ECONOMIE. Rusia a închis conducta care duce gaze spre Europa! Lovitură în plin pentru Germania

Redactor:
Gandul
ECONOMIE. Rusia a închis conducta care duce gaze spre Europa! Lovitură în plin pentru Germania
ECONOMIE. Rusia a închis conducta care duce gaze spre Europa! Lovitură în plin pentru Germania / Sursa FOTO: https://upload.wikimedia.org

Tranzitul de gaze rusești spre Europa prin conducta Yamal, care traversează Polonia, a fost complet oprit marți, 26 mai. Compania germană Gascade a anunțat că nu se mai alimentează cu gaze naturale provenite din Federația Rusă și se vede pusă în situația de a concedia o parte din forța de muncă la frontiera de est.

Între Rusia și Polonia a existat un acord privind tranzitul de gaze naturale vechi de 30 de ani, dar care a expirat în data de 17 mai 2020. Obligată de Bruxelles să își pună legislația din domeniu în acord cu regulile Uniunii Europene, Varșovia a decis să nu mai prelungească acordul.

Astfel, informează agenția Tass, marți, 26 mai, robinetul de la conducta Yamal-Europe s-a închis definitiv, ultima picătură de gaz rusesc scurgându-se spre Germania, în rezervoarele companiei Gascade.

Societatea Gaz-System, operatorul reţelei de gazoducte din Polonia, a precizat luni, 25 mai, că va începe să vândă capacităţile conductei Yamal via licitaţii publice. Până atunci, dat fiind reducerile semnificative de gaze care tranzitează conducta, s-a decis că „nu este nevoie ca staţiile de pompare să lucreze 24 de ore din 24 la un nivel al comenzilor atât de redus”.

Polonia prezintă un necesar de gaze naturale de aproximativ 17 miliarde metri cubi pe an. Jumătate din această cantitate este furnizată de Federația Rusă pe baza unui contract de livrare pe termen lung convenit de Varșovia cu gigantul Gazprom.

Pentru viitor, însă, Polonia a anunțat că vrea să extindă un terminal de import al gazelor naturale lichefiate amplasat la Swinoujscie, pe coasta Mării Baltice. De asemenea, intenționează să construiască și un gazoduct spre Norvegia, de unde va importa gaz petrolier lichefiat.

Inchide