EXCLUSIV| Izbucnirea conflictului în Orientul Mijlociu, o nouă „verigă” a schimbării ORDINII MONDIALE? Comandor (r): „Războiul va dura mai multe luni”

EXCLUSIV| Izbucnirea conflictului în Orientul Mijlociu, o nouă verigă a schimbării ORDINII MONDIALE? Comandor (r): Războiul va dura mai multe luni
Publicat: 18/10/2023, 08:30
Actualizat: 18/10/2023, 10:17

Comandor (r) Stelian Teodorescu, fost diplomat militar, a vorbit – într-un interviu pentru Gândul – despre situația tragică din Israel și din Fâșia Gaza, dar și despre statele „din umbră” – respectiv, Rusia și China –  văzute ca fiind principalale „beneficiare” ale acestui conflict, state, despre care  interlocutorul Gândul susține că „vor o nouă ordine mondială.”   

Ing.dr. Stelian Teodorescu mărturisește că „Rusia vrea, probabil, să domine și Orientul Mijlociu, pentru a pune un fel de barieră la accesul la resurse de petrol și gaze pentru alte state.”

Comandorul (r) a adus în discuție și Iranul, despre care susține că este unul dintre statele doritoare să inflameze cât mai mult zona și care nu va înceta sprijnul pentru gruparea teroristă Hamas.

„Deci, cu siguranță acolo va fi ceva mai periculos decât războiul din Ucraina”, a concluzionat ing.dr. Teodorescu Stelian.

12 zile zile de la atacul sângeros al Hamas asupra Israelului

  • Sâmbătă, 7 octombrie, gruparea militantă palestiniană Hamas a lansat mii de rachete din Fâșia Gaza asupra Israelului, într-un atac fără precedent, comparat de Israel cu atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA.
  • Armata israeliană a ordonat, ulterior, un „asediu total” asupra Fâşiei Gaza, controlată de Hamas, dar, până în prezent, acțiunea a rămas în expectativă, la mijloc fiind producerea de distrugeri în rândurile populației civile.

„Ar trebui pornit dialogul de la vizitele Chinei în Orientul Mijlociu, acum câteva luni de zile”

„Discuția trebuie pornită de la cauzele clare ale acestor puncte fierbinți, ale acestor confruntări militare care sunt, în momentul de față, declanșate de un anumit grup de state, de actori mari, principali, care vor o nouă ordine mondială. Mai exact, Rusia și China. De asta, spuneam că ar trebui pornit dialogul de la vizitele Chinei în Orientul Mijlociu, acum câteva luni de zile.

Trebuie să recunoaștem că unul din rolurile esențiale să echilibreze situația de acolo îl au Statele Unite, care se implică pentru a nu ieși un alt război. De ce vă spun asta? După conflictul din Ucraina, acolo unde am intrat în cea de-a 20-a lună de la atacul Rusiei, există acum riscul să fie un conflict major și în Orientul Mijlociu, pentru că ați văzut amenințările din partea grupărilor teroriste Hamas și Hezbollah”, a explicat comandorul (r) Teodorescu Stelian.

„Israelul a demonstrat forța pe care o are, dorințele de a-și menține un stat independent în zona respectivă”

Comandor (r) Stelian Teodorescu a vorbit și despre istoria zbuciumată a Israelului, dar și despre forța demonstrată de acest stat de-a lungul timpului.

În momentul de față, trebuie să vedem și istoria Israelului, care a fost una zbuciumată. După aducerea primilor evrei în zona respectivă, în jur de 74-75.000 de evrei, care sunt de prin anii 1800. Dar prin 1922, în urma primului război, Marea Britanie a preluat controlul acestui ținut al palestinienilor. După care, în ’47 au început să se declanșeze procedurile pentru constituirea Statului Israel. Iar în ’48 a fost constituit în mod legal, la nivel internațional, cu sprijinul Statelor Unite.

După aceea, au fost etapele în care Israelul a demonstrat forța pe care o are, dorințele pe care le au de a-și menține un stat independent în zona respectivă. În momentul de față, așa cum vă spuneam anterior, China și Rusia vor – ați văzut și declarațiile liderilor lor – o nouă ordine mondială. Rusia vrea probabil să domine și Orientul Mijlociu, pentru a pune un fel de barieră la accesul la resurse de petrol și gaze pentru alte state.”

„Singurul stat care încă lucrează împotriva Israelului și chiar dorește amplificarea conflictului este Iranului”

Fostul diplomat militar a abordat și subiectul care interesează cel mai mult în aceste azile și anume acela când va intra Israelul în Fâșia Gaza, pentru a ataca gruparea teroristă Hamas.

„Foarte probabilă este acțiunea Israelului în Fâșia Gaza, pentru terminarea acestei organizații Hamas, care în 2006 a câștigat alegerile, detronând Fatah. Dar – așa cum era și firesc – nu vor să producă distrugeri în rândurile populației civile. Până acuma, un milion de palestinieni au mers către granița cu Egiptul. Dar, în momentul acesta, Egiptul vrea să evite ieșirea din Fâșia Gaza a unor membri ale grupărilor teroriste, care probabil încearcă să fugă.

Cel mai probabil, ei (n.r. – membri din gruparea Hamas) își dau seama că situația le este defavorabilă și că Israelul ar putea să aibă un avantaj major. Nu putem însă pune semnul egal între Hamas și Israel. Numai că, cel mai probabil se mai trage de timp – uitați, ministrul de Externe al Iranului a făcut luni seara o declarație că trebuie să se discute pe această problemă de eliberare a unor membri Hamas, în contrapartidă cu persoanele de diverse naționalități reținute din Israel – dar, în ideea asta, să mai pregătească anumite acțiuni de-ale lor.

Am mari rezerve și în cazul Hezbollah. Eu zic că foarte probabil s-ar putea implica. În partea de nord,  Hezbollah nu are aceeași forță pe care și-a pregătit-o Hamasul, dar am înțeles că au peste 100.000 de rachete deținute în acest moment.”

„Există riscul să escaladeze acest conflict și, probabil, ei și-au dat seama ce forță majoră militară a dislocat Israelul”

Comandor (r) Stelian Teodorescu, care-și folosește expertiza militară și în calitate de editor la revista „Pulsul Geostrategic”, recunoaște, că în tot acest context, conflictul este posibil să devină unul și mai periculos.

În plus, interlocutorul Gândul susține că războiul din Israel va dura, cu siguranță, mai multe luni, mărturisind însă că nu poate să estimeze, momentan, nivelul și intensitatea la care se va ridica totul.

„În momentul de față, armata israeliană are, în jur de 300-340.000 de militari și cu tehnica pe care o are, clar este o forță majoră să intervină în Fâșia Gaza. Dar, conflictul, zic eu, este posibil să înceapă să devină și mai periculos, pentru că sunt anumite state – uitați-vă la Rusia care, cel mai probabil, îi cam convine că sunt lăsați puțin mai pe margine cu Ucraina. Credeți că nu are niciun interes Rusia să transfere oarecum contribuția comunității internaționale sau susținerea către un conflict mai substanțial în Orientul Mijlociu? Ba da! Se cere o nouă ordine mondială!

Cel mai probabil, va fi un război mai lung, zic eu să-l estimăm poate la câteva luni. Pentru că, chiar dacă vor fi scoși de acolo civili, populație palestiniană și persoane de alte naționalități – cu siguranță, dotarea și sistemele de depozitare și de ascundere prin tunelele subterane au fost pregătite cu ani în urmă, iar forțele (n.r. – ale grupării teroriste Hamas) sunt pregătite foarte, foarte amănunțit.

Iar, din partea unor alte state, doritoare să inflameze cât mai mult zona, cum ar fi Iranul, cred că nu trebuie să ne gândim că va înceta sprijnul. Deci, cu siguranță, acolo, va fi ceva mai periculos decât războiul din Ucraina. Ați observat că sunt și mulți israelieni din alte țări, care se întorc acasă pentru a se înrola. Asta este o chestie extraordinară!

Războiul va dura, cu siguranță, mai multe luni, dar nu pot încă să cuantific foarte bine, nivelul la care se va ridica. Am, totuși, dubiul că se va ridica la un nivel mai mare sau mai aprins decât cel din Ucraina, pentru că vor fi alte state care vor încerca să sprijine această grupare Hamas. Și bineînțeles că sunt și dotați! Ei nu începeau să facă ceea ce au făcut dacă nu erau dotați, dacă nu erau sprijiniți”, a conchis comandorul (r) Stelian Teodorescu.

Cel puțin 3.000 de morți în urma bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza

Bilanțul bombardamentelor israeliene asupra teritoriului palestinian Fâșia Gaza a ajuns la cel puțin 3.000 de morți și aproximativ 12.500 de răniți, după cum a anunțat marți Ministerul local al Sănătății, conform agenției de presă WAFA.

Alți 61 de palestinieni au fost uciși de armata israeliană în ultimele 11 zile, în celălalt teritoriu palestinian, Cisiordania, iar alte aproximativ 1.250 de persoane au fost rănite.

În Israel, bilanțul atacurilor comise de militanți ai grupurilor fundamentaliste Hamas și Jihadul Islamic este de 1.300 de morți și peste 4.000 de răniți.

Iordania și Egiptul anunță că nu primesc refugiați palestinieni

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a transmis, în cursul unei vizite la Berlin, că tentativele de a împinge refugiaţi palestinieni în țara sa și în Egipt nu vor avea sorți de izbândă.

Potrivit The Times of Israel, el a insistat că situaţia palestinienilor trebuie tratată în interiorul Fâşiei Gaza şi al Cisiordaniei.

„Aceasta este o linie roşie, întrucât cred că acesta este planul unora dintre suspecţii obişnuiţi, de a încerca să creeze fapte împlinite pe teren”, a declarat suveranul iordanian într-o conferinţă de presă organizată după întrevederea cu cancelarul german Olaf Scholz.

„Nu primim refugiaţi în Iordania, nu vor fi refugiaţi în Egipt! Este vorba despre o situaţie umanitară care trebuie tratată în interiorul Gazei şi al Cisiordaniei”, a recunoscut Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei.

Altfel, Abdullah al II-lea a prevenit Occidentul că toată regiunea Orientului Mijlociu „este pe marginea prăpastiei. Toate eforturile noastre sunt necesare pentru a nu se ajunge acolo”, la o escaladare a conflictului israeliano-palestinian.

Iranul amenință Israelul cu o „acțiune preventivă”

Iranul a avertizat despre o posibilă „acţiune preventivă” împotriva Israelului „în următoarele ore”, în timp ce armata lui Netanyahu se pregăteşte să lanseze o ofensivă terestră în Fâşia Gaza.

Teheranul a avertizat în mod repetat că o invazie la sol a Fâşiei Gaza ar genera un răspuns pe alte fronturi, stârnind temeri în legătură cu o conflagraţie regională.

„Posibilitatea unei acţiuni preventive a «Axei Rezistenţei» este aşteptată în următoarele ore”, a declarat ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, pentru televiziunea de stat.

El a făcut referire la întâlnirea sa cu liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, care a avut loc sâmbătă. Luni, Amir-Abdollahian a afirmat că această „Axă a Rezistenţei”, denumire dată statelor care sprijină poporul palestinian, nu va permite statului Israel „să facă ceea ce vrea în Gaza”.

Tot luni, preşedintele iranian Ebrahim Raisi a avertizat că timpul se scurge pentru a ajunge la o soluţie politică şi a avertizat împotriva extinderii războiului dintre Israel şi Hamas spre alte fronturi.

„Israelul are dreptul și datoria de a-şi apăra poporul”

Anunţul vizitei lui Biden în Israel a fost făcut de secretarul american de Stat, Antony Blinken.

„Preşedintele va reafirma solidaritatea Statelor Unite cu Israelul şi angajamentul nostru neclintit faţă de securitatea sa”, a declarat Blinken marţi dimineaţa, după o noapte de discuţii maraton la Tel-Aviv cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu.

„Israelul are dreptul şi datoria de a-şi apăra poporul împotriva Hamas şi a altor terorişti şi de a preveni atacuri viitoare”, a declarat Antony Blinken.

El a anunţat că Statele Unite au obţinut garanţii din partea Israelului cu privire la livrarea de ajutor umanitar extern către Fâşia Gaza, regiune asupra căreia Tel Avivul a impus o blocadă.

„Preşedintele Joe Biden speră să audă de la Israel cum îşi va desfăşura operaţiunile într-un mod care să minimizeze victimele civile şi să permită furnizarea de ajutor umanitar civililor din Gaza într-un mod care să nu aducă beneficii Hamas.

La cererea noastră, Statele Unite şi Israel au convenit să dezvolte un plan care va permite ajutorului umanitar din partea ţărilor donatoare şi organizaţiilor multilaterale să ajungă la civilii din Gaza”, a conchis Antony Blinken.

Marcel Ciolacu: „Fac apel pentru facilitarea coridoarelor umanitare din Gaza”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi, la Tel Aviv, în declaraţiile comune cu premierul Benjamin Netanyahu, că a decis să vină astăzi în Israel deoarece în astfel de momente dificile precum cele trăite de poporul israelian, partenerii şi prietenii trebuie să îşi demonstreze solidaritatea.

Premierul a făcut apel pentru facilitarea coridoarelor umanitare din Gaza şi a precizat că este convins că întreaga comunitate internaţională se va implica pentru deschiderea coridoarelor umanitare şi pentru a oferi asistenţă necesară refugiaţilor.

„Am decis să vin astăzi în Israel, deoarece în astfel de momente dificile, precum cele trăite în prezent de poporul israelian, partenerii şi prietenii trebuie să îşi demonstreze solidaritatea.

Societatea românească, comunitatea de israelieni din România şi cea de români din Israel deplâng, alături de dvs, domnule prim-ministru, victimele nevinovate, femei, copii, tineri în floarea vârstei, în urma atacurilor teroriste declanşate de Hamas”, a spus premierul în declaraţiile comune cu premierul Israelului.

Premierul Ciolacu a transmis compasiunea pentru toate aceste pierderi de vieţi omeneşti şi pentru numeroşii răniţi, printre care în mod tragic s-au regăsit şi cetăţeni de origine română.”

”România rămâne un stat consecvent în cadrul relaţiilor sale din Orienul Mijlociu. De aceea, suntem extrem de îngrijoraţi de spirala cfrescândă a violenţelor cu consecinţe teribile asupra populaţiei civile, atât israeliene cât şi palestiniene. Vreau să îi asigur pe românii din ţara noastră că ne menţinem atitudinea de promotori ai păcii, dar vom fi alături, necondiţionat, în momentele dificile, de aliaţii şi prietenii noştri, apărând valorile democratice”, a subliniat premierul Ciolacu.

Marcel Ciolacu: ”Israelul are drept să se apere în deplin respect cu dreptul umanitar”

”Fac un apel pentru facilitarea coridoarelor umanitare din Gaza. Sunt convins că întreaga comunitate internaţională se va implica pentru deschiderea colidoarelor umanitare şi pentru a oferi asistenţă necesară refugiaţilor”, a spus Ciolacu.

CITIȚI ȘI:

LIVE TEXT | Război în Israel: Armata israeliană lansează ”asediul total” asupra Fâșiei Gaza / Iranul a negat implicarea în atacurile asupra Israelului

EXCLUSIV | Rapoartele SRI arată că fanaticii Hamas se radicalizează până și la București! Adept al grupării, expulzat. Detalii din dosarul secret

LIVE TEXT | Război în Israel: Peste 3.000 de răniți, sirenele sună încontinuu. Ripostă agresivă împotriva Hamas

Un nou guvern de criză ar putea fi format în Israel, după atacurile devastatoare care au ucis sute de oameni

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia