Prima pagină » Știri externe » ESCROCHERIA pusă la cale de o femeie timp de un sfert de secol. A pretins că este mută și a încasat 16 ani pensie. Cum a fost descoperită

ESCROCHERIA pusă la cale de o femeie timp de un sfert de secol. A pretins că este mută și a încasat 16 ani pensie. Cum a fost descoperită

ESCROCHERIA pusă la cale de o femeie timp de un sfert de secol. A pretins că este mută și a încasat 16 ani pensie. Cum a fost descoperită
Sursa foto: Profimedia images - Imagine cu rol ilustrativ

Escrocheria pusă la cale de o femeie timp de un sfert de secol a luat sfârșit. Aceasta și-a pierdut pensia de invaliditate după ce s-a dovedit că și-a simulat incapacitatea de a munci timp de 16 ani. Momentul-cheie al deconspirării a fost o conversație filmată pe stradă de un detectiv privat.

Un caz spectaculos de fraudă a fost demascat în Spania, unde o femeie a pretins timp de 16 ani că este mută, încasând o pensie de invaliditate de la stat.

Totul s-a prăbușit în momentul în care un detectiv privat a filmat-o vorbind normal pe stradă, iar imaginile au fost admise ca probă în instanță, relatează La Voz de Galicia.

De unde a pornit totul

Incidentul care a declanșat acordarea pensiei a avut loc în 2003, când femeia, angajată ca casieră într-un supermarket, a fost agresată de o clientă.

În urma atacului, a fost diagnosticată cu tulburare de stres post-traumatic, ce ar fi evoluat într-un episod psihotic sever, însoțit de pierderea completă a vorbirii.

Cazul a fost clasificat drept accident de muncă, iar femeia a primit statutul de incapacitate permanentă absolută (IPA), beneficiind de o pensie pe termen nedeterminat.

Dosarul a fost redeschis în 2019, la inițiativa unui psihiatru care a observat semne ale unei posibile simulări. Casa de Asigurări Sociale a angajat un detectiv privat pentru a urmări comportamentul femeii în viața de zi cu zi.

Rezultatul: femeia a fost surprinsă vorbind fluent în public, socializând în fața unei școli, folosind telefonul mobil și participând activ la cursuri de zumba.

Pentru a obține o dovadă directă, detectivul a abordat-o pe stradă, cerându-i indicații către un centru comercial. Răspunsul ei verbal, clar și coerent, a fost filmarea care a pus capăt fraudei.

Tribunalul Superior de Justiție din Andaluzia (TSJA) a admis înregistrarea video ca probă legală, o decizie rară în astfel de cazuri.

Instanța a concluzionat că femeia „a mințit” sau, în cel mai bun caz, „și-a recuperat capacitatea de a vorbi fără a informa autoritățile”, ceea ce justifică anularea pensiei de invaliditate.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele

Citește și