Două treimi dintre spanioli vor ca regele Juan Carlos să abdice

Două treimi dintre spanioli vor ca regele Juan Carlos să abdice
Publicat: 05/01/2014, 14:57
Actualizat: 28/09/2018, 12:32

Șaizeci și doi la sută dintre spanioli vor ca regele Juan Carlos să abdice, iar abia unul din doi spanioli mai susțin monarhia, potrivit unui sondaj publicat duminică de către ziarul de centru-dreapta El Mundo, cu ocazia împlinirii a 76 de ani de către suveranul spaniol, relatează AFP.

Susținerea spaniolilor față de monarhie a scăzut în ultimul an cu cinci puncte procentuale, la 49,9%, potrivit acestui sondaj. De asemenea, 62% dintre cei chestionați doresc ca regele să abdice, cu 17 puncte procentuale mai mulți decât în urmă cu 12 luni. În schimb, marea majoritate îl susține pe prințul moștenitor Felipe.

Astfel, 66% dintre persoanele intervievate au o părere „bună sau foarte bună” despre prinț, în vârstă de 45 de ani, iar 57% sunt de părere că ar fi capabil să refacă imaginea monarhiei.

Popularitatea lui Juan Carlos a continuat să scadă în ultimii trei ani, în mare parte din cauza unei anchete pentru corupție care îl vizează pe ginerele său Iñaki Urdangarin, soțul Cristinei, fiica sa cea mică.

În primăvara lui 2012, regele le-a cerut scuze spaniolilor, în mod public, după ce a fost spializat în urma unei căzături în cursul unei partide de vânătoare de elefanți în Botswana, o călătorie costisitoare, care a șocat țara afectată de criză.

Regele, născut pe 5 ianuarie 1938, s-a confruntat, începând din 2010, cu numeroase probleme de sănătate, care au contribuit la apariția unor discuții, în țară, cu privire la viitorul domniei sale.

Juan Carlos se bucura, anterior, de o largă popularitate în rândul spaniolilor, fiind recunoscut ca suveranul care a acționat în favoarea tranziției democratice după dictatura franchistă. Desemnat succesor de către Francisco Franco, el a urcat pe tron la 22 noiembrie 1975, după două zile de la moartea dictatorului.

Scandalul judiciar care afectează Familia Regală ar putea reizbucni zilele următoare. Judecătorul din Baleare care anchetează cazul Urdangarin urmează să decidă dacă o anchetează sau nu pe Infanta Cristina pentru farudă fiscală.

Acest sondaj a fost realizat de Institutul Sigma în perioada 28-31 decembrie, pe un eșantion de 1.000 de persoane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase