Europa se reînarmează. Țările comunitare se pot asocia pentru refacerea stocurilor de armament epuizate de ajutorul pentru Ucraina

Europa se reînarmează. Țările comunitare se pot asocia pentru refacerea stocurilor de armament epuizate de ajutorul pentru Ucraina
Publicat: 12/09/2023, 18:33

Ajutorul militar pentru Ucraina a subțiat stocurile de armament și muniție al țărilor europene care au contribuit pentru războiul din est cu echipamente, proiectile, tancuri, avioane, artilerie, armament ușor, spitale de campanie etc. Astfel, deputaţii europeni au votat marţi, în sesiune plenară la Strasbourg, pentru consolidarea industriei europene de apărare prin Legea comună privind achiziţiile publice (EDIRPA), informează un comunicat de presă al Parlamentului UE.

Regulamentul, a convenit deja în Consiliul la 27 iunie, un instrument pe termen scurt pentru consolidarea industriei europene de apărare prin achiziţii publice comune până la 31 decembrie 2025.

Refacerea dotărilor și rezervelor de armament

Conform PE, acest instrument „va ajuta statele membre să îşi satisfacă nevoile de apărare cele mai urgente şi critice, care au fost exacerbate de transferurile de produse din domeniul apărării către Ucraina, într-un mod voluntar şi colaborativ”.

Instrumentul va fi finanţat cu un buget de 300 de milioane de euro. Achiziţiile în comun vor trebui să implice cel puţin trei state membre şi ar trebui să fie deschise participării membrilor Asociaţiei Europene a Liberului Schimb care sunt membri ai Spaţiului Economic European (ţări asociate).

Condițiile și contribuția UE la înarmare

Contractanţii şi subcontractanţii trebuie să fie stabiliţi în UE sau într-o ţară asociată şi să nu facă obiectul controlului unei ţări terţe sau entităţi neasociate. Costul componentelor originare din UE sau din ţările asociate nu trebuie să fie mai mic de 65% din valoarea estimată a produsului finit.

Contribuţia financiară a UE la fiecare acţiune va fi limitată la 15% din valoarea estimată a contractului de achiziţii publice comune pentru fiecare consorţiu. Acest plafon poate fi ridicat la 20% în cazul în care Ucraina sau Republica Moldova sunt beneficiare ale unor cantităţi suplimentare de produse din domeniul apărării sau în cazul în care cel puţin 15% din valoarea estimată a contractului de achiziţii publice comune este alocată IMM-urilor sau întreprinderilor cu capitalizare medie, în calitate de contractanţi sau subcontractanţi.

Refacerea stocurilor Uniunii, un acord istoric

Decizia Parlamentului European va ajuta membri Uniunii să îşi reumple stocurile, să sporească interoperabilitatea între forţele noastre armate, să consolideze industria noastră şi să contribuie la sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina. “Cu toate acestea, în faţa unei crize istorice, EDIRPA nu poate fi decât un punct de plecare pentru o agendă de apărare comună mult mai ambiţioasă”, a declarat după vot co-raportorul Comisiei pentru Afaceri Externe, germanul Michael Gahler (Grupul Partidului Popular European – PPE), citat în comunicat.

„Am ajuns la un compromis rezonabil care va face ca EDIRPA să fie complementar unui alt regulament important pentru sectorul apărării: Legea în sprijinul producţiei de muniţie. Am reuşit să apărăm priorităţile Parlamentului, inclusiv pentru proiecte care vor sprijini Ucraina sau Republica Moldova. Cel mai important, prin intensificarea achiziţiilor comune de echipamente militare, EDIRPA va contribui la consolidarea capacităţilor de apărare ale statelor membre”, a spus şi co-raportorul din partea Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie, polonezul Zdzislaw Krasnodębski (Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni – ECR).

Legislaţia a fost adoptată cu 530 de voturi pentru, 66 împotrivă şi 32 de abţineri. Acum este nevoie de aprobarea formală a Consiliului pentru a deveni lege.

Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a subliniat în mod dramatic necesitatea de a adapta baza industrială şi tehnologică europeană de apărare (EDTIB) la schimbările structurale: intensificarea cercetării şi dezvoltării militare a UE, modernizarea echipamentelor militare şi consolidarea cooperării dintre statele membre în cadrul achiziţiilor publice în domeniul apărării, pentru ca Uniunea să devină un actor global relevant, se mai arată în comunicatul Parlamentului comunitar.

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...