Documentul care dezvăluie secretul ISIS, publicat de presa occidentală: ”E risc de IMPLOZIE”

Documentul care dezvăluie secretul ISIS, publicat de presa occidentală: ''E risc de IMPLOZIE''
Publicat: 10/03/2016, 11:08

Un fost membru SI nemulțumit a trimis postului britanic un dispozitiv USB cu aceste fișiere, furate de la șeful poliției interne a organizației jihadiste, potrivit Sky News.

Documentele respective, care conțin, între alte informații, numele, adresele și numerele de telefon ale unor recruți, sunt de fapt formulare completate de către cetățeni din 55 de țări care s-au alăturat SI, precizează Sky News.

Unele fișe ar conține informații despre jihadiști neidentificați până acum și care se află în Europa de Vest, Statele Unite, Canada, Magreb și Orientul Mijlociu, potrivit postului.

„Sky News a informat autoritățile”, a anunțat postul pe site.

Ministerele britance de Interne și Externe nu erau disponibile să comenteze imediat.

Recruții SI răspund în total unui număr de 23 de întrebări – între altele despre grupa sanguină, numele de fată al mamei sau „nivelul înțelegerii sharia”, legea islamică – potrivit unor copii ale unor formulare difuzate de Sky News.

Scurgeri anterioare de informații au trădat deja o tendință birocratică pronunțată a SI. Dacă aceasta din urmă este confirmată, ea va constitui – prin aploarea sa – cea mai importantă scurgere de informații.

Richard Barrett, un fost director al unității de luptă împotriva terorismului din cadrul serviciilor britanice de informații externe, a catalogat aceste informații drept o „resursă inestimabilă pentru analiști”.

– Risc de „implozie”

„Ar putea fi un eveniment major”, a declarat pentru AFP Chris Phillips, directorul general al cabinetului International Protect and Prepare Security Office.

„Acest lucru arată cât de vulnerabilă este (gruparea) SI în fața celor din interiorul său care se întorc împotriva sa”, a apreciat el.

Documentele transmise Sky News ar putea să fie folosite în viitoare procese, potrivit lui Phillips, și să conducă la o reducere a numărului plecărilor unor cetățeni din țările europene sau nord-americane către zone aflate sub controlul SI.

„Înțelegerea modului în care acești oameni au călătorit și cine i-a recrutat este esențială în vederea reducerii (numărului) unor plecări viitoare”, a subliniat el.

Câteva mii de cetățeni europeni s-au alăturat acestei organizații – care a cucerit zone vaste în Siria și în Irak, unde a proclamat în 2014 un „califat” -, iar autoritțile din țările lor de origine se tem că ar putea comite atentate după ce se întorc.

Numele anumitor jihadiști – deja identificați – apar în aceste documente. Este vorba, între alții, despre Abdel-Majed Abdel Bary, un fost rapper originar din Londra care a devenit cunoscut după ce a postat pe Twitter o fotografie în care agită un cap uman.

Alt nume cunoscut în Marea Britanie este cel al lui Junaid Hussain, un susținător SI originar din Birmingham (centru), ucis într-un atac cu avioane fără pilot în august.

Documentele au fost livrate Sky News de către un fost luptător din cadrul Armatei Siriene Libere (ASL) care s-a alăturat SI și care își spune „Abu Hamed”.

După ce au fost furate, el le-a transmis unui jurnalist, în Turcia, căruia i-a spus că a părăsit SI din cauza „prăbușirii principiilor islamice în care crede” în interiorul grupării.

„Această organizație este o escrocherie, nu este islamul”, afirmă el într-o înregistrare video difuzată de Sky News, în care nu i se vede fața. El afirmă că speră ca documentele pe care le-a furnizat să permită, „cu voia lui Allah”, distrugerea Statului Islamic.

„Aceste informații trebuie, evident, să fie utilizate. Ele aparțin celor care luptă împotriva Statului Islamic”, continuă el.

El afirmă că organizația jihadistă și-ar fi abandonat cartierul general din orașul Rakka, în nordul Siriei, și s-ar fi retras în deșert.

Această scurgere de documente „arată că există voci disidente în cadrul SI”, a declarat pentru AFP Olivier Guitta, directorul general al cabinetului de consultanță GlobalStrat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...