Depardieu renunță la cetățenia franceză: „Am plătit taxe de 145 de milioane de euro. Nu merit să fiu tratat așa”

Depardieu renunță la cetățenia franceză: Am plătit taxe de 145 de milioane de euro. Nu merit să fiu tratat așa
Publicat: 16/12/2012, 15:14
Actualizat: 25/12/2012, 06:32

Gerard Depardieu transmite, într-o scrisoare deschisă adresată premierului francez Jean-Marc Ayrault, că renunță la cetățenia franceză, declarând că s-a simțit jignit de cei care l-au criticat pentru decizia de a se muta în Belgia, în urma majorărilor de taxe pe venit aplicate în țara sa natală.

În scrisoare, publicată de Journal du Dimanche, actorul explică decizia sa de a se muta în satul Nechin, în Belgia – din cauza majorărilor repetate de taxe pe venit aplicate de liderul de la Elysee, Francois Hollande -, hotărâre calificată de premierul francez ca fiind „cam patetică”.

„Patetic, ați spus ‘patetic’? Cât este de patetic (ceea ce spuneți, n.r.)”, spune actorul în scrisoarea sa deschisă.

„Nu cer să fiți de acord cu mine, dar aș putea cel puțin să fiu respectat. Niciunul dintre cei care au părăsit Franța nu a fost atât de jignit ca mine”, mai scrie actorul.

Gérard Depardieu, în vârstă de 63 de ani, amintește în scrisoarea deschisă că a început să lucreze la vârsta de 14 ani și că și-a plătit întotdeauna taxele și impozitele. El mai spune că a achitat „în 2012, 85% din impozitele pe venit” și că „în 45 de ani a plătit impozite de 145 de milioane de euro”.

„Cine sunteți să mă judecați, vă întreb, domnule Ayrault, premier al domnului Hollande, vă întreb, cine sunteți?”, continuă actorul.

„Vă predau pașaportul și asigurarea socială de care nu m-am folosit niciodată”, mai spune acesta. „Nici măcar nu suntem din aceeași țară, eu sunt un european adevărat, un cetățean al lumii”, scrie Depardieu.

Decizia actorului de a se muta în Belgia a stârnit un val de critici. Deputatul socialist Yann Galut a propus la începutul săptămânii adoptarea unei legi care să permită retragerea naționalității franceze în cazul „exilaților” fiscali, o idee care s-a lovit de o problemă juridică.

Gerard Depardieu, celebru, printre altele, pentru rolurile din filmele „Cyrano de Bergerac” și „Asterix și Obelix”, a cumpărat o casă în satul belgian Nechin, aflat lângă granița cu Franța, potrivit primarului localității, Daniel Senesael. Acesta a adăugat că actorul s-a interesat și de procedura de a primi rezidență în Belgia.

Gerard Depardieu se va alătura astfel comunității belgiene care a adoptat aproximativ 2.800 de francezi, printre are și familia Mulliez, proprietară a celebrului lanț de hipermarketuri Auchan și a lanțului de magazine cu profil sportiv Decathlon.

Conform legislației belgiene, rezidenții nu plătesc impozit pe avere care, în Franța, este în prezent aplicat indivizilor cu averi de peste 1,3 milioane de euro.

Potrivit presei britanice, decizia lui Depardieu de a schimba Franța cu Belgia nu va contribui cu nimic la imaginea sa alterată de o serie de incidente jenante. Săptămâna trecută, actorul a fost arestat pentru conducere sub influența alcoolului, după ce a căzut de pe scuter, în timp ce conducea pe o stradă din Paris. În august, un șofer i-a înaintat o plângere penală în urma unei altercații violente în care a fost implicat, la Paris.

Gérard Depardieu este unul dintre cei mai cunoscuți actori francezi pe plan internațional și are la activ peste 100 de filme în care a jucat, inclusiv cele din seria „Asterix”, însă în ultima vreme a ținut prima pagină a ziarelor din motive care nu au legătură cu cariera artistică. În vara anului 2011, presa din lumea întreagă scria despre faptul că actorul francez, suferind de incontinență urinară, a încercat să urineze, discret, într-o sticlă, deoarece însoțitoarea de bord i-a interzis accesul la toaletă, pentru că avionul – care circula pe ruta Paris-Dublin – se pregătea să decoleze.

Gérard Depardieu a câștigat numeroase premii de-a lungul prestigioasei lui cariere în cinematografie, inclusiv o nominalizare la Oscar, pentru memorabilul rol din „Cyrano de Bergerac”, și un premiu Globul de Aur, pentru rolul său din filmul „Cartea verde”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Apple ar urma să lanseze noi iPad-uri, după un an de pauză
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid