Daily Mail: Juan Carlos a abdicat pentru ca Felipe să nu îmbătrânească așteptând Coroana, ca prințul Charles

Daily Mail: Juan Carlos a abdicat pentru ca Felipe să nu îmbătrânească așteptând Coroana, ca prințul Charles
Publicat: 09/06/2014, 12:15
Actualizat: 04/02/2019, 12:16

Regele a anunțat săptămâna trecută că-i va preda ștafeta prințului moștenitor Felipe, în vârstă de 46 de ani. Într-un discurs televizat, Juan Carlos, în vârstă de 76 de ani, care domnește din 1975, a declarat că dorește să vestească o „nouă perioadă de speranță” și că „o nouă generație” va prelua domnia, cu „o nouă energie”.

El le-ar fi spus unor membri ai personalului său că a simțit că este momentul potrivit să-i lase tronul lui Felipe cât este încă tânăr, scrie tabloidul citând presa spaniolă. „Nu vreau ca fiul meu să îmbătrânească așteptând (Coroana) ca prințul Charles”, i-ar fi spus Juan Carlos lui Rafael Spottorno, șeful Casei Regale.

Secretarul a declarat că regele – a cărui popularitate a scăzut în ultimii ani în urma unei serii de scandaluri – se gândea să abdice încă din ianuarie anul trecut, când a împlinit vârsta e 75 de ani. „S-a gândit în primul rând că fiul său este în floarea vârstei și că nu vrea să-l vadă ca pe prințul Charles, care împlinește 66 de ani în noiembrie”, a declarat Spottorno pentru ziarul spaniol El Mundo.

Însă o sursă de la Palatul Regal declara săptămâna trecută că regele abdică din motive politice. Popularitatea monarhului a scăzut vertiginos în urma unor acuzații potrivit cărora regele este rupt de țară, care se confruntă cu cea mai dură criză economică din istoria sa. De asemenea, în 2012 Juan Carlos a fost criticat pentru participarea la o vânătoare de elefanți în Botswana.

Prințul Charles a așteptat mai mult decât oricare alt moștenitor al Coroanei Angliei să urce pe tron. El a devenit prinț moștenitor la vârsta de trei ani, după ce mama sa, regina Elizabeth a II-a, în vârstă de 88 de ani, a urcat pe tron în 1952. Astfel, Charles a depășit în 2011 recordul deținut anterior de către un străbunic al său, Edward al VII-lea, potrivit Daily Mail.

Juan Carlos a fost un monarh foarte respectat în cea mai mare parte a domniei sale, pentru rolul pe care l-a jucat în perioada de tranziție a Spaniei de la dictatură la democrație.

El a prezidat duminică ultima sa paradă militară, înainte ca fiul său să devină regele Felipe al VI-lea, cel mai probabil pe 19 iunie. Prințul Felipe l-a însoțit pe tatăl său la ceremoniile de la Madrid dedicate Zilei Forțelor Armate, care îi onorează pe toți cei care au murit în serviciul militar.

De la anunțarea abdicării, în Spania are loc un val de demonstrații prin care se cere organizarea unui referendum cu privire la viitorul monarhiei. Un sondaj publicat de ziarul El Pais (stânga) relevă că 62% dintre spanioli doresc organizarea unui asemenea referendum. În cazul în care ar fi organizat un referendum, 49% dintre spanioli ar alege ca formă de guvernământ monarhia, cu Felipe ca rege, iar 36% se declară în favoarea unei republici, potrivit sondajului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase