Prima pagină » Știri externe » Danemarca va achiziționa sisteme de APĂRARE aeriană de la producători europeni

Danemarca va achiziționa sisteme de APĂRARE aeriană de la producători europeni

Danemarca va achiziționa sisteme de APĂRARE aeriană de la producători europeni

Danemarca va achiziționa sisteme de apărare aeriană de la producători europeni, angajându-se să își consolideze forța militară, în contextul pericolului rusesc.

Danemarca va achiziționa sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune de la producători de armament din Franța, Germania și Norvegia, pentru a-și proteja civilii și instalațiile militare, a anunțat marți Ministerul Apărării.

Țara scandinavă va cheltui peste șase miliarde de coroane (804 milioane de euro) pentru a cumpăra echipamente de la companiile germane Diehl Defence și MBDA France și le va închiria companiei norvegiene Kongsberg.

Sistemele de apărare vor fi amplasate în locații strategice din întreaga țară, a declarat reporterilor ministrul Apărării, Troels Lund Poulsen, conform cotidianului Le Figaro.

„Danemarca trebuie să se doteze rapid cu un sistem de apărare capabil să apere populația civilă, țintele militare și infrastructura esențială împotriva amenințărilor aeriene”, a explicat ministrul într-un comunicat.

Invocând o amenințare sporită din partea Rusiei, premierul danez, Mette Frederiksen, a indicat în februarie că Danemarca va aloca încă 50 de miliarde de coroane (aproximativ 6 miliarde de euro) cheltuielilor de apărare, în următorii doi ani, îndemnând armata „să cumpere”.

Danemarca își respectă angajamentul de a crește investițiile militare

Danemarca și a dezafectat sistemul de apărare aeriană Dehawk în urmă cu aproximativ 20 de ani, după ce prăbușirea Uniunii Sovietice a condus la o mutare a resurselor militare ale țării de la apărarea teritorială la operațiuni internaționale.

Săptămâna trecută, Danemarca a participat la un summit unde s-au reunit liderii țărilor Formatului București 9 și ai țărilor nordice. Summitul reprezintă o manifestare a angajamentului de a extinde cooperarea în domeniul securității între țările din Formatul București 9 și țările nordice.

NATO și-a reiterat angajamentul de a contracara amenințarea rusă prin implementarea unor măsuri ferme și creșterea investițiilor în apărare pentru a garanta securitatea colectivă, în conformitate cu Articolul 5 al Tratatului de la Washington.

Foto: Profimedia

Citește și:

Rusia a desfășurat un nou ATAC „masiv” asupra orașelor Kiev și Odesa/ Bombardamentele s-au soldat cu moartea unui cetățean ucrainean

Erika Ciobanu este studentă la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2025. Scrie despre politica internațională, ... vezi toate articolele

Citește și