El este Franck, eroul pe scuter de la Nisa. „Eram gata să mor”

Publicat: 22/07/2016, 18:34
Actualizat: 11/10/2016, 11:33

Franck poate fi numit erou. Așa spun martorii care își amintesc cum bărbatul și-a aruncat scuterul sub roțile camionului și, în încercarea disperată de a-l opri pe terorist, s-a agățat de cabină și a început să-l lovească doar cu pumnii, cu mâinile goale.

Pe imaginile filmate de un jurnalist german se poate observa cum un motociclist urmărește camionul în care se afla atacatorul, iar apoi își aruncă motocicleta sub roțile vehiculului. Nice Matin a reușit să dea de urma autorului acestui gest ieșit din comun, care a acceptat să acorde un interviu exclusiv pentru publicație. Se numește Franck, are 50 de ani și este angajat la aeroportul din Nisa. Mărturia lui este edificatoare.

În acea seară de joi, Franck a ratat focul de artificii. Acesta a decis să meargă să mănânce o înghețată cu soția lui și se afla pe scuterul său în zona Promenade des Anglais. La un moment-dat, mulțimea din spatele lui a început să fugă în toate părțile, iar, apoi, camionul care trecea peste oameni și îi depășea în plină viteză. Vedea trupurile oamenilor peste tot, căzând unul câte unul. „Am înțeles imediat. Atunci am decis să accelerez. Soția, din spatele meu, m-a prins de mână și m-a întrebat unde vreau să merg. M-a oprit. I-am zis: ‘Coboară!’. Și am accelerat la maximum”.

După ce și-a lăsat partenera în siguranță, Franck s-a avântat în urmărirea camionului. În acele momente nu avea în cap decât o singură idee: fiul său, despre care știa că se află în piața Masséna, adică exact locul spre care se îndrepta atacatorul. „Îmi doream cu orice preț să-l opresc”, povestește motociclistul. „Eram într-o stare de uluire, dar, în același timp, foarte lucid. Așa am reușit să mă poziționez în stânga lui, obiectivul meu era să ajung în cabină. Când l-am ajuns din urmă, la același nivel, mi-am pus întrebarea: ce poți să faci tu cu bietul tău scuter? Atunci am hotărât să-l arunc sub roțile camionului. Am continuat să alerg după el. Îmi amintesc că am căzut, apoi m-am ridicat și am alergat cu toate puterile. Nu mai știam ce fac. Și, până la urmă, am ajuns să mă agăț de cabină”.

A ajuns la nivelul ferestrei camionului, care era deschisă, și a început să- lovească în față, doar cu mâinile goale, pe terorist. „Cu mână stângă”, chiar dacă e „dreptaci”, spune el. „Nu spunea nimic. Nici măcar nu tresărea”. Mohamed Lahouaiej Bouhlel a pus mâna pe pistol și a încercat să-l împuște. Dar, în mod miraculos, nu l-a nimerit. „M-a ochit, a apăsat pe trăgaci, dar nu funcționa”, spune Franck. Apoi, atacatorul l-a lovit cu patul pistolului în cap, motociclistul a căzut de pe scara camionului, dar a reușit să se urce la loc. Până la urmă arma a funcționat, iar atacatorul a tras un foc în aer. Franck s-a desprins de cabină și s-a întins la sol, chiar în momentul în care începea un schimb intens de focuri între terorist și polițiști. „Era foarte hotărât și, cu siguranță, antrenat, pentru că lovitura pe care mi-a aplicat-o în cap a fost extrem de bine plasată”, crede eroul de la Nisa.

Un gest care a încetinit masacrul

După ce atacatorul a fost neutralizat, iar evenimentele au luat sfârșit, Franck a intrat în custodia polițiștilor. „I-am lăsat să mă interpeleze pentru că, în mod logic, probabil că aveau impresia că sunt vreun terorist. (…) Mai apoi, când lucrurile s-au calmat, am fost identificat ca principalul martor”, declară motociclistul. Șocat, Franck a plâns de multe ori în timp ce-și amintea ce s-a întâmplat. După noaptea tragică s-a ales cu un hematom serios, cu dureri la mâini, câteva coaste rupte și leziuni la cutia toracică.

