Djohar Țarnaev, presupusul autor al dublului atentat de la Boston, va compărea pentru prima dată în fața unui judecător

Djohar Țarnaev, presupusul autor al dublului atentat de la Boston, va compărea pentru prima dată în fața unui judecător
Publicat: 10/07/2013, 12:05
Actualizat: 13/06/2014, 09:35

Djohar Țarnaev, presupusul autor al dublului atentatului de la Boston, va fi confruntat, miercuri, cu o parte dintre victime, cu ocazia primei înfățișări în fața unui judecător, relatează AFP.

Audierea este prevăzută să înceapă la ora locală 15.30 (22.30, ora României). Adolescentul musulman de origine cecenă va compărea în fața Tribunalului Federal din Boston (nord-estul Statelor Unite), a confirmat o purtătoare de cuvânt a procurorului. În timpul acestei înfățișări, el va asculta cele 30 de capete de acuzare reținute împotriva și „va trebui să răspundă «vinovat sau nevinovat»”, a adăugat Christina Dilorio-Sterling.

Toate victimele dublului atentat comis la 15 aprilie în apropierea liniei de sosire a maratonului, în centrul Bostonului, unde erau prezenți mii de spectatori, au fost informate în legătură cu desfășurarea audierii. În caz de afluență, o a doua sală, care va dispune de retransmisie audio și video, va fi pregătită pentru participanți.

Atentatul s-a soldat cu trei morți și 264 de răniți, transformând în carnagiu o tradițională zi de sărbătoare. Aproximativ 15 persoane și-au văzut unul sau ambele picioare amputate.

Djohar Țarnaev, devenit cetățean american anul trecut, este acuzat că a pregătit și a declanșat, împreună cu fratele său mai mare Tamerlan, cele două bombe artizanale plasate în oale sub presiune.

Însă el se va prezenta singur, miercuri, în fața judecătoarei Marianne Bowler. Tamerlan Țarnaev, în vârstă de 26 de ani, cel mai radical dintre cei doi, care, se pare, exercita o influență puternică asupra fratelui său mai mic, a fost ucis, pe 18 aprilie, în timpul unei confruntări cu poliția.

La capătul unei vaste urmăriri lansate de poliție, Djohar a fost arestat a doua zi, fiind găsit ascuns într-o barcă aflată într-o grădină publică din Watertown, la periferia Bostonului, grav rănit și neînarmat.

Cu puțin timp înainte, el a scris pe un perete interior al bărcii motivele actului său. „Guvernul american ucide civilii noștri nevinovați. Eu nu pot suporta să văd acest rău nepedepsit. Noi, musulmanii, suntem un singur corp, faceți rău unuia dintre noi, ne faceți rău la toți”, a scris el. „Nu-mi place să omor civili nevinovați. Islamul interzice (…), dar încetați să ucideți nevinovații noștri și ne vom opri”, a adăugat Țarnaev, care este acuzat, de asemenea, că a omorât un polițist, împreună cu fratele său, în timpul urmăririi.

Sosit la Boston din Daghestan la vârsta de opt ani, împreună cu familia sa, acest student, care locuia în campusul Universității din Massachusetts (U-Mass), la Dartmouth, era considerat o persoană bine integrată. El avea prieteni, frecventa sala de sport a campusului, îi plăcea să glumească.

Dar era profund marcat de istoria familiei sale, nevoită să plece, pe când era copil, din Caucazul de Nord în Kârgâzstan, după care a emigrat în Statele Unite în 2002.

Părinții săi s-au întors să trăiască în Daghestan, regiune din care provenea mama sa, Zubeidat. Tamerlan, devenit foarte religios în ultimii ani, a petrecut cinci luni anul trecut în Daghestan, al cărui teritoriu este subminat de mai mulți ani de o rebeliune islamistă înarmată.

Cei doi frați, care ar fi acționat singuri, au pregătit bombele artizanale pe baza unor instrucțiuni oferite de Inspire, o publicație aparținând Al-Qaida, potrivit actului de acuzare.

De asemenea, frații urmăreau pe Internet predicile islamistului radical american de origine yemenită, Anwar al-Awlaki, un membru al rețelei Al-Qaida ucis în septembrie 2011 deun avion fără pilot american, potrivit sursei citate, iar Djohar a descărcat mai multe documente care îndeamnă la jihad.

Dintre cele 30 de capete de acuzare reținute împotriva sa, între care „folosirea unei arme care putea provoca daune majore si victime multiple” și comiterea unui „atentat într-un loc public, soldat cu victime”, 17 sunt pasibile de pedeapsa cu moartea sau închisoarea pe viață.

Dar va mai dura o perioadă de timp până va începe procesul său. Hotărârea de a fi solicitată sau nu pedeapsa cu moartea va aparține secretarului american pentru Justiție (Attorney general), cu câteva luni înainte de proces.

Pedeapsa cu moartea este pronunțată rar la nivel federal, iar execuțiile sunt aplicate și mai rar. În prezent, 60 de condamnați federali americani așteaptă să fie executați. Doar trei condamnați au fost executați din 1988.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Este o veste devastatoare. Un celebru actor a murit la doar 38 de ani
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