Discuție telefonică între secretarul general al ONU și ministrul de Externe ucrainean pe tema unei misiuni de pace în Ucraina

Discuție telefonică între secretarul general al ONU și ministrul de Externe ucrainean pe tema unei misiuni de pace în Ucraina
Publicat: 21/02/2015, 09:15
Actualizat: 21/02/2015, 21:08

ONU va respecta orice decizie în acest sens a Consiliului său de Securitate, i-a transmis Ban Ki-moon șefului diplomației ucrainene, potrivit Interfax.

„În ceea ce privește posibilitatea trimiterii unei misiuni pentru menținerea păcii în estul Ucrainei, secretarul general (al Națiunilor Unite) l-a informat pe ministrul (ucrainean) de Externe că ONU va respecta orice decizie în acest sens a Consiliului său de Securitate”, se arată într-un comunicat al ONU.

Potrivit comunicatului, Ban Ki-moon și-a exprimat speranța că regimul încetării focului, convenit pe 12 februarie, la Minsk, va fi strict aplicat în estul Ucrainei. De asemenea, el s-a arătat îngrijorat de pericolele care persistă în unele zone din această regiune și a apreciat rolul președintelui ucrainean Petro Poroșenko în eforturile de soluționare a conflictului.

Petro Poroșenko a solicitat miercuri seara, la Kiev, mobilizarea unui contingent de menținere a păcii sub mandat ONU în zona de conflict din estul Ucrainei.

Potrivit lui, un contingent internațional poate fi „cel mai eficient și optim garant al securității” în estul Ucrainei, afectat de lupte între forțele proguvernamentale și separatiștii proruși.

„Rusia, în calitate de stat agresor, nu poate și nu va lua parte la operațiunea de menținere a păcii în Ucraina”, a spus Poroșenko, potrivit Interfax.

Rebelii proruși au anunțat că nu se opun unei misiuni care să mențină pacea între ei și Kiev, însă s-au declarat împotriva ideii prezenței oricăror forțe ucrainene la frontiera dintre Ucraina și Rusia.

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a denunțat îndemnul la mobilizarea unei misiuni de menținere a păcii în estul Ucrainei drept o mișcare care sugerează că Petro Poroșenko „vrea să distrugă Acordul de la Minsk”.

Grupul de contact, din care fac reprezentanți ai Moscovei, Kievului, OSCE și lideri separatiști proruși din estul Ucrainei, a semnat pe 12 februarie, la Minsk, o înțelegere care vizează să pună capăt conflictului ucrainean. Înțelegerea a fost negociată de către președinții Rusiei Vladimir Putin, Ucrainei Petro Poroșenko, Franței Francois Hollande și cancelarul Germaniei Angela Merkel, după aproximativ 16 ore de negocieri în capitala belarusă.

Între măsurile prevăzute în documentul final se află un armistițiu între forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii proruși din estul țării, crearea unei zone demilitarizate de ambele părți beligerante, retragerea armamentului greu din regiune și un schimb de prizonieri.

Armistițiul a intrat în vigoare la miezul nopții de sâmbătă spre duminică (0.00, ora Ucrainei și României), dar a fost deja încălcat de către rebelii proruși, care au preluat în cursul acestei săptămâni controlul asupra orașului Dabalțeve, un nod feroviar strategic din regiunea Donețk.

În acest context, întrevederi între miniștrii de Externe ai Ucrainei și Rusiei și secretarul general al Națiunilor Unite au fost programate pentru luni, la New York.

„Am avut o discuție telefonică plăcută cu Ban Ki-moon. Ne-am înțeles să ne întâlnim luni, la New York”, a anunțat vineri seara pe Twitter șeful diplomației ucrainene, Pavlo Klimkin, potrivit RIA Novosti.

Totodată, Ban Ki-moon va avea o întrevedere separată și cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Inițial, spre amiază, (Ban) se va întâlni cu Lavrov, iar mai târziu cu Klimkin”, a precizat purtătorul de cuvânt al ONU, Farhan Haq.

Moscova este acuzată de către Kiev și Occident că este implicată – cu armament și oameni – în actualul conflict armat din estul Ucrainei, care durează de zece luni, după ce a anexat peninsula ucraineană Crimeea, în martie, pe fundalul crizei care a început în noiembrie 2013 cu proteste antiruse și proeuropene, cea mai puternică criză din Europa de după războaiele din fosta Iugoslavie. Rusia neagă orice implicare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA