Decizie istorică în Bundestag. Locul pe care îl câștigă femeile în țara lui Merkel

Decizie istorică în Bundestag. Locul pe care îl câștigă femeile în țara lui Merkel
Publicat: 07/03/2015, 14:16

Decizia impunerii cotei de 30% a fost luată, simbolic, în Camera inferioară a Parlamentului german cu două zile înainte de Ziua Internațională a Femeii. Prezent în plen alături de cancelarul Angela Merkel, Manuela Schwesig, ministrul german al Familiei, a salutat rezultatul votului dându-i valoarea unui „pas istoric pentru egalitate”.

La rândul său, ministrul Justiției, Heiko Maas, a arătat că decizia reprezintă „cea mai mare contribuție la egalitate” din 1919 încoace, când femeile și-au câștigat, în Germania, dreptul de vot.

Cota de 30% ar urma să se aplice din 2016 în peste 100 de companii în care numărul femeilor la nivel de conducere este în continuare foarte redus. De asemenea, comaniile nici lși mijlocii vor fi obligate să își facă publică „ținta de egalitate” pentru posturile de conducere. În prezent, femeile ocupă sub 20% din funcțiile de top în firmele germane.

Germania, țara cu unele dintre cele mai mari corporații, mai ales în domeniul bancar și auto, se aliniază astfel altor câteva țări europene care și-au stabilit cote obligatorii pentru femei în posturile de top. Între acestea se numără Belgia, Norvegia, Spania și Franța.