Cum va arăta lumea în 2018. Principalele provocări mondiale pe plan politic și economic. ANALIZĂ FINANCIAL TIMES

Cum va arăta lumea în 2018. Principalele provocări mondiale pe plan politic și economic. ANALIZĂ FINANCIAL TIMES
Publicat: 30/12/2017, 21:37
Actualizat: 26/03/2019, 00:30

„Echipa de analiști a cotidianului Financial Times a anticipat destul de precis evoluțiile pentru 2017. Dar nu a fost perfect. (…) În total, FT a răspuns corect la 15 dintre cele 19 întrebări privind evoluțiile pentru 2017”, scriu editorialiștii, înainte de a formula previziuni pentru anul 2018.

La întrebarea dacă Theresa May va rămâne prim-ministru al Marii Britanii în 2018, analistul Sebastian Payne a răspuns: „Da. Doamna May și-a pierdut cea mai mare parte a autorității prin convocarea alegerilor anticipate. (…) Dar asigurarea acordului pe tema Brexit îi conferă siguranța locului de muncă pe termen scurt. Deci, până la finalizarea procedurii Brexit în 2019, ori până la apariția unei variante alternative atrăgătoare, Partidul Conservator o va menține în funcție (…).”

Economia britanică va avea cel mai lent ritm de creștere din Grupul G7? „Nu. Sigur că acest lucru este posibil, dar, cu noroc, Theresa May s-a asigurat că Marea Britanie nu va cădea într-o prăpastie în cazul în care nu va ajunge la niciun acord privind viitoarele relații comerciale cu UE în 2019”, explică analistul Martin Wolf.

Va reuși președintele Franței, Emmanuel Macron, să obțină angajamentul cancelarului Germaniei, Angela Merkel, pentru crearea unui buget al zonei euro?

„Nu. Angela Merkel probabil va accepta un mic fond de investiții pentru zona euro, dar acest lucru nu va fi la amploarea ambițiilor președintelui Franței. Emmanuel Macron vrea un plan pentru crearea unui buget care să reprezinte câteva procente din PIB-ul zonei euro, sub coordonarea unui ministru de Finanțe și cu măsuri de atenuare a șocurilor economice. Angela Merkel ar fi tentată să accepte, dar are o poziție politică slăbită după scrutinul legislativ federal și nu va putea impune o astfel de hotărâre electoratului său preponderent sceptic”, preconizează specialista Anne-Sylvaine Chassany.

Editorialistul Courtney Weaver consideră că Partidul Democrat din SUA va obține majoritatea în Congres după scrutinul legislativ parțial programat în 2018.

În acest context, jurnalistul Edward Luce crede că este posibil ca democrații să inițieze procedurile pentru demiterea președintelui SUA, Donald Trump, un politician republican. „Democrații vor prelua controlul în Camera Reprezentanților în urma scrutinului parțial din noiembrie 2018. Chiar dacă oficial nu vor avea prerogativele necesare până în ianuarie 2019, nu vor pierde vremea, ci vor pregăti documentația în Comisia Judiciară a Camerei Reprezentanților” pentru lansarea procedurii destituirii președintelui Donald Trump, explică Edward Luce.

Va declanșa Donald Trump un conflict comercial cu Administrația din China? „Da, în 2018, președintele Trump va respecta retorica protecționistă din campania electorală prin implementarea unor măsuri punitive contra Chinei”, explică expertul Gideon Rachman, menționând problemele din domeniul drepturilor de proprietate intelectuală, din industria oțelului și aluminiului. „Președintele SUA, stimulat de echipa de consilieri în relații comerciale, probabil va ordona o serie de măsuri de retorsiune, inclusiv taxe speciale. Depinde de China dacă aceste lucruri vor declanșa sau nu un război comercial. Decizia Chinei de a impune măsuri simetrice sau de a reclama Statele Unite la Organizația Mondială a Comerțului va semnala începerea ostilităților”, subliniază Gideon Rachman.

Analistul Jamil Anderlini preconizează că, în 2018, valoarea Produsului Intern Brut din China va avea, cel puțin oficial, o creștere de peste 6,5%. „Da, creșterea va fi, chiar dacă nu la nivelul PIB-ului real. Speculațiile privind adevărata valoare de creștere a PIB-ului din China, spre deosebire de prognozele oficiale, au dat naștere unei industrii a economiștilor. Cifrele oficiale riscă să genereze erori, fiind stabile și serene din cauza presupuselor manevre de imagine efectuate de autoritățile chineze; astfel, cifrele sunt aranjate astfel încât să atingă țintele de creștere economică. Prin urmare, chiar dacă creșterea economică va oscila în 2018, rata oficială va fi, aproape sigur, peste ținta programată de 6,5%”, explică Jamil Anderlini.

Specialistul Robin Harding nu crede că Banca Japoniei va înăspri politicile monetare în 2018, deși probabil vor fi implementate unele măsuri, în funcție de inflație.

Referindu-se la situația din India, analistul Amy Kazmin crede că premierul Narendra Modi ar putea recurge în continuare la experimente economice neortodoxe. În perspectiva alegerilor generale din 2019, Narendra Modi ar putea încerca în continuare să își consolideze imaginea de lider determinat, prin acțiuni anticorupție și prin măsuri dure contra indivizilor bogați care își ascund averile, explică Amy Kazmin.

„Va ajunge barilul de petrol să depășească în 2018 prețul de 70 de dolari?”
„Da. Problemele privind resursele și factorii de risc la nivel geopolitic probabil vor persista, pe fondul limitelor de producție stabilite de țările care sunt mari exportatori. Dar, dacă prețurile vor reuși să se mențină la 70$ sau vor depăși acest prag, acest lucru depinde de intenția Rusiei de a susține în continuare efortul Arabiei Saudite de diminuare a producției în contextul creșterii, în SUA, a exploatării resurselor de șist. Alți participanți la acest efort coordonat au, de asemenea, nevoie să respecte acordul, ale cărui stimulente își diminuează valoarea pe măsură ce guvernele culeg recompensele creșterii prețurilor”, explică analistul Anjli Raval.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
Cine a fost amanta lui Florin Piersic. S-a iubit cu actorul timp de nouă ani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Anders Celsius, omul din spatele scalei de temperatură