Emailurile lui Jihadi John, călăul Statului Islamic. „Sunt un mort care merge”

Publicat: 01/03/2015, 14:54

Înainte să plece în Siria, pentru a se înrola în gruparea teroristă Statul Islamic, britanicul care a ajuns cunoscut drept Jihadi John a trimis mai multe emailuri redacției Daily Mail, în 2010 și 2011, în care se plângea că este persecutat de serviciul secret britanic MI5 și amenința că se sinucide, conform Daily Mail.

Mesajele sunt prezentate de Daily Mail în contextul în care s-a aflat că Emwazi făcea parte dintr-o celulă britanică a al Qaeda, numită „The London Boys”, care punea la cale atentate în Occident, că era implicat într-un grupare violentă care a atacat locuitori din Belgravia cu electroșocuri și că fusese arestat în 2009, când a încercat să forțeze cordonul de securitate și să urce într-un avion din Tanzania către Africa de Sud, fără să aibă pașaport.

Înainte să se mute în Marea Britanie, tatăl lui Jihadi John era polițist în Kuwait. Înainte să contacteze tabloidul britanic, Emwazi fusese oprit pe aeroportul Heathrow, încercând să plece spre Kuwait, unde se născuse. El s-a plâns atunci că a fost interogat de un polițist brutal, care l-a lipit de perete, l-a tras de barbă și l-a strâns de gât.

Jihadi John scria în emailuri cum ar fi fost abordat de un agent MI5. El își scosese la vânzare laptopul pe un site de anunțuri și a mers să se întâlnească cu un posibil client, într-o stație de metrou din Londra. „Când vând ceva pe internet, mereu îmi scriu doar numele de familie în anunț. Am mers să mă întâlnesc cu persoana respectivă, ca să se uite la laptop și dacă îi plăcea, să îl cumpere. Persoana respectivă, spre uimirea mea, nici nu s-a uitat la laptop!!! În câteva secunde, i l-am dat, iar el mi-a dat banii. Ne-am dat mâna și el a zis e o plăcere să fac afaceri cu tine, Mohammed. Eu nu îi spusesem niciodată numele mic!! Nu mi-l dau niciodată!! Era imposibil ca el să îmi știe numele mic!!! Am fost șocat și am stat un pic în timp ce el pleca. Știam că ei sunt!! Uneori simt că sunt un mort care merge, nu mi-e frică că ei pot să mă omoare. Mi-e frică doar că într-o zi o să iau atât de multe pastile cât să pot dormi pentru totdeauna!! Vreau doar să scap de oamenii ăștia!!!”, scria Emwazi Mohammed, alias Jihadi Jones, într-unul dintre emailuri.

Sursa: Daily Mail.

„Ca mulți tineri musulmani pe care i-am intervievat, el părea să aibă o problemă împotriva poliției și MI5. Dar omul acesta era diferit – în el se afla un sentiment de nedreptățire care nu poate însă justifica actele criminale barbare pe care a ajuns să le facă în Siria”, spune Robert Verkaik, editorul The Mail on Sunday care a corespondat cu teroristul.

Până acum, s-a crezut că Jihadi Jones era doar o figură marginală a extremiștilor islamici din Londra, însă un document juridic arată că el făcea parte dintr-o celulă numită „The London Boys”, afiliată al Qaeda, din care făceau parte trei persoane antrenate într-o tabără teroristă din Somalia.

„Părea că suferă de mania persecuției și că dorea ca povestea sa să fie auzită. Când și-a vândut laptopul, era convins că i-l cumpăraseră serviciile de securitate. Îngrijorările sale erau vecine cu paranoia. Mi-a trimis o plângere pe care o înaintase Comisiei Independente de plângeri împotriva Poliției, cu privire la întâmplările de pe Heathrow, după ce se întorsese din Kuwait. La întâlnirile noastre, era politicos și părea să înțeleagă rigorile jurnalismului. Dar a refuzat să ne trimită și o poză pentru ilustrarea poveștii și am pierdut legătura cu el”, își mai amintește editorul britanic.

Sursa: Daily Mail. Jihadi John copil.

Familia lui Emwazi s-a mutat la Londra în 1994, din Kuwait, unde tatăl său era ofițer de poliție. Jasem Emwazi era de etnie bedoon, din sudul Irakului, și se pare că după invazia Irakului asupra Kuwaitului ar fi avut probleme să își redobândească slujba. Mulți ca el fuseseră dați afară după război.

Fiul său, Jihadi John, s-a întors în Kuwait în 2009-2010, să lucreze în IT, iar acum autoritățile kuwaitiene desfășoară o anchetă pentru a vedea ce a făcut acolo tânărul care avea să devină terorist. Există teoria că serviciul de securitate kuwaitian reproșează MI5 că nu l-a alertat în 2009, când Jihadi John a plecat în Kuwait, deși britanicii îl supravegheau și știau că fusese deportat din Tanzania.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Parcarea mega-aroganțelor! Au 'rupt' cluburile de lux de la Mamaia, de 1 Mai, cu bolizii...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
BREAKING | Alex Alexandrov, fondatorul companiei Altex, a murit
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA