Detaliul absolut jenant pentru care Kim Jong Un nu ar putea ajunge la întâlnirea cu Donald Trump. „Râdeam mereu pe tema asta”

Detaliul absolut jenant  pentru care Kim Jong Un nu ar putea ajunge la întâlnirea cu Donald Trump. „Râdeam mereu pe tema asta
Publicat: 11/04/2018, 14:12

În timp ce summit-ul din 27 aprilie între președintele sud-coreean Moon Jae-in și Kim va avea loc în satul de armistițiu Panmunjom, de la granița dintre cele două Corei, informațiile privind întâlnirea dintre Trump și președintele nord-coreean rămâne sub semnul întrebării, scrie Business Insider.

Trump și Kim s-ar putea întâlni tot la Panmunjom, deși unii analiști au sugerat că președintele american ar prefera alt loc, precum Elveția, Islanda sau Suedia. O astfel de destinație i-ar pune însă probleme lui Kim.

În calitate de lider nord-coreean, Kim a efectuat o singură vizită internațională, în China, cu trenul. El nu are un avion capabil să zboare non-stop pe distanțe lungi, au precizat analiștii citați de Washington Post.

„Râdeam de avioanele lor vechi”, a declarat fostul analist CIA Sue Mi Terry, pentru sursa amintită. „Glumeam despre avioanele lor sovietice vechi”.

„Nu au un avion care să poată traversa Oceanul Pacific – cele mai multe sunt vechi”, a adăugat Joseph Bermudez, analist la 38 North, un think tank care analizează situația din Coreea de Nord, cu sediul în SUA.

O eventuală escală pentru realimentare ar sublinia practic problemele aeronavei nord-coreene și încercările eșuate ale regimului de la Phenian de a fi în pas cu tehnologia.

Alți experți în aviație cred că flota aeriană a lui Kim ar putea include un avion „cu un istoric excelent al siguranței”, capabil să efectueze curse internaționale.

Air Koryo, compania aeriană deținută de statul nord-coreean, are două avioane Tupolev, asemănătoare cu aparatul de zbor Boeing 757, cu o autonomie de zbor de aproape 5.000 km, a susținut jurnalistul din domeniul aviației Charles Kennedy, pentru Washington Post.

În ciuda limitărilor acestui avion, Kim ar putea avea și alte opțiuni, a declarat Victor Cha, consilier al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale și analist al politicii din cele două Corei, în cadrul MSNBC.

„Nu ar trebui să fie o problemă, poate călători unde dorește – sud-coreenii sau suedezii l-ar putea transporta pe Kim cu un avion din dotarea lor”, a mai spus Cha. „Dar ar fi jenant pentru Kim Jong Un”.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase