Emisiile de dioxid de carbon au ajuns în 2020 la nivelul de acum zece ani, dar este foarte probabil să crească din nou anul acesta

Redactor:
Daniel Matei
Emisiile de dioxid de carbon au ajuns în 2020 la nivelul de acum zece ani, dar este foarte probabil să crească din nou anul acesta
Emisiile de dioxid de carbon au ajuns în 2020 la nivelul de acum zece ani, dar este foarte probabil să crească din nou anul acesta. Sursa foto: Shutterstock

Emisiile de dioxid de carbon la nivel mondial au scăzut în 2020 pe fondul pandemiei de COVID-19, ajungând la nivelul de acum zece ani, dar vor reveni anul acesta la nivelul anterior în cazul în care guvernele lumii nu vor lua măsuri rapide, avertizează Agenția Internațională a Energiei (IEA).

Emisiile de CO2 au scăzut cu 7% în anul 2020, până la nivelul înregistrat în urmă cu un deceniu, a anunțat directorul IEA, Fatih Birol, potrivit Digi24.

Acesta avertizează că, pe măsură ce problemele economice provocate de criza COVID-19 se ameliorează, „datele primare confirmă temerea noastră că emisiile globale își vor reveni în 2021”.

Cu toate că primele date referitoare la emisiile de dioxid de carbon la nivel mondial vor fi publicate de IEA abia în luna aprilie, agenția a subliniat că China, prima economie importantă care a renunțat la carantina strictă, a ajuns deja la un nivel al emisiilor mai mare decât cel înregistrat înaintea pandemiei.

IEA va prezenta o serie de recomandări pentru reducerea emisiilor

Fatih Birol a adăugat că instituția pe care o conduce va da publicității, în luna mai, o foaie de parcurs pentru ca întregul sector energetic global să ajungă la emisii zero până în 2050.

Documentul IEA ar urma să constituie baza discuțiilor la summit-ul privind schimbările climatice din luna noiembrie de la Glasgow.

Birol: Statele dezvoltate pot încă să contracareze criza climatică

În pofida acestor previziuni, Agenția Internațională a Energiei estimează că recentele recentele promisiuni făcute de statele industrializate, precum şi o nouă administraţie de la Casa Albă, înseamnă că marile puteri pot contracara criza climatică.

„Anul acesta poate fi unul de cotitură. Există o nouă aliniere politică cu privire la climă, care deschide noi posibilităţi pentru toţi. Multe din marile economii s-au angajat în ultimele luni să ajungă la emisii zero până la mijlocul secolului. Sunt sigur că noua administraţie americană se va alătura acestui grup de ţări”, a spus Fatih Birol.

Declarațiile vin în contextul în care IEA a fost presată să adopte o poziție mai îndrăzneață în ceea ce privește schimbările climatice. Cele mai mari presiuni au venit din partea investitorilor din domeniul energiei, îngrijorați că instituția permite un nivel prea ridicat de investiții în combustibilii fosili.

„Este nevoie de o transformare totală a infrastructurii noastre energetice. Aceasta înseamnă, până în 2030, creşterea ponderii automobilelor electrice în vânzările anuale, de la 3% până la 50%, majorarea producţiei de hidrogen low-carbon, de la 450.000 de tone până la 40 de milioane de tone, şi creşterea investiţiilor în electricitatea curată, de la 380 de miliarde de dolari până la 1.600 de miliarde de dolari”, a mai spus Fatih Birol.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Gigi Becali a anunţat că FCSB are un nou atacant. Basarab Panduru, dat pe spate...
Scandal (homo)sexual în showbiz-ul nostru. Cântărețul și-a părăsit soția pentru un bărbat
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Numai Ion Țiriac putea face asta! Miliardarul a uitat două Ferrari într-un garaj și după...
Țara din Europa pe care toată lumea a uitat-o. Nu a primit nici măcar o...
Principalul consilier medical din Franţa: Noile tulpini de coronavirus echivaleză cu o nouă pandemie
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Când am putea reveni la normalitate. Cele mai bune și cele mai negre scenarii
Scandal (homo)sexual în showbiz-ul nostru. Cântărețul și-a părăsit soția pentru un bărbat
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică,...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Horocop 25 ianuarie 2021. Zodia care își atinge obiectivele dificile
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului în România: Marea artistă A MURIT...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide