Dezvăluirile fostului secretar american al Apărării despre președintele Barack Obama

Dezvăluirile fostului secretar american al Apărării despre președintele Barack Obama
Publicat: 08/01/2014, 10:37
Actualizat: 31/07/2014, 14:25

Fostul secretar american al Apărării Robert Gates critică vehement modul în care a fost condus războiul din Afganistan de către administrația lui Barack Obama în memoriile sale, afirmând că președintele însuși nu mai credea în propria politică, relatează AFP.

În memoriile sale intitulate „Duty: Memoirs of a Secretary at War”, care vor apărea la 14 ianuarie și din care New York Times și Washington Post au publicat extrase marți, fostul șef al Pentagonului (2006-2011) în timpul președinților George W. Bush și Barack Obama este foarte acid.

El descrie în special o reuniune din martie 2011 în cursul căreia președintele democrat pare să nu mai creadă în strategia pe care o decisese cu 18 luni înainte, trimițând 30.000 de militari suplimentari și își exprimă dubiile cu privire la capacitățile generalului David Petraeus, comandantul forțelor din Afganistan.

„Eram acolo, mi-am spus: președintele nu mare are încredere în comandantul său (militar), nu îl poate suporta pe (președintele afgan Hamid) Karzai, nu crede în propria strategie și nu consideră acest război ca fiind al său. Pentru el este vorba doar despre a se retrage”, scrie Gates, un republican care a acceptat să rămână la conducerea Pentagonului în timpul administrației lui Barack Obama.

El era „sceptic, dacă nu total convins, că (strategia sa) va eșua”, a adăugat el.

Refuzând să intre în polemică, administrația a subliniat că președintele „îi este recunoscător lui Bob Gates pentru munca sa în calitate de secretar al Apărării”.

„Este de notorietate publică faptul că președintele a fost întotdeauna hotărât să ducă la bun sfârșit misiunea de destructurare a Al-Qaida asigurându-se că avem un program clar, care se va încheia în acest an, pentru a pune capăt progresiv războiului”, a subliniat Caitlin Hayden, purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru securitatea națională (NSC) al președinției americane.

În cartea sa, Robert Gates își povestește exasperarea în fața gestionării afacerilor legate de apărare de către Casa Albă, „care a adus micromanagementul și imixtiunea în operațiunile sale la un nou nivel”.

„Deși prea devreme pentru această administrație, suspiciunea și neîncrederea în generali manifestată de oficiali ai Casei Albe, inclusiv președintele și vicepreședintele, au devenit o mare problemă”, regretă el.

Robert Gates este deosebit de dur față de vicepreședintele Joe Biden care, ca și consilierul pentru securitate națională Tom Donilon, susținea trimiterea unui număr mai mic de militari suplimentari în Afganistan.

„El s-a înșelat aproape asupra tuturor deciziilor majore de politică externă și securitate națională din aceste ultime patru decenii”, scrie el referitor la Joe Biden, pe care îl consideră totuși un „bărbat integru”.

„De la rolul său în Balcani pe când era în Senat și până la eforturile sale de a pune capăt războiului în Irak, Joe Biden a fost unul dintre oamenii de stat importanți din epoca sa și a contribuit la progresul leadershipului american în lume”, a replicat Casa Albă, exprimând „dezacordul” lui Obama față de analiza fostului său secretar al Apărării.

Robert Gates își recunoaște greșelile, ca cea privind nerecomandarea unei echipe de comando la Abbottabad (Pakistan), în cele din urmă ordonată de Obama. Americanii credeau, fără să fie siguri, că Osama ben Laden se ascunde acolo.

„A fost una dintre deciziile cele mai curajoase pe care le-am putut vedea vreodată la Casa Albă”, scrie Gates, care și-a servit țara în timpul a opt președinți, sub diverse funcții.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA