Curtea Constituțională din Republica Moldova a decis SUSPENDAREA temporară a unor atribuții ale lui Igor Dodon. Reacția președintelui moldovean

Curtea Constituțională din Republica Moldova a decis SUSPENDAREA temporară a unor atribuții ale lui Igor Dodon. Reacția președintelui moldovean
Publicat: 02/01/2018, 15:34

„Curtea Constituțională a devenit ostatica propriilor decizii neinspirate, a precedentelor pe care le-a creat. Este evident pentru toată lumea că membrii CC au acceptat să ‘joace’ așa cum le dictează guvernarea democrată. Acum CC este nevoită să ia în continuare decizii controversate, la limita legii și dincolo de limita bunului simț. Era de așteptat că CC va repeta trucul politic din 17 octombrie a.c., când Președintele țării a fost suspendat, pentru a fi învestit în funcție ministrul apărării Sturza. Sunt iarăși încălcate grav procedurile legale. În mod normal, la CC trebuia să se adreseze Guvernul prin hotărîre de Guvern, sau Parlamentul prin hotărârea Parlamentului. Dar s-au adresat prin sesizarea a doar câțiva deputați. Deci guvernarea a ales calea simplistă și abruptă, o cale înjositoare chiar și pentru miniștrii propuși”, a transmis Dodon prin intermediul contului de Facebook.

Curtea a constatat că „președintele se află în imposibilitatea îndeplinirii mandatului, din cauza refuzului deliberat de a-și exercita obligația constituțională”.

Decizia a fost luată după ce Igor Dodon a respins pentru a doua oară candidaturile la funcțiile de miniștri propuse de către Guvern.

Prerogativele prezidențiale în acest sens urmează să fie preluate de către președintele Parlamentului, Andrian Candu. Acesta va emite decretele de numire a celor șapte miniștri noi: Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale – Svetlana Cebotari, Ministrul Justiției – Alexandru Tănase, Vicepremier pentru Integrare Europeană – Iurie Leancă, Ministrul Economiei – Chiril Gaburici, Vicepremier pentru Reintegrare – Cristina Lesnic, Ministrul Agriculturii – Liviu Volconovici, Ministrul de Externe – Tudor Ulianovschi.

Partidul Democrat a anunțat, la sfârșitul lunii decembrie, că șapte dintre cei 13 membri ai Guvernului vor fi schimbați. Liderul PD, Vlad Plahotniuc, a afirmat că guvernul urmează să fie reprezentat de către tehnocrați, pentru a avea o mai mare independență.

La mijlocul lunii octombrie, Curtea Constituțională a statuat că președintele Republicii Moldova are dreptul să verifice dacă un candidat propus de către premier corespunde pentru o funcție, însă nu are drept de veto față de propunerea prim-ministrului.

Ulterior, învestirea lui Eugen Sturza în funcția ministru al Apărării a fost făcută de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce Igor Dodon a fost suspendat temporar de către Curtea Constituțională.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, refuzul deliberat al președintelui țării de a-și îndeplini obligația constituțională de numire a propunerii repetate a prim-ministrului constituie o încălcare gravă a obligațiilor sale constituționale și poate fi considerată o situație în care președintele este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile. Drept urmare, interimatul în astfel de situații este asigurat de către președintele Parlamentului sau de către prim-ministru.