DOSARUL REFUGIAȚILOR. Oferta UE pentru Turcia. Culisele unor negocieri sensibile

DOSARUL REFUGIAȚILOR. Oferta UE pentru Turcia. Culisele unor negocieri sensibile
Publicat: 30/11/2015, 08:24

„Cele două părți își vor pune în aplicare imediat, așa cum au convenit, cooperarea activă în privința migranților care nu au nevoie de o protecție internațională, împiedicând intrările în Turcia și în UE, asigurând punerea în aplicare a dispozițiilor bilaterale de readmisie și trimițând înapoi, în mod rapid, migranții care nu au nevoie de o protecție internațională, către țările lor de origine”, se precizează în acest proiect, consultat de Reuters.

În schimb, Turcia va primi un ajutor inițial în valoare de trei miliarde de dolari menit să contribuie la gestionarea situației migranților care se află pe teritoriul său. Această sumă va putea să fie revizuită ulterior, în funcție de evoluția situației.

UE va deschide – în decembrie – următorul capitolul de negocieri cu privire la aderarea Turciei, un proces aflat în impas din 2005, și va pregăti alte capitole de negociere în primele trei luni din 2016.

Uniunea va acționa în vederea ridicării – în octombrie 2016 – a restricțiilor existente în privința eliberării de vize cetățenilor turci care doresc să călătorească în Europa, dacă Guvernul de la Ankara respectă anumite criterii prevăzute într-o foaie de parcurs care a fost aprobată.

Negocieri dure

Conștient de disperarea cu care Europa caută o soluție la criza ce sfâșie blocul comunitar după sosirea a aproape un milion de persoane anul acesta, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a purtat negocieri dure, iar potrivit unor diplomați Cei 28 au depus eforturi serioase, sâmbătă, să ajungă la o ofertă finală.

Europenii, în frunte cu cancelarul german Angela Merkel, sunt supuși unor presiuni puternice în gestionarea celui mai mare aflux de oameni de la al Doilea Război Mondial încoace, cei mai mulți prezenți deja în Germania, unde Merkel depune eforturi importante în vederea unui acord cu turcii. Criza a fost exploatată de către opoziții populiste și a ridicat unele țări împotriva altora, afectând totodată ideea frontierelor deschise, atât de prețuită de către membrii Uniunii.

Măsuri pe care UE le-a adoptat în ultimele luni au contribuit prea puțin, până în prezent, la preluarea controlului asupra afluxului, iar iarna, care poate diminua numărul migranților timp de câteva luni, înăspreșete totodată situația celor câteva zeci de mii de oameni blocați după închiderea frontierelor în Blacani, sporind presiunea asupra liderilor europeni să găsească o soluție.

Summitul de duminică, convocat cu doar câteva zile în urmă, în contextul în care Bruxellesul încearcă să ajungă la o înțelegere asupra unei oferte prezentate cu peste o lună în urmă, a fost complicat după ce Turcia a doborât un avion rusesc de război la frontiera cu Siria.

Acest lucru a complicat eforturile europenilor în vederea unei reanagajări cu Moscova, în pofida „înghețului” din dosarul ucrainean, cu scopul de a încerca să facă să avanseze un proces de pace în Siria, care ar putea să pună capăt conflictului și valului de refugiați și, totodată, să oprească Statul Islamic (SI).. Atacurile grupării jihadiste la Paris, în urmă cu două săptămâni, au intensificat îndemnurile publice în UE în vederea consolidării controalelor asupra persoanelor care se întorc din Siria.

Sâmbătă după-amiaza, după o reuniune a ambasadorilor UE la Bruxelles, diplomați au anunțat că s-a ajuns la un acord asupra unei oferte comune a Uniunii, pe care și-au exprimat speranță ca Davutoglu să o semneze

Există însă un anumit grad de nervozitate, din cauza unor suspiciuni că Turcia ar cere mai mult, alimentate de decizia lui Erdogan de a nu participa la summit și de a-și trimite premierul.

„Turcii negociază întotdeauna până în ultima secundă”, a declarat un diplomat UE de rang înalt. „De ce-ar fi diferit de data asta?”, a adăugat el.

Bani pe masă

Europenii vor ca Turcia să cheltuiască noile fonduri europene – aproximativ trei miliarde de euro în următorii unu-doi ani – pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale celor aproximativ 2,3 milioane de sirieni care trăiesc în pezent în Turcia, pentru ca aceștia să fie mai puțin dispuși să urce în bărci și să plece către coastele Greciei.

UE dorește de asemenea ca autoritățile turce să înăsprească această călătorie și să păstreze mai mulți afgani și alți asiatici care traversează Turcia în drumul lor către Europa. Uniunea mai vrea ca Turcia să-și asume angajamentul de a reprimi persoane care reușesc să ajungă în Grecia, dar ale căror solicitări de azil politic sunt respinse.

Turcia a cerut mai mulți bani. Calendarul unei oferte inițiale UE – în valoare de trei miliarde de euro, destinate îngrijirii refugiaților pentru o perioadă de doi ani – nu mai este sigur, Ankara dorind mai mult.

Turcilor li se va promite că vor obține vize de călătorie mai ușor, dacă își îndeplinesc angajamentele cu privire la valurile de migranți de anul viitor.

Ei vor obține de asemenea un angajament în vederea unei „redinamizări” a negocierilor de aderare la UE, dar cu condiții care să convingă atât statele europene care nu vor ca Turcia musulmană să adere la bloc, cât și Ciprul, care vrea ca Ankara să-l ajute în procesul de reunire a insulei.

Potrivit unor diplomați, Turcia, ale cărei negocieri de aderare sunt blocate de două decenii, va beneficia în curând de deschiderea negocierilor cu privire la cooperarea economică, însă solicitările Ankarei de deschidere și a altor capitole de negociere, precum drepturile omului, vor rămâne în așteptare, pentru a oferi satisfacție Ciprului care insistă ca Turcia să îndeplinească criteriile actuale.

Îngrijorări cu privire la drepturile omului sunt puțin susceptibie să fie abordate duminică, potrivit unor diplomați, în pofida faptului că activiști din Europa și Turcia îi îndeamnă pe liderii UE să nu slăbească presiunea asupra lui Erdogan în probleme ca libertatea presei din cauza crizei migranților.

Liderii UE s-au angajat să continue să ridice probleme precum încarcerarea unor jurnaliști turci, săptămâna trecută, și noi plengeri cu privire la oprimarea minirității kurde, însă, porivit unor oficiali și diplomați, prioritatea Europei în relația cu Ankara, în acest moment, este să obțină ajutorul lui Erdogan în încetinirea valului de migrare.

Un oficial german de rang înalt a subliniat vineri că Ankara are mult de câtigat de pe urma acestei cooperări cu UE, în contextul în care se confruntă cu o Rusie furioasă și cu o ostilitate din partea Siriei și Iranului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic