Europenii nu au reușit să convingă Ucraina să semneze acordul de asociere

Europenii nu au reușit să convingă Ucraina să semneze acordul de asociere
Publicat: 29/11/2013, 09:05
Actualizat: 29/11/2013, 09:05

Liderii europeni nu au reușit joi seară să convingă Ucraina să semneze un acord de asociere istoric cu UE, la finalul unei noi zi de negocieri, relatează AFP.

„Din nefericire, se pare că argumentele” în favoarea semnării „nu au ajuns la președinte”, Viktor Ianukovici, a declarat pentru AFP președinta lituaniană Dalia Grybauskaite.

„Până în prezent, pozițiile nu s-au schimbat”, a adăugat ea la finalul unei cine între șefii de stat și de guvern ai celor 28 de state UE și ai celor șase foste republici sovietice membre ale Parteneriatului oriental.

„Situația nu s-a schimbat fundamental” într-o săptămână „și sunt puține șanse” ca acordul să fie semnat vineri, a confirmat o sursă diplomatică.

„Statele membre au ascultat din nou argumentele președintelui ucrainean. Din nefericire, el nu vorbește de acord, sau de semnare, ci de problemele economice ale Ucrainei, a explicat Grybauskaite, care asigură președinția semestrială a UE.

„El vrea ca aceste probleme să fie rezolvate de UE și Rusia împreună”, a subliniat ea, în timp ce Ianukovici, care oscilează între Bruxelles și Moscova, a propus săptămâna trecută ca un acord de asociere cu UE să fie discutat în trei între Kiev, Bruxelles și Moscova. Această cerere a fost respinsă de UE, care susține caracterul bilateral al acordurilor sale de asociere.

Noile state membre din estul Europei „au explicat câ în decursul ultimilor 15 ani, au făcut progrese tocmai datorită acestui gen de acorduri” prealabile intrării lor în UE în 2004, a declarat președinta Lituaniei.

În pofida acestor explicații și a unei serii de întâlniri cu lideri europeni, președintele Viktor Ianukovici a rămas inflexibil.

Menit să contribuie la modernizarea politică și economică a acestei țări cu 46 de milioane de locuitori, acordul include o secțiune comercială importantă care ar permite deschiderea unei vaste piețe europene.

Însă Kievul, care rămâne foarte dependent de Rusia pentru exporturile sale și livrările de gaz, a preferat să renunțe la acest acord săptămâna trecută în fața amenințărilor ruse.

Joi seară, de la sosirea sa la Vilnius, Ianukovici s-a întâlnit timp de mai bine de o oră cu președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, și al Comisiei, Jose Manuel Barroso, înainte de cină.

„Am slabe speranțe că vom reuși de data aceasta, însă ușa rămâne deschisă”, a declarat cancelarul german Angela Merkel care urmează să se întâlnească cu Ianukovici vineri dimineață înainte de reluarea lucrărilor summitului.

Jocul se desfășoară în continuare și în Ucraina. Opozanta arestată Iulia Timoșenko, a cărui eliberare a fost mereu o condiție esențială impusă de UE, a cerut liderilor europeni să „libereze Ucraina” semnând acordul „fără condiții”.

Răzgândirea Kievului a provocat furia opoziției pro-europene care protestează de mai multe zile în piața Independenței, în centrul capitalei.

„Vrem schimbări, vrem să trăim alături de familia europeană, cu reguli europene, un nivel de trai european”, a declarat joi la Vilnius Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziției.

„Președintele Ianukovici este pe punctul de a pune țara sa într-o situație de vulnerabilitate extremă deoarece a pierdut posibilitatea de a o ancora la Europa iar acum este în derivă. Însă în ce direcție (…) către est sau în jos, nu știu”, a comentat liderul diplomației suedeze Carl Bildt.

UE afirmă constant că acordul nu este „pe masă” doar în timpul summitului, ci că va rămâne disponibil și după, sugerând că ar putea fi încă semnat în următoarele luni, mai ales în timpul summitului UE-Ucraina prevăzut pentru februarie 2014.

Însă pentru moment, europenii se pare că vor trebui să se mulțumească la Vilnius cu parafarea a două acorduri de asociere, cu Georgia și cu Moldova. Semnarea definitivă va avea loc în câteva luni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata