David Cameron îl critică dur pe Boris Johnson în memoriile sale

David Cameron îl critică dur pe Boris Johnson în memoriile sale
Publicat: 15/09/2019, 11:18

Fostul premier a criticat mai mulți oficiali britanici, precum Michael Gove, despre care Cameron spune că „singura sa calitate este faptul că nu este loial” sau Priti Patel, actualul ministru de Interne.

În paragrafele publicate duminică din viitoarea sa carte, „For the record”, David Cameron a descris și criticat activitatea mai multor oficiali de stat britanici și modul în care aceștia au acționat în ultimii ani, în contextul Brexit.

David Cameron a comparat campania „rasistă” din anul 2016 cu o campanie a Partidului Conservator din anul 1964.

Cameron l-a acuzat pe Johnson că și-a construit campania prin concentrarea pe Turcia și posibila sa aderare la Uniunea Europeană.

„Nu mi-a luat mult să descopăr obsesia celor care doreau ieșirea din UE. De ce să te concentrezi pe o țară care nu este membru UE?”, scrie David Cameron în cartea sa.

„Răspunsul era că Turcia este țară musulmană, care ridica temeri legate de islamism, imigrație și transformarea comunităților. Era evident. Ar fi putut să spună direct: Dacă doriți un vecin musulman, votați să rămânem în UE”.

Conform fostului prim-ministru britanic, Johnson „a riscat un rezultat în care nu credea deoarece a crezut că îi poate ajuta cariera politică” și a fost deschis la un nou referendum după renegocierni.

David Cameron l-a criticat dur și pe Michael Gove, care i-a fost la un moment dat prieten apropiat. Acesta a făcut referire în cartea sa la faptul că Gove a candidat împotriva lui Johnson pentru funcția de lider al Partidului Conservator.

„Când vine vorba de Michael, o calitate iese în evidență: neloialitatea. Neloialitate față de mine și, mai târziu, față de Boris”, scrie Cameron în cartea sa.

În urma publicării pasajelor din carte, David Cameron a fost criticat la rândul său de mai mulți membri ai Partidului Conservator, care sunt revoltați de acuzația de rasism și minciuni în cadrul campaniei pentru părăsirea Uniunii Europene.

Volumul biografic „For the record”, scris de fostul prim-ministru britanic David Cameron, va fi publicat în data de 19 septembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase