De ce nu colaborează SUA cu Rusia împotriva Statului Islamic în Siria. Oficial SUA: „Suntem într-o situație foarte delicată”

De ce nu colaborează SUA cu Rusia împotriva Statului Islamic în Siria. Oficial SUA: „Suntem într-o situație foarte delicată
Publicat: 07/10/2015, 19:02

Rusia continuă să atace în Siria deopotrivă ținte aparținând grupării teroriste Statul Islamic, dar și ale opoziției siriene la regimul lui Bashar al Assad, susținut de Vladimir Putin. Miercuri, în plus față de raidurile aeriene din ultimele zile, Rusia a lansat 26 de rachete de pe patru nave de luptă situate tocmai în Marea Caspică, împotriva Statului Islamic în Siria. De cealaltă parte, SUA și partenerii săi de coaliție împotriva grupării teroriste sprijină unele grupări rebele anti-Assad și lansează atacuri aeriene împotriva Statului Islamic. Aparent, între Rusia și SUA există un numitor comun: Statul Islamic. De ce nu cooperează împotriva lui?

„Nu suntem pregătiți să cooperăm într-o strategie despre care am explicat că este defectuoasă în mod tragic, din partea Rusiei. În ciuda declarațiilor rusești, nu am fost de acord că cooperăm cu Rusia atâta timp cât continuă să susțină o strategie greșită și să lovească aceste ținte (rebelii susținuți de Washington – n.r.)”, a declarat tranșant Ashton Carter, secretarul Apărării SUA, aflat la Roma.

Mai multe explicații a oferit Douglas Lute, ambasadorul SUA la NATO, într-o teleconferință la care gândul a luat parte.

Nu văd acum, ținând cont de comportamentul Rusiei, cum să acționăm în deplină coordonare. Suntem într-o situație foarte delicată, între cooperare și conflict. Aceasta este provocarea pe care o avem acum„, declarat oficialul american.

Douglas Lute a explicat că SUA nu poate colabora cu Rusia în ce privește informațiile de intelligence despre Statul Islamic, deși gruparea teroristă este un inamic comun, pentru că Rusia are obiective divergente cu cele ale SUA, sprijinindu-l pe Bashar al Assad și bombardând grupări de opoziție susținute de aliații occidentali.

„Până să ajungem să împărțim informațiile de intelligence cu Rusia, ar trebui să avem niște obiective comune. Și aici este problema fundamentală cu prezența Rusiei în Siria, din punctul de vedere al NATO și al SUA. Astăzi, nu avem obiective comune. Deci nu vom face pasul de a împărtăși informații. Poate că avem un interes comun în a învinge Statul Islamic și astfel avem un obiectiv comun, dar nu avem același obiectiv când vine vorba de sprijinirea regimului Assad. Este clar că forțele rusești acționează pentru a-l sprijini pe Assad, în timp ce restul coaliției internaționale crede că Assad trebuie să facă tranziția către renunțarea la putere și să existe un guvern reprezentativ acolo. Deci, până depășim această divergență de obiective, nu cred că există vreo perspectivă de a împărtăși informații”, a explicat ambasadorul Douglas Lute.

Oficialul american a precizat că Rusia se luptă cu opoziția lui Bashar al Assad, bombardând pozițiile rebelilor sirieni, o parte din aceste grupări fiind sprijinite de coaliția internațională.

„Ideea este că Rusia contribuie la sprijinirea regimului Assad luptând nu doar cu Statul Islamic, ci și cu alte grupuri ale opoziției siriene, care credem că ar trebui să facă parte din soluția politică. În acest mod, activitățile militare ale Rusiei complică, nu rezolvă situația din Siria„, a spus Lute.

Care este „adevărata amenințare”. Incidentul din Turcia – comportament „iresponsabil” al Rusiei

Douglas Lute a explicat că SUA mențin deschise canalele de comunicare militare și politice cu Rusia, tocmai pentru a evita alunecarea accidentală într-un conflict armat, iar aceasta este „o veste bună”.

„Există trupe rusești în Siria, cele mai multe în Latakia, dar și forțe navale la Tartus. Credem că există și forțe iraniene în număr de câteva mii, care sprijină regimul Assad și mai știm că Hezbollah-ul libanez operează în Siria. Situația din teren este complicată. Nu cred că alunecăm într-un conflict și exact de aceea menținem deschise canalele de comunicare militară și politică cu Rusia, pentru a ne asigura că nu alunecăm în mod accidental în conflict„, a spus Douglas Lute, întrebat dacă americanii nu se tem că pot fi atrași într-un conflict cu Rusia.

Acest pericol este însă cât se poate de real și s-a dovedit astfel prin incidentul aerian de sâmbătă, când un avion de luptă rusesc a pătruns din Siria în spațiul aerian al Turciei, declanșând astfel procedura de interceptare din partea armatei turce, care a ridicat de la sol avioane de vânătoare. Lute a calificat acest comportament al Rusiei drept „iresponsabil”.

„Faptele arată că un avion de luptă rusesc, înarmat, a pătruns semnificativ în spațiul aerian al Turciei, aliat al NATO, iar la violarea acestui spațiu aerian a răspuns un avion de luptă turcesc. De câte ori avem astfel de intrări în contact apropiat între două părți înarmate, apare riscul calculelor greșite, accidentelor, activităților neintenționate, care pot escalada rapid. Aceasta este adevărata amenințare reală aici – accidente cu consecințe neintenționate, pe care aceste acțiuni iresponsabile ale Rusiei le promovează. În ce privește incidentul de sâmbătă, avem pe de o parte un comportament iresponsabil din partea Rusiei, iar din partea Turciei avem o reacție măsurată, intenționată, responsabilă”, a declarat ambasadorul Douglas Lute.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto