Europa, bântuită de fantomele trecutului în 2014: somaj, criza economică, imigranții și schimbarea de atitudine a Rusiei

Europa, bântuită de fantomele trecutului în 2014: somaj, criza economică, imigranții și schimbarea de atitudine a Rusiei
Publicat: 30/12/2014, 15:02

SCHIMBAREA DE ATITUDINE A RUSIEI

Timp de aproape 70 de ani, Europa a respectat un principiu de bază și anume că granițele nu ar trebui schimbate cu forța. În Crimeea – și în estul Ucrainei – președintele rus Vladimir Putin a renunțat la el și a restabilit doctrine mai vechi și mai periculoase. Cancelarul german Angela Merkel a avertizat asupra „gândirii învechite în termeni de sfere de influență în care dreptul internațional este călcat în picioare”.

La sfârșit de an, alte imagini dintr-o altă eră își fac apariția: bombardierele ruse Tu-95 interceptate de avioanele NATO în spațiul european. În doar 24 de ore, avioanele ruse au fost interceptate de 26 de ori.

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a spus că „lumea se află în pragul unui nou Război Rece”, cuvinte care erau de neimaginat în urmă cu un an.

Nimeni din Europa nu știe cât de mari sunt ambițiile președintelui Vladimir Putin sau cât de serios intenționează acesta să revigoreze teritoriul Noii Rusii sau fostul imperiu sovietic. În timpul Imperiului Rus, Novorosiia a fost un teritoriu tampon din nordul Mării Negre, care ulterior a devenit parte a Ucrainei.

PROBLEMELE CARE PERSISTĂ ÎN ZONA EURO

Criza din zona euro, despre care se credea că a fost îngropată în 2013, a revenit în acest an, mai degrabă sub forma stagnării. Anul 2014 a marcat limitele politicii de austeritate.

La acest sfârșit de an, zona euro este aproape de recesiune. Economia sa a crescut modest cu 0,2 la sută în al treilea trimestru alunecând către deflație. Cele trei mari economii ale zonei euro au înregistrat un declin al producției în noiembrie. Noua amenințare este lipsa creșterii economice și rata ridicată a șomajului.

TRAGEDIA GREACĂ NU S-A ÎNCHEIAT

Grecia, care a fost vreme îndelungată epicentrul crizei, pare că se îndreaptă către ieșirea din această situație. Dar instabilitatea politică a revenit. Eșecul Parlamentului de a alege președintele țării va conduce la alegeri legislative anticipate în 2015.

Perspectiva neliniștește oficialii de la Bruxelles, până în punctul în care aceștia au emis avertizări și s-au arătat subiectivi. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: „Presupun că grecii … știu foarte bine ce ar însemna niște alegeri greșite pentru Grecia și zona euro”.

Anul 2014 a cunoscut și o ascensiune a partidelor antisistem, multe dintre ele antieuropene. În Franța, Frontul Național al lui Marine Le Pen a câștigat alegerile europene, iar în Marea Britanie pe primul loc s-a clasat UKIP. În Italia, deși Matteo Renzi a obținut o victorie impresionantă, cel de-al doilea cel mai popular lider este Matteo Salvini, președintele Ligii Nordului, un partid antiimigrație, care a afirmat că Europa de astăzi nu poate fi reformată. Chiar și în Germania, un partid eurosceptic, AfD, a câștigat teren.

TENSIUNI PRIVIND IMIGRANȚII

După șomaj și economie, imigrația este o altă mare sursă de îngrijorare în multe țări. În acest an, 207.000 de imigranți au sosit pe mare în Italia. Peste 3.400 au murit în Marea Mediterană. Germania a primit peste 180.000 de solicitări de azil. Suedia a adoptat o politică a ușilor deschise pentru imigranții sirieni, dar aceasta a provocat tensiuni politice. Partidul de extremă dreapta Democrații Suediei a forțat organizarea alegerilor anticipate, în speranța că acestea vor fi un „referendum pe tema imigrației”, însă Guvernul suedez de stânga a ajuns la un acord cu opoziția de centru-dreapta care îi permite să evite alegerile și să soluționeze criza politică.

LIDERI POPULARI ȘI LIDERI ÎN SCĂDERE DE POPULARITATE

Angela Merkel rămâne cel mai influent politician din Europa, deși este și mai izolată decât înainte. Ea cere în continuare ca Italia și Franța să depună mai multe eforturi pentru a limita deficitele bugetare. Măsurile luate până în prezent „nu sunt suficiente”, susține ea, dar tendința este de contestare a austerității.

Popularitatea președintelui Franței, Francois Hollande, a înregistrat o scădere record de până la 13 la sută. Rata șomajului rămâne ridicată, iar el ar putea să nu mai candideze în 2017.

Matteo Renzi debordează de energie și încredere. El a introdus mai multe reforme politice și este în proces de introducere a unei reforme pentru ca muncitorii să poată fi angajați și concediați mai ușor. În urmă cu șase luni, Renzi a declarat că „dacă Europa și-ar face un selfie astăzi, ar fi o imagine obosită și resemnată”.

Anul 2014 a fost unul în care liderii și oficialii europeni au început să accepte posibilitatea ca după un referendum, Marea Britanie să părăsească UE. Au fost multe comentarii despre dorința ca Londra să rămână în componența Uniunii Europene, dar există un apetit scăzut pentru concesii majore sau slăbirea vreunuia dintre principiile de bază ale UE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?