Cum este viața în cea mai bombardată țară de către drone

Cum este viața în cea mai bombardată țară de către drone
Publicat: 22/10/2019, 17:07
Actualizat: 09/01/2020, 00:33

Primul civil ucis în Afganistan de o dronă americană a fost Daraz Khan, potrivit publicației MIT Technology Review. Acesta a fost victima unei rachete Hellfire trasă de pe o dronă Predator în provincia Khost. Statele Unite au crezut că băbatul era Osama bin Laden. Potrivit localnicilor, Khan era doar un bărbat nevoiaș care căuta metal pentru a-l duce la reciclat. În atac au murit încă două persoane.

De atunci, Khost a devenit una dintre cele mai bombardate de către drone provincii din cel mai bombardat de către drone stat din lume.

Lumea, a uitat însă, după 18 ani de război, de această mare problemă: numărul mare de civili uciși de drone în Afganistan. Asta deoarece presa mai acoperă subiectul doar sporadic. În 2010, când Pentagonul avea 100.000 de soldați în Afganistan și folosise 5.101 bombe în țară, aceste subiecte reprezentau mai puțin de 4% din totalul articolelor publicate în presa americană, potrivit Pew Research Center for Journalism and the Media. Astăzi, acest procent este insignifiant și nici nu mai este calculat.

Mai puțini soldați, mai multe bombe

Deși numărul trupelor din Afganistan s-a redus semnificativ în mandatul lui Trump, până la 15.000 de militari astăzi, numărul de bombe folosite pe aceast teatru de operațiuni a crescut, ajungând la 7.362 în 2018.

În 2019 au fost efectuate 4.251 bombardamente aeriene, majoritatea de către drone. Tot în acest an, potrivit ONU, forțele aliate din Afganistan au ucis, pentru prima dată, mai mulți civili decât talibanii și organizația Stat Islamic. Între 1 ianuarie și 31 iunie 2019, forțele occidentale au făcut 519 victime civile (363 de morți și 156 de răniți), adică 89% din total.

Nu doar dronele le fac grea viața afganilor. Începând cu 2007, trupele americane au amprentat cam toți cetățenii pe care i-au întâlnit în Afganistan, din motive de securitate, potrivit lor. Astăzi, din baza de date fac parte aproape 2 milioane de persoane, adică mai mult de 5% din populație. La fel ca și în Occident, afganii se tem că sunt urmăriți pe baza acestor date.

Oamenii sunt urmăriți de americani și prin intermediul telefoanelor mobile, potrivit unui fost șef al serviciului de informații afgan. Acest lucru i-a determinat pe talibani să folosească, la fel ca traficanții de droguri, telefoane mobile foarte simple, fără internet sau conexiune GPS. În multe zone din țară, serviciile de telefonie mobilă sunt tăiate seara, de obicei de către talibani. Mai mult, această organizație a început să țintească angajați ai companiei Salaam Telecom, pe care îi suspectează de legături cu serviciile de informații.

În zonele dominate de talibani, oamenii refuză să folosească smartphone-uri tocmai pentru a nu fi bănuiți de legături cu serviciile secrete. Unii cetățeni refuză să folosească orice fel de telefon mobil.

Tot în Afganistan se fac și experimente militare. În aprilie 2017, o bombă de 9.800 de kilograme a fost folosită într-un mic sat. Guvernul afgan a susținut că în atac au fost uciși 94 de luptători ai organizației Stat Islamic. Opoziția a acuzat puterea de faptul că face experimente pentru americani.

Arma folosită, numită Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB), a fost cea mai puternică bombă non-atomică utilizată vreodată. De aceea fost și numită „Mama tuturor bombelor”.

Atacul cu MOAB din aprilie 2017 (Sursa: Wikipedia)

Greu de anchetat

În 2018, organizația Human Rights Watch a publicat un raport în care a arătat că guvernele american și afgan nu au făcut eforturi pentru a descoperi posibile încălcări ale legislației internaționale privind războiul. „Problema este că multe dintre aceste atacuri sunt făcute în timpul nopții sau în zone greu accesibile, controlate de obicei de grupuri precum talibanii, de aceea este foarte dificil pentru cineva să meargă să ancheteze”, a declarat Emran Feroz, un jurnalist afgano-austriac.

După aproape 20 de ani de conflict, nu sunt semne care să indice sfârșitul războiului în Afganistan.

Diplomația face progrese mici. În septembrie, Trump a declarat că a anulat o întâlnire cu reprezentanții talibanilor, care urma să aibă loc pe pământ american, după ce aceștia ar fi atacat civili și forțe americane. Este vorba de atacul din Afganistan în care au murit și doi români.

Chiar și așa, nu doar de extremiștii musulmani se tem cetățenii în 2019. În septembrie, 30 de civili au fost uciși după ce o dronă a bombardat o zonă de lângă districtul Khogyani.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping