Dimitri Peskov: Detaliile incendiului izbucnit la bordul submarinului rus reprezintă secrete de stat

Dimitri Peskov: Detaliile incendiului izbucnit la bordul submarinului rus reprezintă secrete de stat
Publicat: 03/07/2019, 14:48

Într-o conferință telefonică cu mai mulți jurnaliști ruși, Peskov a transmis că este „perfect normal” să mențină detaliile incidentului confidențiale, deoarece este „în interesul țării și a securității statului”. Autoritățile au făcut publică moartea celor 14 persoane la o zi după incident.

„Nu este nimic ilegal. Decizia corespunde legislației Rusiei privind secretele de stat”, a declarat Peskov, menționând că echipajul „a acționat eroic pentru salvarea submarinului.

Purtătorul de cuvânt a refuzat să ofere detalii privind submarinul, precum numele sau modelul acestuia, precum și care era misiunea echipajului sau dacă submarinul funcționa cu un reactor nuclear.

Președintele rus Vladimir Putin a fost informat de incident și a transmis condoleanțe familiilor victimelor. De asemenea, a anunțat că nouă membri decedați ai echipajului vor primi titlul onorific de Erou al Federației Ruse.

Conform unor informații neconfirmate apărute în presa rusă, cel puțin cinci persoane au supraviețuit în urma incendiului și au fost transportate la spital. De asemenea, submarinul ar fi fost alimentat nuclear și purta numele de AS-12 Losharik.

Ministerul Apărării din Rusia a făcut public incidentul marți și a transmis că cele 14 persoane au murit intoxicate cu fum, iar submarinul era unul de cercetare și făcea măsurători în apele teritoriale ale Rusiei. Incidentul a avut loc luni, în zona Severomorsk (Murmansk), în apropiere de Marea Barents.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase