Efectul vizitei „colegilor europeni”. Partidele pro-UE din R. Moldova sunt aproape de o înțelegere: „Să vedem acum ce facem, ne mai telefonăm”

Efectul vizitei „colegilor europeni. Partidele pro-UE din R. Moldova sunt aproape de o înțelegere: „Să vedem acum ce facem, ne mai telefonăm
Publicat: 20/01/2015, 19:56

La aproape două luni de la alegerile legislative din R. Moldova, liderii celor trei partide proeuropene, Vlad Filat (PLDM), Marian Lupu (PDM) și Mihai Ghimpu (PL), au primit, marți, un mesaj foarte clar din partea partenerilor din UE: trebuie să formeze împreună o nouă coaliție de guvernare.

„Alianța trebuie să fie formată din aceste trei partide”, a declarat Mihai Ghimpu, citat de Jurnal.md. „Noi suntem responsabili de pacursul european al țării. La ziua de azi, mai buni decât noi nu sunt. Asta e realitatea, ăsta e votul cetățenilor. Parcă fiecare din noi a zis „da”, dar a rămas să discutăm. Noi, liberalii, suntem pentru această alianță. Să vedem acum ce facem, ne mai telefonăm. Astăzi, am mai făcut un compromis. O să aflați mai târziu depre ce e vorba”, a adăugat Mihai Ghimpu, același care, seara trecută, declara la televizor că PLDM și PDM ar fi bătut deja palma cu PL pentru o alianță și că actualul ministru de Externe, Natalia Gherman, va fi premier. Cu Ghimpu înapoi la discuțiile pentru o alianță, Renato Usatîi, liderul Partidului Patria, s-a ocupat de popularizarea unui asemenea scenariu, postând pe Facebook un mesaj în care vorbea despre existența unei înțelegeri cu comuniștii.

Vlad Filat a confirmat și el, în declarațiile de presă susținute după negocierile de pe aeroport, că s-a discutat despre o alianță PLDM-PDM-PL.

„A fost o discuție importantă. Am făcut un pas important pentru a înțelege mai bine cum stau lucrurile. Continuăm să muncim. Au recomandat să continuăm procesul de integrare europeană. Noi nu am discutat despre un guvern minoritar, dar despre formarea coaliției între aceste trei partide. Astfel vom avea tot sprijinul lor dacă vom continua procesul de integrare europeană. Nu am discutat despre formarea unui Guvern minoritar, dar despre formarea unei coaliții dintre cele trei partide. Mâine veți afla rezultatul”, a promis și Filat, citat de Unimedia.

Marian Lupu a vorbit și despre prezența mediatorilor europeni, subliniind că nu li s-a impus nimic și nu se poate discuta desre imixtiuni: „Am avut o discuție cu colegii partidelor europene. Vreau să vă zic că colegii noștri europeni au venit din interes pentru ceea ce se întâmplă în R. Moldova. Le-am spus adevărul. Am discutat despre continuarea pe cursul nostru pentru integrarea europeană. Colegii nu au venit să ne ceară ceva sau să ne impună ceva. Ei nu fac imixtiuni în afacerile interne în altă țară. Noi nu am discutat în detalii formatul de coaliție. Dacă discutau despre acest lucru, atunci aceasta însemna presiuni și imixtiuni. Pe ei îi interesează ce va face guvernarea din R. Moldova. Această vizită demonstrează un mare interes al UE pentru R. Moldova. Nu au venit cu recomandări”.

Jurnal TV citează surse apropiate negociatorilor care le-au spus jurnaliștilor că mediatorii europeni s-au declarat împotriva unei eventuale coaliții cu PCRM-ul lui Voronin. Liderii politici moldoveni au refuzat să comenteze această informație, însă un semnal în această direcție a venit și din partea unuia dintre participanții străini la negocierile de azi: „Sunt convins că în această săptămână nu vom avea o coaliție cu comuniștii sau socialiștii. Cel puțin asta am înțeles din cuvintele celor de la PD, PLDM și PL. O coaliție cu PCRM va stagna dezvoltarea Moldovei. Consider că nu este în interesul cetățenilor moldoveni ca în viitoarea coaliție de guvernare să se regăsească și comuniștii. Interesul poporului moldovean este de a avea aliați democratici în parcursul european”, a declarat Daniel Kaddik, membru al delegației Uniunii Europene, citat de Jurnal.md.

Din delegația străină la Chișinău au făcut parte președintele Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, Graham Watson, președintele comisiei pentru politică externă a Parlamentului European, Elmar Brok, și vicepreședintele Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Knut Fleckenstein.

Parlamentul Republicii Moldova se va reuni în sesiune extraordinară începând de joi, pentru a alege conducerea legislativului.

Incapacitatea de a forma, în aproape două luni, o coaliție de guvernare la Chișinău a devenit o problemă foarte mare peste Prut, fiind un factor de instabilitate politică. Acesta este și motivul pentru care președintele Klaus Iohannis a decis să își amâne vizita-simbol la Chișinău până la formarea. Premierul Victor Ponta ar fi urmat să facă, marți, o vizită-fulger la Chișinău, pe care presa de peste Prut, citată de Mediafax, a anuțat ulterior că a anulat-o, motivul fiind tot instabilitatea politică.

Care sunt diferențele dintre cele trei partide proeuropene

În limbajul mediatic, PLDM, PDM și PL sunt reunite sub umbrela sintagmei de partide proeuropene. Totuși, între ele există anumite diferențe, mai ales în ceea ce privește relația cu Rusia și cu NATO, a explicat pentru gândul Victor Juc, vicedirectorul Institutului de cercetări juridice și politice al Academiei de Științe a Republicii Moldova.

Astfel, PLDM (condus de Vlad Filat) este un partid de centru-dreapta, cu o ideologie conservatoare, membru observator în familia Popularilor Europeni. Susține integrarea europeană și o relație apropiată cu NATO, fără a renunța la neutralitatea statală. De asemenea, PLDM susține păstrarea unei relații bune cu Federația Rusă.

PDM (condus de Marian Lupu) are o orientare de centru-stânga, social-democrată, fiind membru observator în familia Socialiștilor Europeni. Susține integrarea europeană, dar și neutralitatea R. Moldova, ceea ce înseamnă că vrea relații minimale cu NATO. Cât despre raportarea la Federația Rusă, PDM vrea un parteneriat strategic cu Moscova.

PL (condus de Mihai Ghimpu), membru observator în familia Liberalilor Europeni, ALDE, vrea atât integrare europeană, cât și în Alianța Nord-Atlantică și relații minimale cu Rusia. Ghimpu s-a pronunțat deseori pentru unirea cu România, cu toate că a admis că, în acest moment, ea nu este posibilă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Cu ce se ocupă fiul lui Radu Mazăre, de fapt. Răducu are o afacere care...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Locul de poveste din România de care italienii sunt fermecați: 'Unic în lume!'
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Trucul prin care Roxana cumpără bilete de avion mai ieftine: "Evit, pentru că sunt mult...
EXCLUSIV VIDEO El e Daniel, tânărul înecat în bazin, în Timișoara. Luna trecută ar fi...
A fost găsită o grenadă acasă la părinții Andreei Tonciu! Mama vedetei a făcut dezvăluiri,...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Cât stele Euro NCAP a primit VW Tiguan, cel mai căutat SUV de familie?
Sursă iraniană: Iranul pune la dispoziţia rebelilor Houthi o rachetă lansată pe mare
Descoperire EPOCALĂ la marginea Sistemului Solar! Arată că de fapt suntem...
Obligatoriu pentru românii din străinătate. Documentul care trebuie depus la ANAF neapărat
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Adrian Minune, mărturisiri dureroase despre momentul în care soția sa, Cati, a avut probleme de...
Legătura dintre femeia care se arunca în fața mașinilor în București și Mirela Vaida. Femeia...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
Căldură record în capitala Indiei! Au fost 50,5 grade Celsius
×