Dublu atentat de Florii, la biserici ortodoxe din Egipt. Statul Islamic revendică atacurile. 45 de morți și peste 100 de răniți. UPDATE

Cel puțin 27 de persoane au decedat și alte 78 au fost rănite în urma unei explozii care a avut loc într-o biserică coptă, creștin ortodoxă, din orașul egiptean Tanta, la nord de Cairo. Explozia a avut loc în timp ce mulțimea se adunase pentru a celebra Floriile. La câteva ore, un atacator sinucigaș s-a aruncat în aer în fața unei biserici copte din Alexandria, omorând cel puțin 18 oameni și rănind alte 40 de persoane. Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat ambele atacuri.

Cel mai recent bilanț oferit de ministerul Sănătății egiptean arată că cel puțin 27 de oameni au murit și 78 au fost răniți, în urma exploziei de la biserica Sfântul Gheorghe din orașul Tanta, din Delta Nilului, la nord de Cairo, conform publicației egiptene Al Ahram.

Explozia a fost provocată de un dispozitiv amplasat în interiorul bisericii, de un atentator sinucigaș, conform unui oficial citat de agenția de stat MENA.

Câteva ore mai târziu, un atacator sinucigaș s-a aruncat în aer în Alexandria, în fața bisericii copte ortodoxe Sfântul Marcu. Înăuntru se afla Papa Tawadros, liderul bisericii copte din Alexandria. Atacatorul voia să intre în biserică pentru a se detona înăuntru, însă a fost oprit de polițiști la intrare și s-a aruncat în aer în fața bisericii. Cel mai recent bilanț al atacului de la Alexandria indică 18 persoane ucise și 40 rănite.

Ambele atacuri au fost revendicate de Statul Islamic. 

Exploziile au avut loc în timp ce mulțimea se aduna pentru a celebra Floriile. Copții sunt creștini ortodocși și reprezintă în jur de 10% din populația Egiptului, fiind cea mai numeroasă comunitate creștină din Orientul Mijlociu.

 

 

 

 

UPDATE 23:00 Președintele Abdel-Fattah El-Sisi a decretat stare de urgență pe o perioadă de trei luni.

UPDATE 19:00 Președinția Egiptului a anunțat trei zile de doliu național. De asemenea El-Sisi a ordonat armatei egiptene să ajute poliția la asigurarea siguranței obiectivelor de importanță critică din toată țara.

UPDATE 16:15 Bilanțul victimelor din atentatul de la Alexandria a ajuns la 18 morți, conform ministrului Sănătății din Egipt.

UPDATE 16:00 Statul Islamic a revendicat ambele atacuri de la bisericile ortodoxe copte din Egipt, a anunțat agenția Amaq a grupării teroriste, conform grupului de monitorizare SITE Intel.

UPDATE 15:50 Atacatorul sinucigaș de la biserica din Alexandria avea o centură cu explozibili și a încercat să intre în biserică cu ea, dar a fost oprit de forțele de ordine și s-a detonat în afara bisericii, conform ministrului de Interne egiptean. În biserică se afla Papa Tawadros, liderul bisericii copte din Alexandria. Trei polițiști au fost uciși în explozie, după ce l-au împiedicat pe atacator să intre în biserică.

UPDATE 15:25 Forțele de securitate ar fi dezamorsat două bombe la moscheea Sidi Abdel Rahim din Tanta, conform Al Ahram.

UPDATE 15:15 Bilanțurile victimelor din cele două atentate au crescut. La Tanta au murit 26 de oameni și 72 au fost răniți, în timp ce la Alexandria au murit 11 persoane și 66 au fost rănite.

UPDATE 14:50 Un alt atentat cu bombă a avut loc în fața unei biserici copte ortodoxe din Alexandria, primul bilanț indicând 6 morți și 33 de răniți.

 

UPDATE 14:00 Cel mai recent bilanț anunțat de ministrul Sănătății arată că 25 de persoane au murit și 71 sunt rănite.

UPDATE 13:20 Premierul Sherif Ismail a plecat către Tanta. Imamul sunnit de la Universitatea Al Ahzar din Cairo a declarat că „acest atac terorist este lipsit de orice principiu de umanitate și civilizație” și că „scopul acestui atentat terorist laș este să destabilizeze securitatea și stabilitatea Egiptului și unitatea poporului egiptean”.

Incidentul are loc la câteva zile după ce un polițist a fost ucis și alte 15 persoane au fost rănite în orașul Tanta, în urma exploziei unei bombe.

Este al doilea mare atac împotriva Bisericii Copte egiptene din ultima perioadă, pe 11 decembrie 2016 un atacator sinucigaș omorând 28 de oameni și rănind alți 40 în biserica Sfântul Petru și Pavel din centrul capitalei Cairo.

Inchide