Cum încearcă NEW YORK să-și revină după trecerea URAGANULUI SANDY

Cum încearcă NEW YORK să-și revină după trecerea URAGANULUI SANDY
Publicat: 31/10/2012, 08:55
Actualizat: 29/07/2014, 22:29

Locuitorii New York-ului au așteptat, marți seara, ca primarul Michael Bloomberg să le dea vești bune despre restabilirea curentului electric și a transportului în comun, însă nu le-au primit, transmite corespondentul MEDIAFAX la New York.

Metroul, școlile și parcurile publice rămân închise miercuri. Doar autobuzele au început să circule parțial marți seara și cu siguranță nu vor putea face față numărului de navetiști care vor dori să ajungă la serviciu în Manhattan, miercuri dimineața. Pentru moment nu se știe când va putea fi repus în funcțiune metroul, atât timp cât există încă tuneluri și stații sub apă.

„Este o catastrofă de proporții aproape biblice”, a declarat dr. Michael Horodniceanu, directorul diviziei de Construcții și Investiții a Companiei de Metrou MTA. Deocamdată nici măcar nu au putut fi evaluate toate distrugerile cauzate de apa care a inundat liniile de metrou, repunerea în funcțiune ar putea dura zile, sau chiar săptămâni. Tunelul Battery City care scurtează distanța între Manhattan și Brooklyn pentru traficul rutier a fost inundat și este plin ochi de apă. Și linia de cale ferată care face legătura cu New Jersey – PATH, a fost scoasă din uz pentru o perioadă nedeterminată.

Curentul electric, căldura și apa caldă nu au fost restabilite decât parțial în zonele afectate, la sud de Times Square și se estimează că nu vor putea fi repuse în funcțiune în totalitate nici miercuri. Inclusiv clădirea Consulatului României la New York, situată pe Strada 38 nu avea curent marți.

Deși vântul și ploaia au încetat, marți seara existau încă intersecții nesemnalizate cu trafic intens. Sute de mașini au fost inundate luni noaptea, în zonele joase din Brooklyn și Manhattan, apa scoțându-le din funcțiune. De asemenea, există încă subsoluri inundate și pericol de electrocutare în clădiri din Manhattan.

Primarul Michael Bloomberg a anunțat marți seara că 18 persoane și-au piedut viața în cele cinci districte ale Municipalității New York din cauza uraganului, aproximativ 7.000 de copaci au fost dezrădăcinați sau parțial distruși. Un număr de 240.000 de consumatori erau în continuare fără curent electric marți după-amiaza, potrivit companiei de electricitate Coned. „Efective de poliție sporite vor fi prezente în zonele fără curent”, a spus primarul. De asemenea, câteva mii de persoane erau încă în adăposturile deschise de primărie.

Parada de Halloween, una dintre tradițiile New York-ului în noaptea de Halloween, 30 octombie, a fost amânată „până la o dată ulterioară”, a mai anunțat primarul, însă Maratonul de la New York, care este programat pentru duminica viitoare, va avea loc.

Macaraua cu brațul rupt rămâne încă un pericol pentru zona în care se înalță clădirea aflată în construcție, la intersecția Străzii 57 cu 7th Avenue, de aceea zona rămâne în continuare închisă, iar gazele au fost întrerupte în subteran pentru a nu provoca o explozie dacă brațul se prăbușește în stradă. „O nouă macara va fi probabil ridicată pe vârful clădirii, pentru a dezafecta macaraua ruptă”, a explicat primarul.

Imagini cu distrugerile cauzate de uraganul Sandy continuă să fie difuzate la posturile de televiziune, dar preocuparea pentru revenirea la normal devine predominantă. Inclusiv campania electorală urmează să revină în actualitate, o dată cu vizita pe care președintele Barack Obama o va face în New Jersey, miercuri, pentru a evalua teritoriile afectate de uragan alături de guvernatorul Chris Christie.

La New York, Obama a fost refuzat politicos: „Ne-am bucura de prezența sa, dar avem multe lucruri de făcut aici. Nu că aș dori să se interpreteze că-l resping”, a spus primarul Michael Bloomberg. „I-am recomandat să meargă în New Jersey, care reprezintă simbolic națiunea afectată de uragan”.

În privința pagubelor suferite de infrastructura orașului, nu există încă o estimare, dar nici o poliță de asigurare care să poate fi accesată sau o companie de asigurări care să plătească. „Orașul se asigură singur”, a spus Bloomberg, ceea ce înseamnă că toate costurile cu reparațiile vor fi suportate de administrația locală și plătite din buget și de către locuitori.

Corespondență de la New York, Ilie Fugaru, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna