Din nou tensiuni în creștere în Spania. Partidele separatiste din Catalonia îl vor pe Puigdemont în funcția de șef al Guvernului regional

Din nou tensiuni în creștere în Spania. Partidele separatiste din Catalonia îl vor pe Puigdemont în funcția de șef al Guvernului regional
Publicat: 10/01/2018, 13:57
Actualizat: 23/03/2019, 02:54

Puigdemont, care se află în Bruxelees de când a fost destituit de către Guvernul de la Madrid din funcția de premier al Cataloniei, ar urma să fie arestat dacă se întoarce în Spania. Cu toate acestea, formațiunile separatiste din regiune vor să-l nominalizeze pentru un nou mandat de șef al Guvernului regional.

Normele Parlamentului regional catalan sunt destul ambigue în această privință, însă partidele din opoziție susțin că Puigdemont nu poate conduce regiunea din afara țării.

„Este evident că pentru a guverna Catalonia trebuie să stai în Catalonia. Nu poți face asta prin intermediul WhatsApp. O persoană care fuge de justiție nu poate să ocupe o astfel de funcție”, a declarat Ines Arrimadas, unul dintre liderii partidului anti-independeță Ciutadans.

Potrivit El Pais, Puigdemont, liderul partidului „Juntos per Catalunya”, a ajuns marți la un acord cu republicanii de la ERC pentru nominalizarea fostului lider catalan în funcția de premier al regiunii.

Noul Parlament catalan se va întruni pe 17 ianuarie, însă Puigdemont nu va merge în Catalonia, fiind acuzat de rebeliune, răzvrătire și utilizarea abuzivă a fondurilor publice.