DIPLOMAȚIE. Ambasadorul Zuckerman a anunțat oficial retragerea SUA din Tratatul Cer Deschis. MAE: „În contextul dat, România înțelege poziția SUA”

DIPLOMAȚIE. Ambasadorul Zuckerman a anunțat oficial retragerea SUA din Tratatul Cer Deschis. MAE: „În contextul dat, România înțelege poziția SUA”
Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la o întâlnirea de vineri / Sursa: MAE
Publicat: 22/05/2020, 17:34
Actualizat: 22/05/2020, 19:31

Reprezentatul diplomației americane în România, Adrian Zuckerman, a transmis oficial, vineri, decizia Statelor Unite ale Americii de retragere din Tratatul Cer deschis, ocazie cu care ministrul Bogdan Aurescu a transmis poziția României.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Adrian Zuckerman, a înmânat vineri ministrului Afacerilor Extene, Bogdan Aurescu informarea oficială prin care SUA anunță oficial decizia de retragere din Tratatul Cer Deschis, care va intra în vigoare la 6 luni după data anunțului, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe, printr-un comunicat de presă.

Tratatul, la care au aderat 35 de ţări, printre care şi România, permite survolul teritoriilor respective de către aeronave de observaţie neînarmate.

România susține ferm Tratatul

„Șeful diplomației române a exprimat apreciere pentru consultările bilaterale frecvente pe tema aplicării Tratatului Cer Deschis și a subliniat că acesta își menține valoarea, România susținând ferm Tratatul și contribuind la acesta cu echipamente omologate la nivel aliat și nu numai pentru misiuni de observare”, a transmis MAE.

Potrivit comunicatului MAE, Bogdan Aurescu a evidențiat că „România împărtășește preocuparea Statelor Unite, partener strategic și aliat extrem de important în cadrul NATO, cu privire la implementarea selectivă pe care Federația Rusă a avut-o în ceea ce privește prevederile Tratatului Cer Deschis, în special prin impunerea unor limite artificiale de aplicare, care nu corespund spiritului Tratatului”.

În plus, conform informării MAE, Bogdan Aurescu „ a arătat că în contextul dat, România înțelege poziția SUA de a se retrage din acest Tratat și a asigurat că România va depune în continuare eforturi pentru ca la nivelul Alianței să existe o abordare unitară și fermă, care să determine Rusia ca în următoarele 6 luni, la finalul cărora notificarea ieșirii SUA din Tratat își va produce efectele juridice, să revină la implementarea deplină a acestuia”.

Donald Trump: „Rusia nu a respectat tratatul”

Donald Trump a anunţat joi retragerea SUA din tratatul internaţional Cer Deschis (Open Skies), care permite verificarea mişcărilor militare şi a măsurilor de limitare a armelor în ţările semnatare.

„Rusia nu a respectat tratatul”, a declarat preşedintele american. „Atât timp cât nu respectă tratatul, ne vom retrage”, a declarat preşedintele american.

La scurt timp după anunțul liderului de la Casa Albă, a apărut reacția oficialilor ruși, care susțin că manevra SUA va înrăutăţi situaţia stabilităţii strategice şi securitatea militară în Europa.

Zece ţări europene şi-au exprimat regretul în legătură cu decizia Washingtonului de a se retrage din Tratatul internaţional Cer Deschis (Open Skies), împărtăşind în acelaşi timp „preocupările” SUA cu privire la Rusia, a anunţat vineri Ministerul Afacerilor Externe francez, informează AFP, citată de Agerpres.

„Regretăm anunţul guvernului SUA privind intenţia sa de a se retrage din Tratatul Cer Deschis, chiar dacă împărtăşim preocupările sale cu privire la punerea în aplicare a dispoziţiilor acestui tratat de către Federaţia Rusă”, se subliniază într-un comunicat semnat de zece ţări ale UE, printre care Franţa, Germania, Belgia, Spania şi Ţările de Jos.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că...
BREAKING | Gemenii-premianți din Târgu Jiu, dați dispăruți pe 16 septembrie, au fost găsiți! Ireal...
FOTO. Imagini incendiare! Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua...
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Crin Antonescu, atac la Iohannis și conducerea PNL: Un grup de nevertebrate politic, orice vot...
Ştirea tristă a dimineţii! A MURIT pe loc
Cum arată artista de muzică populară la 55 de ani. Timpul a stat pe loc...
Reacţia influenceriţei Lolrelai după ce stomatologul care a violat-o a fost condamnat
Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață...
Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu...
BREAKING! Familia Regală a României, în DOLIU
Compania ce patentează motorul în 6 timpi. Cum ar putea schimba industria auto?
Securitatea naţională pe agenda CSAT: Planul de înzestrare 2025-2034 în centrul atenţiei
Aduc GHINION! Fructele pe care să NU le ai în casă niciodată
Cutremur în cazul Caracal. A scăpat VIE de Gheorghe Dincă: Am stat 2 luni...
De ce a lipsit Ceaușescu la inaugurarea metroului
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa,...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe...
Mesajul transmis de Alin Gabriel Matei, fiul de suflet al lui Petrică Mîțu Stoian, în...
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
Meta riscă o amendă de proporții din partea Comisiei Europene