Potrivit mai multor martori, gestul său eroic a avut efectul de a încetini camionul, fapt care le-a lăsat polițiștilor posibilitatea să tragă asupra atacatorului. „O persoană din mulțime a sărit pe camion pentru a încerca să-l oprească, acela a fost momentul în care polițiștii l-au putut neutraliza pe terorist”, a mărturisit Eric Ciotti într-un interviu pentru Europe 1, acordat în ziua care a urmat dramei.

După o săptămână și multe zvonuri despre el, unele afirmând chiar că e mort, dar și după numeroase solicitări primite pe pagina sa de Facebook, avocatul său l-a sfătuit să discute cu jurnaliștii de la Nice Matin. „În această actualitate obscură, gestul său este unul dintre rarele mesaje pozitive”, a explicat femeia contactată de Le Figaro. „Este traumatizat, își dă seama de fapta pe care a făcut-o. Și-ar fi dorit, totuși, să poată face mai mult. A făcut asta pentru copiii lui”, a adăugat reprezentantul său legal.

Până acum, Franck nu a fost contactat de autorități pentru a fi răsplătit pentru gestul său. Dar primăria din Nice susține că va face „cu siguranță” ceva pentru a-l ajuta pe motociclist, fără să specifice, însă, ce formă va lua actul de recunoștință. Alți eroi ai atacurilor recente au fost răsplătiți: Lassana Bathily, angajata care i-a ascuns pe clienții săi la subsol și i-a scăpat din calea atacatorului Amedy Coulibaly a primit naționalitate franceză, în vreme ce cei patru eroi care au oprit un atacator în Thalys, vara trecută, au primit Ordinul Legiunii de Onoare.

Mărturia lui Alexandre, un alt bărbat care a încercat să-l oprească pe atacatorul de la Nisa: „Când am văzut că persoana care conduce era cu adevărat hotărâtă să ucidă, aș fi fost în stare să încerc orice”

Un alt erou de la Nisa esta Alexandre, un bărbat care se afla și el pe Promenade des Anglais în momentul comiterii atentatului și care, de o săptămână încheiată, încă visează noaptea că se află pe pietonala unde a reușit să pătrundă camionul morții.

„Când am început să traversez strada și am ajuns prin mijloc, am văzut oameni care fugeau în toate părțile, a apărut un camion, am văzut cum oamenii intrau sub roți. Așa că am început să fug după el. Am fugit în spatele camionului, eram în urma lui, mă gândeam că pot să ajung chiar până la cabină, așa că am tot alergat și, până la urmă, am ajuns în dreptul geamului. L-am văzut pe atacator cum căuta ceva în camion, mi-a aruncat o privire extrem de rece (…). Când m-am uitat în stânga, era un băiat pe un scuter care venea din urmă și care s-a aruncat înaintea mea. Gestul său este unul magnific, sper că este bine. (…) După ce și-a aruncat scuterul sub roțile camionului, am auzit focuri de armă și atunci mi-am dat seama că polițiștii au început să tragă și au împușcat pe cineva”, a mărturisit Alexandre pentru iTélé.

Nici acum nu-și poate explica de unde i-a venit puterea de a alerga după un camion în care se afla un terorist ce putea oricând să-l omoare, dar spune că în acele momente ar fi făcut orice, doar să oprească masacrul: „Când am văzut că omora oameni, că persoana care conduce era cu adevărat hotărâtă să ucidă, aș fi fost în stare să încerc orice”, își amintește Alexandre.

„N-am mai reușit să dorm bine de atunci. Adorm, dar mă trezesc visând că sunt cu bicicleta pe Promenade des Anglais, încerc să fac lucruri cu care să-mi ocup mintea, pentru că nu e un lucru deloc ușor, sunt extrem de traumatizat, la fel ca polițiștii, pompierii și toți cei care au intervenit și au văzut atâtea victime, cred că sunt cu adevărat marcați”, încheie bărbatul, unul dintre martorii tragediei de la Nisa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Motivul pentru care Erika Isac s-a ras în cap! Fanii au criticat-o dur: ”Ce nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?