Dmitro Kuleba, nemulțumit de declarația omologului său francez privind aderarea Ucrainei la UE: Ne-am săturat de „soluții speciale”, constant inventate pentru Ucraina

Dmitro Kuleba, nemulțumit de declarația omologului său francez privind aderarea Ucrainei la UE: Ne-am săturat de „soluții speciale”, constant inventate pentru Ucraina
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kiuleba, alături de omologul său francez, Catherine Colonna. Sursa foto: Profimediia
Publicat: 31/05/2022, 13:02

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, i-a transmis omologului său francez, Catherine Colonna, că Ucraina nu mai dorește amânări sau soluții speciale în ceea ce privește aderarea sa la Uniunea Europeană.

Astfel, oficialul de la Kiev solicită un răspuns „concret și rapid” în ceea ce privește cererea Ucrainei de aderare la UE, potrivit Digi24.

Declarația lui Dmitro Kuleba vine după ce, recent, președintele Franței, Emmanuel Macron, a propus înființarea unei structuri pentru statele aspirante la aderarea la Blocul comunitar. Ulterior, un alt oficial de la Paris a declarat că aderarea Ucrainei ar putea avea loc abia peste 15-20 de ani.

„Știți prea bine că noi, în Ucraina, ne-am săturat de soluții speciale, jumătăți de măsură, abordări speciale, modele speciale, care sunt constant inventate pentru Ucraina în unele capitale europene. Nu avem nevoie de soluții speciale. Nu avem nevoie de modele speciale. Avem nevoie de o afirmație legală, clară, că Ucraina face parte din proiectul de integrare europeană, iar o astfel de afirmație ar fi acordarea statutului de candidat”, a declarat Dmitro Kuleba în cadrul unei conferințe comune cu omologul său din Franța.

Ce spune Franța despre aderarea Ucrainei la UE

La rândul său, Catherine Colonna a declarat că propunerea lui Macron nu reprezintă o alternativă la aderarea la UE, ci ar putea reprezenta o măsură complementară în ceea ce privește colaborarea dintre Bruxelles și Kiev.

„Dorim să oferim de acum posibilitatea de cooperare, aș spune chiar garanție de cooperare Ucrainei, care nu este în niciun fel un substitut pentru calea către Uniunea Europeană. Nu acționează ca o alternativă, ci în plus, pentru că ne-am dori să deschidem căi de solidaritate și cooperare concretă de acum, cât mai repede posibil”, a declarat ministrul francez de Externe.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a atras recent atenția că o eventuală aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană ar putea dura „decenii”, risipind, astfel, speranțele Kievului referitoare la o aderare rapidă a țării la Blocul comunitar.

În același timp, Macron a propus crearea, în paralel cu UE, a unei noi „comunități politice europene”, care va putea include state precum Marea Britanie.

El a sugerat că Ucraina, dar și alte state mai puțin avansate în ceea ce privește aderarea, cum ar fi Bosnia-Herțegovina, ar putea fi incluse în noua organizație. De altfel, Macron a atras atenția că în cazul acestor state, aderarea efectivă la UE „va dura, de fapt, câteva decenii”.

Acesta a opinat că și Marea Britanie, care a părăsit Uniunea Europeană în 2020, ar putea face inclusă în noua structură.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că Ucraina va primi un prim răspuns în luna iunie în legătură cu cererea sa de aderare la blocul comunitar.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai pot beneficia de ea doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
TREBUIE SĂ DEA mai mulți bani. Lovitură pentru cei care au mașini pe BENZINĂ
Mișcare neașteptată în televiziune. Scărlătescu, Dumitescu și Bontea revin la Pro TV
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Alertă de vreme extremă: De la călduri amorțitoare la ploi torențiale, lapoviță și ninsoare
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Tipul de personalitate prezice cine este sau nu fericit, dar și cine este într-o relație