Donald Trump povestește cum a aflat, în timpul vizitei din Orientul Mijlociu, cine susține terorismul: „Liderii de stat au arătat cu degetul Qatarul”

Donald Trump povestește cum a aflat, în timpul vizitei din Orientul Mijlociu, cine susține terorismul: Liderii de stat au arătat cu degetul Qatarul
Publicat: 06/06/2017, 19:27
Actualizat: 07/06/2017, 09:49

Arabia Saudită, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Yemen și Libia au decis luni să înceteze legăturile diplomatice cu Qatarul, acuzând acest stat de destabilizarea regiunii prin sprijinirea unor rețele teroriste precum Stat Islamic și Al-Qaida.

„Pe durata vizitei mele recente în Orientul Mijlociu, am transmis că nu mai trebuie finanțată ideologia radicală. Liderii de stat au arătat cu degetul Qatarul. Mă bucur să văd că vizita din Arabia Saudită, cu regele și reprezentanții a 50 de țări, are efecte pozitive. Au spus că vor avea o abordare fermă în ceea ce privește finanțarea extremismului, iar toate trimiterile indicau Qatarul. Poate că acest moment va însemna începutul sfârșitului pentru oroarea terorismului”, a spus Donald Trump pe contul de Twitter.

Președintele american a lăsat de înțeles că decizia celor șase țări arabe este justificată, deși Qatarul este un aliat al Statelor Unite și găzduiește o bază militară americană.

Pe durata vizitei din Arabia Saudită în luna mai, Donald Trump s-a întâlnit și cu emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al Thani.

„Suntem prieteni, au fost prieteni de mult timp, nu-i așa? Relațiile noastre sunt extrem de bune”, a spus Trump după întrevedere.

Autoritățile din Qatar au negat toate acuzațiile de sprijinire a unor rețele teroriste și consideră măsurile „nejustificate și fără o susținere pe fapte”.