Cum arată pacea din Ucraina: tiruri de artilerie grea și o coloană imensă de fum în Donețk

Cum arată pacea din Ucraina: tiruri de artilerie grea și o coloană imensă de fum în Donețk
Publicat: 14/09/2014, 23:50
Actualizat: 01/10/2018, 04:13

Aceste acuzații apar în pofida faptului că este în vigoare un armistițiu – semnat între Guvern și insurgenți pe 5 septembrie cu scopul de a pune capăt celor cinci luni de confruntări armate care s-au soldat cu peste 2.700 de morți – și la o zi după acuzații dure pe care Kievul și Moscova și le-au adresat în legătură cu intențiile reale ale fiecărei tabere.

„Acțiunile teroriștilor amenință realizarea planului de pace al președintelui ucrainean” Petro Poroșenko, a declarat un purtător de cuvânt militar, Volodimir Poliovi, precizând că rebelii atacau puncte de control ale armatei ucrainene.

Purtătorul de cuvânt și-a susținut afirmațiile citând declarații ale unui lider rebel, Boris Litvinov, care a dat asigurări duminică asupra faptului că cei doi reprezentanți ai insurgenților care au semnat acordul cu privire la armistițiu acționau doar în calitate de „observatori”.

„Premierul” republicii autoproclamate de la Donețk Aleksandr Zaharcenko și cel al „republicii” de la Lugansk Igor Plotnițki „nu erau participanți direcți la întâlnire. Ei erau observatori”, a subliniat Litvinov, citat de agenția rusă Interfax.

Semnând acordul de încetare a focului, ei au confirmat pur și simplu că „au luat notă” de acest document, a adăugat el.

Acest protocol de armistițiu în 12 puncte a fost semnat, de asemenea, de către reprezentantul OSCE Heidi Tagliavini, fostul președinte ucrainean Leonid Kravciuk și ambasadorul rus în Ucraina Mihail Zurabov.

Duel intens de artilerie

Jurnaliști AFP au fost martori ai unui intens duel de artilerie grea – până la 20 de tiruri pe minut – în zona aeroportului de la Donețk, o instalație aflată sub controlul armatei ucrainene.

O coloană imensă de fum întuneca cerul în zonă.

Rebelii trăgeau din zone locuite, iar forțele ucrainene ripostau de la aeroport, a constatat AFP.

Primăria Donețk, care a catalogat situația drept „critică”, a anunțat duminică seara că bombardamentele au produs victime în rânddul populației, fără să ofere alte detalii pentru moment.

Deși Poroșenko și-a exprimat săptămâna aceasta satisfacția față de o „schimbare radicală” a situației începând de la 5 septembrie, populația mai multor localități de lângă Donețk, ca de exemplu Makiivka, continuă să trăiască în ritmul bombardamentelor, reparării pagubelor provocate și nopților petrecute în subsoluri.

Armistițiul este privit cu neîncredere de către Occident, care îl consideră insuficient pentru garantarea unei păci durabile. Președintele Comisiei Europene (CE) José Manuel Barroso a reclamat o soluție politică bazată pe „principiul suveranității Ucrainei”.

Kievul și Occidentul acuză Rusia că joacă un rol activ în rândul rebeliunii separatiste, prin trimiterea de armament și militari din trupele regulate – NATO a prezentat ca probe imagini prin satelit în acest sens -, ceea ce Kremlinul continuă să dezmintă.

În urma unor noi sancțiuni vizând economia ruse aflate pe marginea prăpăstiei recesiunii, aplicate, împreună, vineri, atât de Uniunea Europeană (UE), cât și de către Statele Unite, Moscova și Guvernul ucrainean s-au livrat sâmbătă unui război verbal, obișnuit de-acum.

Cu câteva zile înaintea vizitei lui Petro Poroșenko la Washington, Rusia a acuzat Statele Unite că intensifică conflictul din estul țării sale din motive pur strategice, în timp ce Kievul a denunțat o tentativă rusă de „eliminare a Ucrainei”.

„Washingtonul a dovedit în mai multe rânduri că obiectivul său este agravarea cât mai mult posibil a acestei crize, cu scopul de a folosi Ucraina ca monedă de schimb în noua sa încercare de a izola și slăbi Rusia”, a declarat șeful diplomației ruse Serghei lavrov.

Ratificarea Acordului cu UE marți

Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a dar asigurări, la rândul său, că „scopul final al lui Vladimir Putin” este să „ia întreaga Ucraină”, ci nu doar regiunile separatiste Donețk și Lugansk, și să „restabilească Uniunea Sovietică”.

În opinia sa, președintele rus „nu poate să accepte ideea ca Ucraina să facă parte din familia europeană”, în contextul în care Parlamentul ucrainean să pregătește să ratifice, marți, Acordul istroic de liber-schimb cu UE.

Ratificarea – care concretizează îndepărtarea acestei foste republici sovietice de sub tutela rusă – este irosită deja, în opinia unora, de amânarea până la sfârșitul lui 2015 a intrării în vigoare a Acordului de liber-schimb cu UE, o perioadă de timp pe care europenii și-au acordat-o pentru a continua discuțiile cu Moscova asupra acestui acord căruia Rusia i se opune cu îndârjire.

Astfel, un adjunct al ministrului ucrainean de Externe, Danilo Lubkivski, și-a anunțat demisia pe pagina de Facebook. Această amânare „transmite un semnal prost tuturor: agresorului, aliaților și, cel mai important, cetățenilor ucraineni”, și-a motivat el gestul.

Prevăzut în acordul cu privire la armistițiu, un schimb de prizonieri a avut loc duminică între rebeli și forțele ucrainene, a anunțat „republica” de la Donețk, precizând că este vorba despre 73 de persoane, potrivit agenției ruse de presă Intefax.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
REPORTAJ. Armată română, caut soldați. Ofer recompensă de 1.000 de euro pe lună. Problema: recruții...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
"Nu am mai văzut aşa ceva". Prim-procuror, despre cazul băieţelului bătut cu biciul din sârmă la...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Motivul halucinant al crimei din Crângași: Un Like dat pe Facebook de fiicele victimei! Bărbatul...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cea mai ieftină Dacia Duster în 2024? Rămâne SUV-ul mult iubit de români?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
DECIZIE pentru cei care au telefoane mobile. Se aplică pentru toată lumea
Vârsta de pensionare, redusă pentru o categorie de români. Ce prevede proiectul
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Gabriel Stoica, poveste cutremurătoare! Care este cel mai important obiectiv al vieții sale: "Trebuie să...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
NASA a numit primul său ofițer-șef de Inteligență Artificială, pentru a rămâne în pas cu...
×