De ce este atât de importantă centrala de la Zaporojie și cât va fi de afectată Ucraina dacă unitatea rămâne în mâinile rușilor

De ce este atât de importantă centrala de la Zaporojie și cât va fi de afectată Ucraina dacă unitatea rămâne în mâinile rușilor
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 04/03/2022, 19:16

Centrala nucleară de la Zaporojie, Ucraina, a fost capturată de forțele armate ale Rusiei, iar acest lucru ar putea afecta poziția Ucrainei în acest moment.

Dar de ce este atât de importantă această centrală? Ei bine, pentru că ea generează o cantitate importantă din electricitatea produsă în Ucraina, iar pierderea controlului asupra acesteia ar putea ridica mari semne de întrebare în legătură cu capacitatea Kievului de a mai asigura alimentarea cu energie electrică în întreaga țară, informează HotNews.

Capturarea centralei a fost confirmată de către autoritățile locale și a venit în urma unor lupte de amploare în jurul acesteia, lupte care au dus și la izbucnirea unui incendiu. Flăcările au fost stinse, în cele din urmă, fără să existe victime sau scurgeri radioactive.

Ce înseamnă centrala de la Zaporojie pentru Ucraina

Centrala nucleară se află în apropiere de Enerhodar, localitate aflată pe malul Niprului. Aceasta este cea mai mare astfel de unitate din Europa și a noua cea mai mare din lume.

Cu șase reactoare a câte 950 MW fiecare, centrala produce 5.700 de MW de energie electrică, o cantitate suficient de mare pentru a alimenta patru milioane de locuințe.

Centrala se află la 200 de kilometri de regiunea Donbas și la 550 de kilometri sud-est de Kiev.

Centrala nucleară a fost construită în perioada 1984 – 1995, iar înaintea războiului genera 20% din cantitatea totală de electricitate produsă în Ucraina și între 40 și 50% din energia nucleară a țării.

Astfel, centrala poate fi considerată de importanță strategică pentru Ucraina, pentru că dacă aceasta va fi închisă complet de către ruși, sistemul energetic național ucrainean ar putea avea probleme uriașe, cu implicații atât asupra civililor, cât și asupra unor alte obiective strategice.

Forțele ruse au „ocupat” centrala nucleară Zaporojie (NPP) din sudul Ucrainei, după ce vineri dimineața a izbucnit un incendiu, potrivit Inspectoratului de Reglementare Nuclear de Stat al Ucrainei, Energoatom.

„În prezent, CNE Zaporojie este ocupată de forțele militare ale Federației Ruse”, a spus organismul de reglementare într-un comunicat transmis vineri, citat de CNN.

„Clădirea administrativă și punctul de control al stației sunt sub controlul ocupanților”, a declarat vineri Energoatom, operatorul de energie nucleară al Ucrainei, într-o declarație prin Telegram.

Cele șase reactoare ale centralei rămân intacte, deși clădirile auxiliare din compartimentul unității reactorului 1 au fost avariate, a declarat Inspectoratul de Reglementare Nucleară de Stat.

În prezent, nu au fost înregistrate modificări cu privire la radiații, se mai arată în comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase