DIPLOMAȚIE. Ambasadorul Zuckerman a anunțat oficial retragerea SUA din Tratatul Cer Deschis. MAE: „În contextul dat, România înțelege poziția SUA”

Redactor:
Madalina Prundea
DIPLOMAȚIE. Ambasadorul Zuckerman a anunțat oficial retragerea SUA din Tratatul Cer Deschis. MAE: „În contextul dat, România înțelege poziția SUA”
Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la o întâlnirea de vineri / Sursa: MAE

Reprezentatul diplomației americane în România, Adrian Zuckerman, a transmis oficial, vineri, decizia Statelor Unite ale Americii de retragere din Tratatul Cer deschis, ocazie cu care ministrul Bogdan Aurescu a transmis poziția României.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Adrian Zuckerman, a înmânat vineri ministrului Afacerilor Extene, Bogdan Aurescu informarea oficială prin care SUA anunță oficial decizia de retragere din Tratatul Cer Deschis, care va intra în vigoare la 6 luni după data anunțului, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe, printr-un comunicat de presă.

Tratatul, la care au aderat 35 de ţări, printre care şi România, permite survolul teritoriilor respective de către aeronave de observaţie neînarmate.

România susține ferm Tratatul

„Șeful diplomației române a exprimat apreciere pentru consultările bilaterale frecvente pe tema aplicării Tratatului Cer Deschis și a subliniat că acesta își menține valoarea, România susținând ferm Tratatul și contribuind la acesta cu echipamente omologate la nivel aliat și nu numai pentru misiuni de observare”, a transmis MAE.

Potrivit comunicatului MAE, Bogdan Aurescu a evidențiat că „România împărtășește preocuparea Statelor Unite, partener strategic și aliat extrem de important în cadrul NATO, cu privire la implementarea selectivă pe care Federația Rusă a avut-o în ceea ce privește prevederile Tratatului Cer Deschis, în special prin impunerea unor limite artificiale de aplicare, care nu corespund spiritului Tratatului”.

În plus, conform informării MAE, Bogdan Aurescu „ a arătat că în contextul dat, România înțelege poziția SUA de a se retrage din acest Tratat și a asigurat că România va depune în continuare eforturi pentru ca la nivelul Alianței să existe o abordare unitară și fermă, care să determine Rusia ca în următoarele 6 luni, la finalul cărora notificarea ieșirii SUA din Tratat își va produce efectele juridice, să revină la implementarea deplină a acestuia”.

Donald Trump: „Rusia nu a respectat tratatul”

Donald Trump a anunţat joi retragerea SUA din tratatul internaţional Cer Deschis (Open Skies), care permite verificarea mişcărilor militare şi a măsurilor de limitare a armelor în ţările semnatare.

„Rusia nu a respectat tratatul”, a declarat preşedintele american. „Atât timp cât nu respectă tratatul, ne vom retrage”, a declarat preşedintele american.

La scurt timp după anunțul liderului de la Casa Albă, a apărut reacția oficialilor ruși, care susțin că manevra SUA va înrăutăţi situaţia stabilităţii strategice şi securitatea militară în Europa.

Zece ţări europene şi-au exprimat regretul în legătură cu decizia Washingtonului de a se retrage din Tratatul internaţional Cer Deschis (Open Skies), împărtăşind în acelaşi timp „preocupările” SUA cu privire la Rusia, a anunţat vineri Ministerul Afacerilor Externe francez, informează AFP, citată de Agerpres.

„Regretăm anunţul guvernului SUA privind intenţia sa de a se retrage din Tratatul Cer Deschis, chiar dacă împărtăşim preocupările sale cu privire la punerea în aplicare a dispoziţiilor acestui tratat de către Federaţia Rusă”, se subliniază într-un comunicat semnat de zece ţări ale UE, printre care Franţa, Germania, Belgia, Spania şi Ţările de Jos.

 

Inchide