Europa, înzăpezită. Zeci de mii de locuințe au rămas fără curent în Franța și unul dintre cele mai mari aeroporturi europene a fost închis

Europa, înzăpezită. Zeci de mii de locuințe au rămas fără curent în Franța și unul dintre cele mai mari aeroporturi europene a fost închis
Publicat: 12/03/2013, 14:20
Actualizat: 16/07/2013, 04:58

Peste 68.000 de locuințe din Bretagne și Basse-Normandie (vestul Franței) erau private de electricitate, iar câteva sute de persoane erau blocate, în noaptea de luni spre marți, în vehicule, pe RN 13, între Valognes și Cherbourg, din cauza ninsorilor, luni, în departamentul Manche, relatează AFP, potrivit Mediafax.

În total, în 26 de departamente din nordul și vestul Franței a fost instituit un cod portocaliu de ninsoare, „remarcabil, în acest anotimp, atât prin cantitățile (de precipitații) așteptate, cât și prin durată”, alerta urmând să fie anulată miercuri dimineața, a anunțat Météo France.

La începutul nopții de luni spre marți, prefectura din Manche a evaluat la 200-300 numărul de persoane blocate. Însă, către ora locală 1.00 (2.00, ora României), prefectura a anunțat că nu poate oferi date exacte, preferând să vorbească despre „câteva sute” de persoane blocate pe drumul național.

„Eforturile continuă în vederea evacuării automobiliștilor încă blocați pe RN 13, între Valognes și Cherbourg”, sublinia prefectura într-un comunicat.

Însă condițiile sunt „deosebit de dificile”, a adăugat aceasta, anunțând un strat de „50-60 de centimetri de zăpadă și rafale violente de vânt”.

Prefectura a lansat „un apel la solidaritate către toți riveranii, pentru a veni în ajutorul celor blocați pe drum”, pe pagina de Facebook „prefectul din (departamentul) Manche”.

Ea a solicitat totodată orașelor de pe traseu să deschidă săli și să găzduiască aceste persoane surprinse de ninsoare, care continua marți, către ora locală 1.30 (2.30, ora României).

O comunitate din apropiere de Cherbourg, La Glacerie, a dat curs apelului și deschis un complex sportiv.

Potrivit prefecturii, echipaje de pompieri și jandarmi au evacuat 90 de persoane blocate pe RN 174, la nivelul localității Condé-sur-Vire, pe care le-a condus către sala de festivități și liceul orașului vecin, Torigni-sur-Vire.

Pompieri din Loire-Atlantique și Morbihan, dar și materiale, erau așteptați să suplimenteze efectivele în departamentul Manche marți dimineața. De asemenea, membri ai Unității pentru Securitate Civilă de la Nogent-le-Rotrou urmau să ajungă în departament marți dimineața.

Pe de altă parte, un feribot care avea la bord aproximativ 500 de persoane urma să acosteze la Cherbourg luni seara. Însă, din cauza intemperiilor și rarfalelor de vânt, o primă încercare a eșuat. „Având în vedere situația pe mare, feribotul va face o nouă încercare către ora (locală) 3.00 (4.00, ora României)”, anunța prefectura.

Niciun tren nu va circula marți în departamentul Manche, a mai anunțat prefectura.

Aeroportul din Frankfurt a fost închis

Aeroportul din Frankfurt, al treilea din Europa, a fost închis, marți, din cauza ninsorilor abundente din capitala financiară germană, a anunțat un purtător de cuvânt al aeroportului, relatează AFP, citată de Mediafax.

„De la ora 11.20 (12.20 ora României) nu mai există nicio aterizare și nicio decolare cu titlu tranzitoriu”, a declarat el. „Până în prezent avem 213 zboruri anulate”, a adăugat el.

Transporturile din Belgia, puternic perturbate din cauza ninsorii

Ninsorile căzute luni în Belgia perturbau puternic, marți dimineața, transporturile în această țară, unde numeroase axe rutiere au fost acoperite de gheață, potrivit serviciilor oficiale, relatează AFP.

Încetiniri în trafic, pe o porțiune de peste 1.600 de kilometri se constatau în jurul orei locale 8.00 (9.00, ora României), față de o medie de aproximativ 200 de kilometri, pe principalele axe rutiere, unde vântul contribuie la depunerea zăpezii, potrivit centrului Mobilinfo. Aceste dificultăți sunt provocate mai ales de vehicule de mare tonaj blocate pe șosea.

Circulația trenurilor și autobuzelor era, de asemenea, perturbată. Trenurile Thalys, care asigură legătura între Paris și Bruxelles, ar putea avea întârzieri semnificative, a avertizat societatea într-un comunicat.

Cele mai afectate regiuni sunt sudul și estul Valoniei, unde continua să ningă, marți, peste stratul de gheață care s-a format, potrivit serviciilor meteorologice.

Valentin Vidu, [email protected]

Gaidau Ion, [email protected]

Iuliana Enache, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Cea mai sexy atletă face avere din pozele cu ea! Din banii pe care...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
S-a dat ordinul pentru TOATE FEMEILE, inclusiv din România. Noile reguli devin OBLIGATORII
România, marcată de ploi abundente. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani