Cunoscutul regizor polonez Andrzej Wajda, premiat cu Oscar, a murit

Cunoscutul regizor polonez Andrzej Wajda, premiat cu Oscar, a murit
Publicat: 10/10/2016, 12:34
Actualizat: 24/02/2017, 14:48

Regizorul Andrzej Wajda, a cărui carieră s-a desfășurat în timpul guvernului comunist represiv din Polonia, cu filme adresându-se unui public însetat de libertate, a decedat la vârsta de 90 de ani.

În lunga sa carieră, regizorul a primit un premiu Oscar onorific și un Palme d”Or.

Wajda fusese spitalizat recent și a murit duminică noapte, a declarat regizorul Jacek Bromski, liderul Asociației Cineaștilor Polonezi, la postul privat de televiziune TVN24.

Bromski l-a numit pe Wajda „mentorul nostru, profesorul nostru, un model de neegalat.”

Deși slăbit fizic, Wajda a lucrat până la finalul vieții sale. Folosindu-se de un baston, regizorul a apărut luna trecută la Festivalul de Film de la Gdynia, la premiera ultimului său film „Afterimage,” bazat pe viața artistului avangardist polonez Wladyslaw Strzeminski care a fost persecutat pentru că a refuzat să urmeze linia partidului comunist din timpul perioadei staliniste.

Comisia Poloniei pentru Premiul Oscar, care a selectat filmul drept pelicula oficială care candidează din partea Poloniei la Oscar pentru cel mai bun film străin, a denumit filmul „o poveste emoționantă universală despre distrugerea unui individ de către un sistem totalitarist”.

Wajda a primit un premiu onorific Oscar pentru întreaga carieră în 2000. El a fost numit „un bărbat ale cărui filme au oferit publicului la nivel mondial o privire artistică asupra istoriei, democrației și libertății, și care făcând aceste lucruri a devenit el însuși un simbol al curajului și al speranței a milioane de oameni din Europa de după război.”

Născut în 1926 în SuwaÅ‚ki, Wajda a copilărit în timpul celor mai terifiante momente ale istoriei poloneze. Tatăl său a fost executat de către sovietici după împărțirea țării împreună cu Germania, iar ca adolescent, Wajda a luptat în rezistența poloneză împotriva sovieticilor și a naziștilor. După război, a studiat pictura înainte de a fi admis la Școala de Film Łódź.

El și-a început cariera ca elev al lui Aleksander Ford, de la care a învățat să regizeze filme, unul dintre primele sale pelicule fiind cea din 1955 „A Generation”, o adaptare a romanului lui Bohdan Czeszko. Filmul a marcat și una dintre trăsăturile caracteristice ale lui Wajda, comentarii voalate ale condițiilor devastatoare politice și culturale din Polonia, și efectele asupra psihicului său cauzate de cel De-al Doilea Război Mondial, o miză riscantă din cauza cenzurii comuniste.

Wajda și-a prezentat convingerile sale politice în mod explicit mai târziu în cariera sa, devenind un susținător al mișcării Solidaritatea din Polonia, profitând de un mic dezgheț în cenzură, în 1980, pentru a regiza filmul său de reper: „Man of Iron”, care înfățișează succesul timpuriu al unei mișcări muncitorești anti-comuniste, film care l-a inclus în distribuție pe liderul Solidaritatea, Lech WaÅ‚Ä™sa. Implicarea sa în film a condus la represiuni din partea guvernului polonez, iar compania sa de producție a fost falimentată. În ciuda acestui fapt, filmul a câștigat Palme D”Or în 1983.

Sfidând presiunea guvernului, Wajda a continuat să exploreze teme politice, în special în „Danton”, cu rolul omonim jucat de Gérard Depardieu, care prezintă revoluția preschimbându-se în teroare, o reflexie a legii marțiale în Polonia.

Wajda a lucrat alături de cei mai reprezentativi cinefili ai timpului său, printre aceștia, Jerzy Skolimowski și Roman Polanski, care a jucat în „Innocent Sorcerers” in 1960 (Polanski a mai jucat și în filmul său din 2002 „The Revenge”.) De-a lungul carierei sale a regizat aproape 50 de filme. El a primit un Oscar onorific în 2002 pentru contribuțiile sale la cinematografia mondială, un Premiu de Aur la cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Moscova, în 1975, un Urs de Argint pentru filmul său „Wielki tydzieÅ„”, în 1996, și a fost nominalizat la patru premii Oscar la categoria cel mai bun film străin.

În afara regiei de film, Wajda a lucrat și ca regizor de teatru, declarând că era profund atras de „caracterul tranzitoriu și efemer al teatrului”.

Însurat de patru ori, în urma lui Wajda rămâne cea de-a patra sa soție, scenografa poloneză și actrița Krystyna Zachwatowicz, dar și fiica sa, Karolina.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?