Numărul zilelor de concediu medical acordate angajaților germani care suferă de depresie a înregistrat o creștere de aproximativ 50% în ultimul an, conform unui raport realizat de o companie de asigurări medicale, citat de DPA.
Potrivit documentului privind sănătatea mintală, în 2024 s-au înregistrat 183 de zile de concediu medical pentru depresie la fiecare 100 de angajați asigurați. Aceasta reprezintă o creștere de 122 de zile față de anul anterior.
De asemenea, numărul total al zilelor de concediu medical pentru probleme legate de sănătatea mintală a urcat de la 323 la 342 la fiecare 100 de angajați.
Cei mai afectați au fost angajații din sectorul îngrijirii copiilor și vârstnicilor, domenii cunoscute pentru nivelul ridicat de stres și solicitare emoțională.
„Numărul ridicat de afecțiuni mintale este deseori asociat cu absențe prelungite și stigmatizarea angajaților afectați și ai angajatorilor acestora”, a declarat Andreas Storm, directorul companiei de asigurări medicale.
„Nu mai putem închide ochii, întrucât sănătatea mintală este un factor-cheie al succesului unei societăți reziliente și al Germaniei ca un loc propice pentru afaceri”, a adăugat acesta, potrivit Yahoo News.
Datele analizate de compania de asigurări medicale arată că durata medie a concediului medical acordat pentru afecțiuni mintale în 2024 a fost de aproape 33 de zile, în ușoară creștere față de anul anterior.
Toate categoriile de vârstă sunt afectate de o creștere a episoadelor depresive, însă raportul subliniază o evoluție alarmantă în rândul persoanelor mai în vârstă.
În timp ce numărul tinerilor afectați a crescut treptat în ultimii ani, în 2024 s-a înregistrat o creștere bruscă în rândul populației mai înaintate în vârstă.
Raportul a fost realizat pe baza datelor anonimizate a 2,42 milioane de angajați asigurați la compania de asigurări de sănătate, în colaborare cu Institutul IGES din Berlin.