Valentin Vidu
18.02.2016
Internațional

Cum puteau fi evitate atacurile din Paris: ”În mod clar nu ar fi avut loc”

Cum puteau fi evitate atacurile din Paris: ”În mod clar nu ar fi avut loc”
Atacurile comise pe 13 noiembrie în Franța "nu ar fi avut loc" dacă nu s-ar fi folosit instrumente de comunicare criptate, care le-au permis jihadiștilor să evite supravegherea, afirmă într-un interviu directorul Agenției americane pentru Securitate Națională (NSA), relatează AFP online.

Directorul acestei agenții americane de spionaj, Michael Rogers, a confirmat în acest interviu pentru Yahoo! News, publicat miercuri, că au fost folosite tehnologii de criptare în organizarea atacurilor coordonate revendicate de către gruparea Statul Islamic (SI), soldate cu 130 de morți și câteva sute de răniți, la Paris și Saint-Denis – la nord de capitală.

Rogers a declarat că „unele dintre comunicațiile” jihadiștilor „erau criptate”, ceea ce a împiedicat serviciile de informații să le detecteze. „În mod clar, dacă am fi știut, (ceea ce s-a întâmplat la) Paris nu ar fi avut loc”, a deplâns el în acest interviu realizat săptămâna trecută.

Aceste declarații ale directorului NSA au fost publicate miercuri, în plină confruntare, în Statele Unite, între grupuri din domeniul tehnologiei, cu Apple în frunte, și Guvernul american pe tema protecției datelor stocate în telefoane, considerate „inviolabile”.

Apple a respins solicitarea „fără precedent” a unui judecător american de a oferi acces poliției federale (FBI) la conținutul criptat al iPhone-ului unuia dintre autorii masacrului de la San Bernardino, soldat cu 14 morți, la începutul lui decembrie, în California.

Michael Rogers a declarat că susține criptarea în domeniul securității pe Internet, dar și-a exprimat unele rezerve în privința unor aparate care nu pot fi decriptate, în pofida unor decizii ale justiției sau autorităților în acest sens.

„Oare criptarea ne îngreunează îndeplinirea misiunii? Da”, a deplâns el.

×
Inchide