Evenimentele care au influențat afacerile în 2016: De la la Brexit, la sistarea producției de petrol și problemele Samsung

Evenimentele care au influențat afacerile în 2016: De la la Brexit, la sistarea producției de petrol și problemele Samsung
Publicat: 03/01/2017, 08:32
Actualizat: 09/02/2017, 13:54

Piața mărfurilor a avut de suferit încă din prima săptămână din ianuarie 2016, prețul petrolului a scăzut până la minimul ultimilor 11 ani, coborând la 35,58 dolari pe baril, deoarece producătorii credeau că tensiunile dintre Iran și Arabia Saudită eliminau orice posibilitate ca marii producători să ajungă la o înțelegere pentru reducerea producției. În aprilie, Arabia Saudită și Rusia au convenit să înghețe producția de petrol, dar au afirmat că înțelegerea este condiționată de intrarea în acord a altor state. De-a lungul anului s-au organizat mai multe întâlniri OPEC, la care piața mărfurilor a reacționat, prețurile barilului de petrol variind în funcție de mesajele liderilor din domeniul petrolului. La finalul anului, pe 30 noiembrie, OPEC anunță că a ajuns la o înțelegere pentru a reduce producția de petrol.

În martie, Donald Trump și Hillary Clinton au devenit favoriți la nominalizarea pentru președinția Statelor Unite, ieșind învingători în șapte din cele 11 state care au votat pe 1 martie în cadrul alegerilor primare. Mai mulți oameni de afaceri s-au poziționat în spatele celor două tabere prin contribuții financiare. De-a lungul campaniei, Trump a fost susținut de cofondatorul PayPal, Peter Thiel și de președintele firmei de investiții Colony Capital, Tom Barrack. Printre oamenii de afaceri care au susținut-o pe Hillary Clinton s-au numărat Warren E. Buffett, președinte și director executiv al Berkshire Hathaway, Inc., Reed Hastings, fondator și director executiv al Netflix și Sheryl Sandberg, director de operațiuni al Facebook.

Tot în martie apare cea mai mare instituție bursieră din lume în urma înțelegerii de fuziune între Bursa din Londra și Deutsche Borse, care va crea cea mai mare piață de capital din lume, cu o valoare de peste 27 de miliarde de euro.

În mai, Banca Centrală Europeană (BCE) renunță la bancnota de 500 de euro spre finalul anului 2018, în contextul îngrijorărilor că facilitează activități ilicite, însă bancnotele aflate deja în circulație vor putea fi folosite pe termen nedefinit.

Data de 24.06.2016 va rămâne în istorie prin rezultatul referendumului din Marea Britanie, când cetățenii au votat ca țara să iasă din Uniunea Europeană.

Domeniul IT a marcat anul 2016 prin aplicații de succes și achiziții de miliarde de dolari. Compania Nintendo a lansat, în iunie, jocul Pokemon Go, una dintre cele mai descărcate aplicații din lume. Titlurile Nintendo s-au apreciat cu peste 68%, după ce au înregistrat și creșteri de 25% într-o singură zi. Acțiunile companiei au devenit cele mai cumpărate titluri într-o zi din toată istoria bursei de la Tokyo, potrivit Business. Tot în luna iunie, Microsoft cumpără Linkedin pentru 26,2 miliarde de dolari.

În 2016, Samsung a avut mult de suferit, atât la capitolul profit, cât și la capitolul imagine. Compania a lansat Galaxy Note 7, pe care l-a retras în scurt timp, din cauza bateriilor care explodau, afectând profitul și acțiunile producătorului sud coreean. Mai mult, producătorul a fost nevoit să recheme trei milioane de mașini de spălat pentru că prezentau riscul de explozie.

În septembrie, Apple lansează iPhone 7.

În noiembrie, retailerul britanic Marks&Spencer iese de pe piață, închizând cele șase magazine din România, piața locală fiind alături de alte nouă țări unde compania renunță la operațiuni.

Luna decembrie a fost marcată de o nouă achiziție. Grupul japonez Asahi Group Holdings a ajuns la un acord pentru a cumpăra operațiunile de pe piețele este europene ale InBev, într-o trazacție de 7,8 milioane de euro, potrivit Reuters. Pe piața românească, SA-BMiller este prezent prin mărci precum Ursus și Timișoreana.

La finalul anului 2016, cei mai bogați oameni din lume au adunat în conturi 237 de miliarde de dolari, printre aceștia regăsindu-se Warren Buffet, Bill Gates, Bernard Arnault și Amancio Ortega, potrivit Bloomberg.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Alertă maximă la Palatul Buckingham. Ce se întâmplă cu Regele Charles
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu