DIVERGENȚE. Măsurile luate de mai multe state UE, printre care și România, pentru susținerea turismului, riscă să încalce legislația europeană

DIVERGENȚE. Măsurile luate de mai multe state UE, printre care și România, pentru susținerea turismului, riscă să încalce legislația europeană
Măsurile luate de mai multe state UE, printre care și România, pentru susținerea turismului, riscă să încalce legislația europeană. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28/04/2020, 17:48

Guvernele mai multor state membre ale Uniunii Europene, printre care și cel de la București, riscă să intre în conflict cu Comisia Europeană ca urmare a sprijinului pe care îl acordă agențiilor de turism care acordă vouchere pentru concediile anulate, fără a le oferi clienților posibilitatea de a-și primi banii înapoi, așa cum prevede legislația europeană, au declarat mai mulți diplomați de la Bruxelles.

Mai multe statele europene, printre care Franța, Italia, Belgia, România și Polonia, au anunțat că au adoptat sau vor adopta măsuri pentru a permite acordarea unor astfel de vouchere pentru a ajuta companiile din domeniul turismului, grav afectate de efectele economice provocate de pandemia de COVID-19, informează Reuters.

Cu toate acestea, potrivit legislației europene, al cărei garant este Comisia Europeană, clienții trebuie să aibă dreptul de a alege între aceste vouchere și rambursarea sumelor plătite pentru concediile de care nu au mai apucat să se mai bucure.

Aceeași problemă se pune și în cazul companiilor aeriene, care au încercat să ofere alt tip de compensații decât returnarea banilor, pentru a evita să piardă puținele încasări pe care le-au mai avut în ultima perioadă.

„Aceste tichete trebuie să fie asigurate în caz de insolvență, în cazul în care sunt oferite. Acest lucru se aplică atât companiilor aeriene, cât și celorlalți operatori. Se aplică pentru toată lumea”, a declarat marți comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.

Mizele în acest caz sunt foarte mari. Turismul contribuie cu peste 10% la PIB-ul Uniunii Europene și oferă locuri de muncă pentru aproximativ 12% din forța de muncă din Blocul comunitar, potrivit lui Gari Cappelli, ministrul croat al Turismului.

Comisia Europeană recomandă ca operatorii din turism să ofere posibilitatea restituirii banilor

Comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, a declarat săptămâna trecută că voucherele de acest fel ar putea fi soluția ideală, însă a avertizat că statele membre ar trebui să se asigure că aceste tichete sunt acoperite „de un regim adecvat de protecție față de o eventuală insolvență” a operatorilor din turism.

Însă Breton a subliniat că operatorii trebuie să aibă posibilitatea de a le returna banii clienților, dacă aceștia din urmă solicită acest lucru, în timp ce Vălean a declarat că acestea ar trebui să poată să ofere tichete doar dacă pasagerii semnează că sunt de acord să nu își primească banii înapoi.

În cazul în care clienților nu le va fi oferită posibilitatea de a primi înapoi banii pe care i-au achitat pentru vacanțe, Comisia Europeană ar putea lansa procedura de infringement împotriva statelor care au promovat asemenea pachete de sprijin pentru agențiile de turism.

Miniștrii Turismului din Bulgaria, Cipru, Franța, Grecia, Malta, Italia, Portugalia, România și Spania au făcut apel luni, prin intermediul unui comunicat comun, la „măsuri unitare la nivel european” pentru salvarea turismului pe măsură ce restricțiile impuse pentru limitarea extinderii pandemiei vor fi relaxate.

Ca răspuns, Vălean a declarat că este extrem de important ca statele membre să se coordoneze în privința relaxării restricțiilor, pentru a evita o fragmentare a pieței unice.

Cei 27 de miniștri ai Transporturilor din Uniunea Europeană vor discuta miercuri despre măsurile privind relaxarea restricțiilor în acest domeniu.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York