Dublu atentat de Florii, la biserici ortodoxe din Egipt. Statul Islamic revendică atacurile. 45 de morți și peste 100 de răniți. UPDATE

Dublu atentat de Florii, la biserici ortodoxe din Egipt. Statul Islamic revendică atacurile. 45 de morți și peste 100 de răniți. UPDATE

Cel mai recent bilanț oferit de ministerul Sănătății egiptean arată că cel puțin 27 de oameni au murit și 78 au fost răniți, în urma exploziei de la biserica Sfântul Gheorghe din orașul Tanta, din Delta Nilului, la nord de Cairo, conform publicației egiptene Al Ahram.

Explozia a fost provocată de un dispozitiv amplasat în interiorul bisericii, de un atentator sinucigaș, conform unui oficial citat de agenția de stat MENA.

Câteva ore mai târziu, un atacator sinucigaș s-a aruncat în aer în Alexandria, în fața bisericii copte ortodoxe Sfântul Marcu. Înăuntru se afla Papa Tawadros, liderul bisericii copte din Alexandria. Atacatorul voia să intre în biserică pentru a se detona înăuntru, însă a fost oprit de polițiști la intrare și s-a aruncat în aer în fața bisericii. Cel mai recent bilanț al atacului de la Alexandria indică 18 persoane ucise și 40 rănite.

Ambele atacuri au fost revendicate de Statul Islamic.

Exploziile au avut loc în timp ce mulțimea se aduna pentru a celebra Floriile. Copții sunt creștini ortodocși și reprezintă în jur de 10% din populația Egiptului, fiind cea mai numeroasă comunitate creștină din Orientul Mijlociu.

UPDATE 23:00PreședinteleAbdel-Fattah El-Sisi a decretat stare de urgență pe o perioadă de trei luni.

UPDATE 19:00Președinția Egiptului a anunțat trei zile de doliu național. De asemenea El-Sisi a ordonat armatei egiptene să ajute poliția la asigurarea siguranței obiectivelor de importanță critică din toată țara.

UPDATE 16:15Bilanțul victimelor din atentatul de la Alexandria a ajuns la 18 morți, conform ministrului Sănătății din Egipt.

UPDATE 16:00Statul Islamic a revendicat ambele atacuri de la bisericile ortodoxe copte din Egipt, a anunțat agenția Amaq a grupării teroriste, conform grupului de monitorizare SITE Intel.

UPDATE 15:50Atacatorul sinucigaș de la biserica din Alexandria avea o centură cu explozibili și a încercat să intre în biserică cu ea, dar a fost oprit de forțele de ordine și s-a detonat în afara bisericii, conform ministrului de Interne egiptean. În biserică se afla Papa Tawadros, liderul bisericii copte din Alexandria. Trei polițiști au fost uciși în explozie, după ce l-au împiedicat pe atacator să intre în biserică.

UPDATE 15:25Forțele de securitate ar fi dezamorsat două bombe la moscheea Sidi Abdel Rahim din Tanta, conform Al Ahram.

UPDATE 15:15Bilanțurile victimelor din cele două atentate au crescut. La Tanta au murit 26 de oameni și 72 au fost răniți, în timp ce la Alexandria au murit 11 persoane și 66 au fost rănite.

UPDATE 14:50Un alt atentat cu bombă a avut loc în fața unei biserici copte ortodoxe din Alexandria, primul bilanț indicând 6 morți și 33 de răniți.

UPDATE 14:00Cel mai recent bilanț anunțat de ministrul Sănătății arată că 25 de persoane au murit și 71 sunt rănite.

UPDATE 13:20Premierul Sherif Ismail a plecat către Tanta. Imamul sunnit de la Universitatea Al Ahzar din Cairo a declarat că „acest atac terorist este lipsit de orice principiu de umanitate și civilizație” și că „scopul acestui atentat terorist laș este să destabilizeze securitatea și stabilitatea Egiptului și unitatea poporului egiptean”.

Incidentul are loc la câteva zile după ce un polițist a fost ucis și alte 15 persoane au fost rănite în orașul Tanta, în urma exploziei unei bombe.

Este al doilea mare atac împotriva Bisericii Copte egiptene din ultima perioadă, pe 11 decembrie 2016 un atacator sinucigaș omorând 28 de oameni și rănind alți 40 în biserica Sfântul Petru și Pavel din centrul capitalei Cairo.

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Scandal terifiant între Ilie Năstase și Ciprian Marica! Acuzații cutremurătoare în lupta pentru baza de...
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
Imaginile momentului cu Edi Iordănescu! Ce a făcut viitorul selecționer la bordul „bijuteriei” de 120.000...
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
CDC: Imunitatea naturală, mai puternică împotriva COVID decât vaccinurile
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
City INSURANCE, dată în JUDECATĂ, după un ACCIDENT provocat de fiul lui Radu MAZĂRE
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Tragedie cumplită în România! Rafila a avut prima reacţie: Suntem responsabili
Sub pericolul dezastrului. Mare atenție, români! Următoarele 48 de ore sunt critice
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...