 13 țări europene, arată datele de la Parlamentul European.
Mireille Tushiminina, coordonatorul Biroului Regional al UNFPA – Agenția Națiunilor Unite pentru drepturile și sănătatea reproductivă – a declarat că a fost profund întristată de moartea fetiței și a solicitat Somaliei să adopte în cele din urmă o lege împotriva acestei practici barbare.
Acum mai mult ca oricând, avem nevoie de acțiuni mai puternice și mai îndrăznețe. Îndemnăm guvernul, liderii religioși, organizațiile societății civile, mass-media și comunitățile locale să lupte împotriva acestei practici dăunătoare care încalcă drepturile fetelor, sănătatea sexuală și reproductivă”, a spus reprezentantul UNFPA.

Egipt, printre primele ţări care încearcă să combată mutilarea genitală feminină

În 2007 a fost dat un decret, în cadrul campaniei ”Începutul Sfârşitului” care interzice doctorilor, asistenţilor medicali sau oricărei alte persoane să taie sau să modifice orice parte a sistemului reproducător feminin.

La baza mutilării genitale feminine stau un amestec de motive culturale și sociale, cum ar fi presiunea și convenția socială, credințele că practica are sprijin religios sau idei de frumusețe și puritate. Alte comunități o folosesc drept ”protecție” împotriva violului, cât și pentru a scădea interesul fetei pentru viața sexuală.

O aplicație împotriva mutilării genitale

În 2019, the Restorers, un grup de cinci studente din Kenya, care a dezvoltat o aplicație ce ajută fetele să facă față mutilării genitale feminine, au fost selectate pentru Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, acordat de Parlamentul European. Nominalizarea acestora marchează un pas important în lupta împotriva mutilării genitale a femeilor, împuternicindu-i pe tineri să joace un rol important în propriile lor comunități.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte