Cum se va intra în Marea Britanie, după 1 ianuarie 2021. Ce trebuie să știe cetățenii din UE

Cum se va intra în Marea Britanie, după 1 ianuarie 2021. Ce trebuie să știe cetățenii din UE
Sute de români sunt blocați la granița dintre Franța și Marea Britanie (FOTO: Pixabay)
Publicat: 17/12/2020, 17:59
Actualizat: 17/12/2020, 18:33

Regatul Unit, care a părăsit Uniunea Europeană (UE) la 31 ianuarie 2020, nu va mai aplica dreptul UE după încheierea perioadei de tranziţie, la 31 decembrie 2020. Astfel, se va pune capăt liberei circulaţii a persoanelor, bunurilor şi a serviciilor.

Guvernul de la Londra a stabilit, în data de 13 iulie 2020, detaliile acestui sistem de imigrare pe bază de puncte, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021, atunci când libera circulaţie între Regatul Unit şi UE se va încheia.

Acest nou sistem va trata cetăţenii UE şi pe cei non-UE în mod egal şi vizează atragerea persoanelor care pot contribui la economia Regatului Unit. Cetăţenii irlandezi vor putea intra şi trăi în Regatul Unit la fel cum o fac în prezent, scrie Agerpres.

Cetăţenii UE care doresc să vină în Regatul Unit – înainte de 1 ianuarie 2021 – vor continua să beneficieze de exercitarea drepturilor lor conform prevederilor aranjamentelor de tranziţie, care permit continuarea libertăţii de mişcare între Regatul Unit şi Uniunea Europeană.

Cetăţenii UE care sosesc înainte de expirarea perioadei de tranziţie (31 decembrie 2020), precum şi membrii de familie vor fi eligibili pentru Programul de înregistrare a cetăţenilor UE (EU Settlement Scheme). Ei vor putea depune până la 30 iunie 2021 o cerere în baza prevederilor acestei scheme.

În cadrul noului sistem de imigrare, cetăţenii UE pot intra în Regatul Unit ca vizitatori pentru o perioadă de şase luni fără a fi nevoie să obţină o viză. Un vizitator poate intra în Regatul Unit de mai multe ori în această perioadă, dar nu poate ajunge să locuiască efectiv în Marea Britanie prin mecanismul vizitelor repetate sau continue.

Vizitatorii se pot angaja într-o gamă largă de activităţi, cum ar fi efectuarea de vacanţe, participarea la şedinţe și conferinţe sau participarea la cursuri scurte, dar nu pot munci şi nici accesa fonduri publice.

Cum funcționează acest sistemul de imigrare pe puncte

Cetățenii care doresc să rămână pe perioade mai lungi de şase luni pentru a munci, a studia sau a locui în Regatul Unit vor trebui să depună o cerere de viză.

Acest lucru va putea fi făcut pe site-ul www.gov.uk, iar doritorii vor trebui să demonstreze că îndeplinesc criteriile relevante şi punctajul necesar vizei pentru care se depune cererea.

Cetăţenii UE care primesc viza vor primi acces securizat la informaţiile privind statutul lor de imigrare, prin intermediul unui serviciu online, pe care îl vor putea folosi pentru a-şi confirma drepturile şi pentru a accesa diverse servicii, în loc să folosească un document fizic privitor la statutul lor.

Solicitanţii de viză care posedă un paşaport biometric vor putea completa cererea, inclusiv confirmarea identităţii, folosind o aplicaţie de smartphone.

Dacă nu posedă paşaport biometric, nu pot folosi aplicaţia sau cip-ul lor biometric nu poate fi citit, s-ar putea ca unii solicitanţi să trebuiască să se prezinte la un centru pentru cereri de viză.

În afară de oferta de vize pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii şi îngrijirii şi cu excepţia cazurilor în care se aplică o anumită exceptare de la regimul vizelor, toţi solicitanţii care sosesc în Regatul Unit pentru o perioadă mai mare de şase luni vor trebui să achite şi suprataxa de sănătate pentru imigrare (IHS), care le va permite accesul la sistemul de sănătate din Regatul Unit prin intermediul Sistemului Naţional de Sănătate (NHS).

În cadrul noului sistem de imigrare, Regatul Unit va introduce o abordare unitară, coerentă şi mai fermă cu privire la cazierul judiciar ce se va aplica tuturor cetăţenilor.

Cei care doresc să intre pe teritoriul britanic pot fi refuzaţi dacă au o condamnare cu închisoare de cel puţin 12 luni, au săvârşit o faptă penală care a cauzat daune grave, sunt recidivişti care dau dovadă de o nesocotire constantă a legii sau caracterul, conduita ori cercul lor de apropiaţi înseamnă că prezenţa lor nu va contribui la binele public.

Până pe 1 octombrie 2021, cetăţenii Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) şi Elveţiei pot intra în Regatul Unit cu paşaport sau document naţional de identitate aşa cum o fac şi acum.

Începând cu 1 octombrie 2021, cetăţenii UE, SEE şi Elveţiei vor avea nevoie de paşaport pentru a călători în Regatul Unit.

Totuşi, cetăţenii UE, SEE şi Elveţiei ale căror drepturi sunt protejate prin Acordul de retragere, de exemplu cei care intră sub incidenţa Programului de înregistrare a cetăţenilor UE şi a prevederilor privind micul trafic de frontiera (muncitorii la frontieră) vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind documentele naţionale de identitate cel puţin până la 31 decembrie 2025.

Boris Johnson: Deși negocierile continuă, cel mai probabil va trebui să ne pregătim de Brexit în termenii Organizației Mondiale a Comerțului

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat – duminică după-amiază – că încheierea tranziției post-Brexit fără un acord este „cel mai probabil” scenariu și a adăugat că țara sa a pregătit deja măsuri de urgență în acest sens.

Declarația acestuia vine în contextul în care el, împreună cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au hotărât duminică o continuare a negocierilor, în speranța obținerii unui acord, informează Mediafax.

„Am avut o discuţie utilă cu Boris Johnson în această dimineaţă. Am stabilit că negocierile vor continua”, a anunțat Ursula von der Leyen pe Twitter.

Cu toate acestea, negocierile nu pot continua prea mult timp, dat fiind faptul că perioada de tranziție expiră la 1 ianuarie 2021, iar Johnson refuză o prelungire a acesteia.

Chiar dacă ar ajunge la un acord în următoarele zile, noul tratat va trebui ratificat urgent de Parlamentul European, de parlamentele celor 27 de state membre UE şi de cel britanic.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?