Doliu în lumea jazz-ului. Saxofonistul american Pharoah Sanders a decedat la 81 de ani

Doliu în lumea jazz-ului. Saxofonistul american Pharoah Sanders a decedat la 81 de ani
Saxofonistul de Jazz Pharoah Sanders a murit la 81 de ani / Sursa FOTO: Twitter
Publicat: 24/09/2022, 21:50
Actualizat: 24/09/2022, 22:03

Doliu în lumea jazz-ului. Saxofonistul american Pharoah Sanders, una dintre cele mai creative figuri ale jazz-ului şi care a îmbrăţişat influenţa muzicii africane şi indiene, s-a stins din viaţă sâmbătă, la vârsta de 81 de ani.

Muzicianul ”s-a stins în linişte” la Los Angeles, înconjurat de familie şi de apropiaţi, au transmis reprezentanții casei de discuri Luaka Bop.

El este considerat unul dintre urmaşii artistici ai lui John Coltrane, idolul său decedat prematur în anul 1967, pentru care a semnat câteva solo-uri agresive în ultimul album ‘Live in Japan’, apărut postum în anul 1973.

Totuşi, Sanders nu a atins niciodată popularitatea lui Coltrane sau a lui Ornette Coleman, acesta din urmă văzând însă în el ”probabil cel mai bun saxofonist tenor din lume”.

Pharoah Sanders a explorat saxofonul până la limitele timbrului săi, inspirându-se din tradiţiile orientale, indiene şi africane pentru a-şi transforma muzica într-o experienţă mistică, informează AFP, preluat de Agerpres.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase