DREPTATE. Proces de viol, redeschis după 56 de ani! Cazul șocant al unei femei din Coreea de Sud

Redactor:
Gandul
DREPTATE. Proces de viol, redeschis după 56 de ani! Cazul șocant al unei femei din Coreea de Sud
DREPTATE. Proces de viol, redeschis după 56 de ani! Cazul șocant al unei femei din Coreea de Sud / Sursa FOTO: https://storage.needpix.com

O femeie din Coreea de Sud își caută dreptatea într-un proces care s-a judecat cu 56 de ani în urmă. Femeia a fost condamnată în 1964 pentru că i-a muşcat limba unui bărbat care încercase să o violeze. Acum, ea va cere rejudecarea procesului.

Ajunsă la 74 de ani, Choi Mal-ja va solicita miercuri redeschiderea procesului la Tribunalul Districtual Busan, oraş situat în sud-estul Coreii de Sud, informează agenția Yonhap. În fața magistraților, femeia va pleda pentru autoapărare.

În 1964, Choi, având atunci doar 18 ani, a muşcat limba atacatorului său, un bărbat de 21 de ani care a încercat să o violeze chiar în apropierea casei sale. Victima atacului a fost condamnată la şase luni de închisoare pentru vătămări corporale grave și a stat încarcerată fix acest interval de timp pe durata procesului.

Agresorul, în schimb, a fost acuzat doar de violare de domiciliu şi şantaj, primind o condamnare cu suspendare de şase luni de închisoare.

La acea vreme, Choi a susţinut că a acţionat în legitimă apărare, dar instanţa nu i-a acceptat argumentul. Femeia a trăit o adevărată traumă în timpul procesului, atunci când judecătorul a întrebat-o dacă simte afecţiune pentru bărbatul care a agresat-o şi i-a sugerat să se căsătorească cu atacatorul ei!

Cazul este considerat și azi ca fiind una dintre cele mai controversate sentinţe date vreodată în istoria instanțelor civile din Coreea de Sud, o societate profund patriarhală, dominată de bărbaţi.

„Sunt multe femei care au trăit cu resentimente, precum Choi, resentimente ce decurg din atmosfera socială patriarhală a acelei perioade. Ea a decis să ceară rejudecarea după 56 de ani pentru a comunica tututor victimelor un mesaj de curaj şi stimă faţă de sine”, a declarat un oficial al grupului Hotline-ul Femeilor, o organizație de apărare apărută în 2018 în Seul.

Inchide