Cum ar fi atacat Rusia cu Pokémon Go campania electorală din SUA. Reacția Moscovei

Cum ar fi atacat Rusia cu Pokémon Go campania electorală din SUA. Reacția Moscovei
Publicat: 13/10/2017, 19:03
Actualizat: 26/03/2019, 00:42

Eforturile Rusiei de influențare a opiniilor politice în Statele Unite nu s-au limitat la platformele de socializare online Facebook și Twitter. O investigație CNN vizând un cont online rus arată că tentaculele s-au extins la YouTube, Tumblr și chiar Pokémon Go. O campanie online asociată Rusiei și difuzată în cadrul mișcării americane Viețile Persoanelor de Culoare Contează (Black Lives Matter) a utilizat platformele Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Tumblr și Pokémon Go, contactând chiar jurnaliști, în efortul de a folosi tensiunile rasiale din SUA pentru a accentua clivajele în societatea americană, arată investigația realizată de CNN.

Campania online, intitulată „Nu ne împușcați!”, oferă noi perspective asupra modului în care agenți ruși au creat un amplu mediu online în care erau distribuite mesaje politice în scopul amplificării tensiunilor politice. Campania pare să fi fost coordonată de o structură online care ar avea legături cu Kremlinul – Agenția de Cercetare în domeniul Internetului (Internet Research Agency, IRA).

Campania „Nu ne împușcați!” luase amploare după împușcarea mortală de către poliție în august 2014, în Ferguson (Missouri), a unui tânăr de culoare, Michael Brown. Serviciile secrete ruse ar fi utilizat platforme online pentru a evidenția brutalitatea poliției americane, scopul fiind mobilizarea afro-americanilor pentru proteste și perceperea activismului persoanelor de culoare drept o amenințare, influențând astfel opiniile înaintea scrutinului prezidențial câștigat de candidatul republican Donald Trump.

Utilizatorii Pokemon Go ar fi fost mobilizați să practice jocul în principal în zone în care se înregistraseră incidente asociate agresiunilor poliției. Utilizatorii primeau instrucțiuni pentru a oferi în jocul Pokémon nume identice cu cele ale victimelor presupuselor abuzuri ale poliției, cu obiectivul amplificării tensiunilor sociale în Statle Unite.

Reacția Moscovei

Replica Kremlinului nu a întârziat să apară. Ministerul de Externe al Rusiei a ironizat suspiciunile privind utilizarea de către serviciile secrete ruse a Jocului Pokemon Go pentru influențarea opiniilor cetățenilor americani înaintea scrutinului prezidențial din 2016, relatează site-ul agenției Tass.

„Potrivit logicii CNN, afro-americanii își formează opiniile civice utilizând Pokemoni”, a reacționat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

„Atât de simplist explică acest post de televiziune amplificarea tensiunilor rasiale în SUA în perioada modernă. Rușii sunt din nou de vină … și Pokemonii pe care îi controlează”, a spus ironic Maria Zaharova.

Potrivit serviciilor secrete americane, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influențare a rezultatului scrutinului prezidențial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump și în ambiția de a submina sistemul liberal-democratic occidental.

„Eforturile Rusiei de a influența scrutinul prezidențial american reprezintă cea mai recentă expresie a dorinței pe care Moscova o are de mult timp de a submina ordinea liberal-democratică occidentală promovată de Statele Unite; activitățile Rusiei demonstrează o escaladare semnificativă din punctul de vedere al modului direct de acțiune, al intensității și scopului eforturilor, comparativ cu operațiunile anterioare”, se arată în versiunea declasificată a Raportul de evaluare elaborat de Comunitatea serviciilor de informații din SUA.

„Principala concluzie este că președintele Vladimir Putin a ordonat o campanie de influențare a scrutinului prezidențial desfășurat în SUA în 2016. Scopurile Rusiei au fost subminarea încrederii publice în procesul democratic american, denigrarea candidatului Hillary Clinton, compromiterea capacității sale de a fi aleasă și afectarea eventualului mandat prezidențial. Vladimir Putin și Administrația de la Moscova au dezvoltat o preferință clară pentru republicanul Donald Trump”, precizează raportul.

„Vladimir Putin și Administrația Rusiei au încercat să crească șansele electorale ale lui Donald Trump prin discreditarea lui Hillary Clinton și prezentarea candidatei democrate în mod nefavorabil. Toate cele trei agenții de informații americane sunt de acord cu această concluzie. Agenția Centrală de Informații (CIA) și Biroul Federal de Investigații (FBI) au mare încredere în această concluzie; Agenția pentru Siguranța Națională (NSA) are o încredere moderată în această concluzie”, subliniază raportul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”