Emirul Qatarului a cumpărat șase insule grecești nelocuite, însă s-a lovit ulterior de „o lege stupidă”

Emirul Qatarului a cumpărat șase insule grecești nelocuite, însă s-a lovit ulterior de o lege stupidă
Emirul Qatarului, șeicul Hamad bin Khalifa Al Thani, a cumpărat șase insule grecești din Marea Ionică de la proprietari privați, unde vrea să construiască palate pentru cei 24 de copii și cele trei soții, potrivit cotidianului The Guardian.
Publicat: 05/03/2013, 12:46
Actualizat: 06/02/2016, 17:34

Emirul Qatarului, șeicul Hamad bin Khalifa Al Thani, a cumpărat șase insule grecești din Marea Ionică de la proprietari privați, unde vrea să construiască palate pentru cei 24 de copii și cele trei soții, potrivit cotidianului The Guardian.

Insulele au costat 8,5 milioane de euro, iar tranzacția a fost perfectată după 18 luni din cauza birocrației din Grecia.

„Grecia este o astfel de țară. Chiar când cumperi o insulă, chiar dacă ești emirul Qatarului, durează un an și jumătate pentru procesarea tuturor actelor”, a declarat Ioannis Kassianos, primarul Insulei Itaca, situată în apropierea insulelor cumpărate de șeic, cunoscute sub numele de Echinade.

Insulele au atras atenția emirului în urmă cu patru ani, când acesta a ajuns cu iahtul său în Marea Ionică. După ce iahtul a ancorat în apele Insulei Itaca, emirul a coborât la țărm în sandale și pantaloni scurți pentru o plimbare, timp în care s-a interesat și despre proprietarul insulelor.

„Au un fond cu câteva sute de milioane. Din câte știu, vor să cumpere toate cele 18 insule, tot grupul”, a spus Kassianos.

Emirul a negociat dur prețul insulelor, profitând de interesul redus al investitorilor pentru activele diosponibile la vânzare în Grecia, noteaă The Guardian.

Prima insulă, Oxia, a avut inițial un preț de 7 milioane de euro, înainte ca proprietarii greco-australieni au acceptat să o vândă ușor sub 5 milioane de euro. Săptămâna trecută, proprietarul celorlalte 5 insule s-a înțeles cu emirul asupra prețului.

„Insulele au fost în familia mea peste 150 de ani, dar nu suntem suficient de bogați încât să ne permitem să mai păstrăm proprietăți atât de valoroase. Suntem foarte bucuroși că vindem”, a spus fostul proprietar, criticând taxele mari impuse de statul elen pe prorpietăți imobiliare.

Emirul nu pare a avea intenția să dezvolte cele șase insule în scop turistic. În schimb, vrea să construiască palate pentru plăcerea exclusivă a celor 24 de copii și cele trei soții. Arhitecții au sosit deja pe insulă, însă par să aibă probleme cu legislația elenă.

„Există o lege stupidă, pentru că în Grecia facem totul invers. Legea spune că indiferent de terenul pe care îl deții, locuința nu poate fi mai mare de 250 de metri pătrați. Emirul a reacționat spunând că WC-ul său are 250 de metri pătrați, iar bucătăria 1.000 de metri pătrați, pentru că altfel unde și-ar putea hrăni toți oaspeții?”, a spus primarul din Itaca.

Pentru a se pune bine cu localnicii, emirul, curtat de guvernul de la Atena pentru investiții în Grecia, a promis că va ajuta comunitatea.

„Oamenii emirului au întrebat: «Ce cadouri vă putem aduce?» și le-am spus că insula are nevoie disperată de apă. Se face deja un studiu pentru o conductă dinspre Grecia continentală. Nu este rău, având în vedere că am încercat 40 de ani să obținem construcția unui nou port”, a declarat primarul.

În urmă cu trei ani, la declanșarea crizei din Grecia, emirul Qatarului, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a promis investiții de până la 5 miliarde de euro în sectoarele imobiliar, turism, transporturi și infrastructură, inclusiv porturi și aeroporturi. Qatarul s-a retras însă din proiecte din cauza amânărilor și birocrației excesive, notează The Guardian.

Emirul a încercat anterior să cumepere Insula Skorpios, tot din Marea Ionică, unde Jackie Kennedy s-a măritat cu Aris Onassis. Tranzacția a picat deoarece nepoata lui Onasis, Athina Onassis, a refuzat să lase din prețul de 200 de milioane de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Oamenii de știință vor să construiască „Zidul Morții” pe Lună