Cum trăiește presa britanică temuta zi de 1 ianuarie 2014, când piața muncii s-a deschis pentru români și bulgari: apel la calm într-un ziar, isterie într-altul

Publicat: 01/01/2014, 15:33
Actualizat: 31/07/2014, 14:34

1 ianuarie 2014, data care a speriat Marea Britanie în ultimul an din cauza ridicării restricțiilor de pe piața muncii pentru români și bulgari, a venit fără prea multe efecte concrete. Nu a existat nicio invazie, așa cum a fost prognozată de tabloide și membri ai Parlamentul britanic. Chiar și în ultimele zile, euroscepticii și publicații precum The Daily Mail au continuat să avertizeze că, de astăzi, sute de mii de români vor lua cu asalt Regatul. În acest context, The Guardian a publicat în prima zi din an un articol în care face apel la calm. O altă voce moderată a fost cea a BBC-ului, care a venit la București de Revelion, pentru a vedea dacă românii se pregătesc, cu adevărat, să plece în masă spre Londra.

„Știu că majoritatea românilor și bulgarilor plănuiesc să vină în Marea Britanie ca să muncească. Dar cred că frica tuturor este că față de cei care fie nu-și vor găsi un loc de muncă, fie vin să fură și să cerșească. Este vorba despre minoritatea care ne îngrijorează și care are cel mai mare impact”, a spus Philippa Roe,liderul consiliului din Westminster City.

sursă: captură The Guardian

De cealaltă parte, anumiți politicieni punctează faptul că Marea Britanie are probleme mult mai mari decât venirea românilor și bulgarilor, precum bancherii milionari, care au adus pagube mai mari decât cei menționați anterior. În acest sens, unii parlamentari britanici fac apel la „un dialog calm cu autoritățile locale și la o finalizare a limbajului care accentuează tensiunile din aceste comunități”.

Un exemplu, Andrew George, liderul liberal-democraților din Marea Britanie, a explicat că în urma acestor nenumărate dezbateri privind exodul românilor și bulgarilor, aceste comunități au devenit „victime colaterale” din cauza discriminării suplimentare.

„Aceste grupuri spun că acum suferă și mai mult. Deja există un mediu în care comunitățile sunt prejudiciate. Acum, după ce am făcut progrese în acest sens și am îmbunătățit relațiile cu ele, acum facem un pas înapoi”, a declarat George.

Între timp, partidul eurosceptic UKIP și aripa dreapta a conservatorilor britanici au purtat o campanie intensă împotriva românilor și bulgarilor, spunând că „va fi un val de infracțiunie”. Sub presiunea lor și a multor activiști, premierul David Cameron a anunțat mai multe măsuri menite să descurajeze imigranții din Europa care vor să vină în Marea Britanie doar ca să beneficieze de ajutoare sociale.

În aceeași zi în care în The Guardian apărea un apel la calm în dezbaterea despre deschiderea pieței muncii, Daily Mail a publicat numeroase articole care continuau retorica stereotipizată și discriminatorie, despre românii care cerșesc, romii care fac ravagii în Marea Britanie și, mai mult, își fac nevoile la ușile englezilor.

sursă: captură Daily Mail

Dincolo de temerile create în spațiul public privind o invazie, experții au explicat că numărul românilor și bulgarilor care vor trece granița în Marea Britanie este incomparabil mai mic cu cel al polonezilor din anii 2000. În acest sens, s-au dat și exemplul numărului mai mic de călătorii cu avionul rezervate, comparativ cu anul trecut, pe primele trei luni din an. Nici în cazul autocarelor nu s-a înregistrat un număr mare de rezervări dinspre România și Bulgaria până pe 2 ianuarie, cu toate că, zilele trecute, Daily Mail scria contrariul – fără surse, imagini sau detalii.

De la 1 ianuarie 2007, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, românii și bulgarii beneficiază de unul dintre drepturile fundamentale ale construcției europene, respectiv dreptul la liberă circulație. De teama unui aflux de migranți și a unei destabilizări a pieței muncii, statele care erau deja membre UE au putut impune anumite restricții pentru muncitorii din cele două noi țări ale Uniunii, perioada maximă fiind de șapte ani. Aceste restricții presupun nevoia de permise de muncă (greu de obținut) și cote pentru numărul de români și bulgari care puteau să obțină aceste permise.

De astăzi, 1 ianuarie 2014, Austria, Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Spania și Olanda și-au deschis piețele muncii pentru români și bulgari. Un detaliu important – și sursa îngrijorării în aceste țări – este că, începând de astăzi, românii și bulgarii au dreptul la aceleași ajutoare sociale și îngrijiri medicale ca și ceilalți cetățeni europeni (britanicii se tem că va crește așa-numitul „turism de sănătate”).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bancher condamnat la moarte pentru luare de mită. Câți bani a luat
Ultimele imagini cu micuța Raisa în viață. Ce au surprins camerele de supraveghere pe 27...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Tanchiștii ucraineni se plâng că tancurile Abrams i-au transformat în ținta principală a atacurilor Rusiei....
Cu ce se ocupă fiul lui Radu Mazăre, de fapt. Răducu are o afacere care...
A fost descoperit elixirul ieftin al vieții „fără de moarte”. Ce trebuie să consumi pentru...
Cine e românul care s-a pensionat la doar 25 de ani. Va încasa 3.000 de...
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Momentul în care Adi Minune a plecat cu portbagajul plin de bani de la o...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Șoferii ce NU poartă ochelari de vedere iau amendă! Cum EVIȚI sancțiunea?
Serviciile de securitate din întreaga Europă sunt în alertă în legătură cu o nouă armă...
Fenomen RAR pe cerul Pământului! 6 planete vor face PARADĂ
Decizie pentru toți cei care au APARTAMENTE. Klaus Iohannis a semnat decretul astăzi, 30 MAI
Socialism „pe pâine” în școlile românești. 78% dintre liceeni sunt deja de stânga
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Adrian Minune, mărturisiri dureroase despre momentul în care soția sa, Cati, a avut probleme de...
Tânărul de 15 ani a recunoscut crima. A povestit în detaliu cum a ucis-o pe...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
Un bărbat s-a „trezit” cu 3 schelete de mamut în pivniță
×