„Există o gravă preocupare” a statelor NATO în legătură cu Rusia. După instalarea de către Kremlin a rachetelor nucleare, Alianța pregătește măsuri militare

„Există o gravă preocupare a statelor NATO în legătură cu Rusia. După instalarea de către Kremlin a rachetelor nucleare, Alianța pregătește măsuri militare
Publicat: 01/09/2017, 20:50
Actualizat: 26/03/2019, 02:00

Statele Unite acuză Rusia de încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) prin instalarea unor sisteme de rachete care prezintă riscuri pentru baze NATO din Europa și pentru Statele Unite.

Pe fondul îngrijorărilor, Alianța Nord-Atlantică a elaborat un plan care prevede 39 de opțiuni pentru contracararea amenințărilor Rusiei, afirmă surse politice și militare citate de publicația Süddeutsche Zeitung, de postul Westdeutscher Rundfunk Köln (WDR) și de Norddeutscher Rundfunk (NDR). Planul ar fi fost distribuit deja țărilor membre NATO.

Conform surselor citate, printre măsurile luate în calcul de Alianța Nord-Atlantică se numără suplimentarea capacităților nucleare în statele membre, instalarea unor sisteme de avertizare militară, precum și mobilizarea unor submarine strategice și a unor bombardiere americane de tip B-2 și B-52.

Un purtător de cuvânt al NATO a refuzat să confirme existența planului, recunoscând însă că există o stare de „gravă preocupare” în legătură cu respectarea de către Rusia a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), care, printre altele, interzice fabricarea și deținerea de rachete nucleare cu raze de acțiune între 500 și 5.500 de kilometri.

Statele Unite și Rusia se acuză reciproc de încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare

Rusia a încălcat Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) prin instalarea unor sisteme de rachete care prezintă riscuri pentru baze NATO din Europa și pentru Statele Unite, acuza în martie generalul Paul Selva, vicepreședinte al Statului Major Interarme al armatei americane. A fost prima dată când armata americană a acuzat în mod deschis Rusia de instalarea unor sisteme de rachete de croazieră care ar încălca Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF). Generalul Paul Selva a afirmat, în cursul audierilor în Camera Reprezentanților, că instalarea acestor sisteme de rachete încalcă „spiritul și obiectivele” Tratatului INF, semnat în anul 1987.

„Sistemele prezintă riscuri pentru cele mai multe dintre bazele noastre din Europa și credem că rușii le-au instalat deliberat pentru a constitui amenințări la adresa Alianței Nord-Atlantice și a obiectivelor din sfera de responsabilitate a NATO”, a spus Paul Selva, potrivit agenției Associated Press, în cursul audierilor în Comisia pentru Forțele Armate din Camera Reprezentanților.

Administrația Vladimir Putin a instalat, în februarie, sisteme de rachete de croazieră în cel puțin două zone, inclusiv în baza militară Kapustin Iar (Volgograd), la circa 500 de kilometri nord-est de țărmul Mării Negre. Tot în februarie, Moscova a semnalat mobilizarea de trupe în Extremul Orient rus, în Ciukotka, la circa 80 de kilometri de statul american Alaska. Potrivit unor oficiali din cadrul serviciilor de informații americane citați de cotidianul The New York Times, rachetele de croazieră instalate de Rusia sunt de tip SSC-X-8, cu raza de acțiune de circa 3.000 de kilometri.

Rusia a avertizat în mai multe rânduri că va reacționa la decizia NATO de suplimentare a efectivelor militare în Europa de Est și la instalarea unor elemente antirachetă în România și Polonia. Instalarea elementelor antibalistice în România reprezintă o încălcare de către SUA a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), a acuzat, în septembrie 2016, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, avertizând că vor apărea „consecințe nedorite”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea de la Mangalia care a întrebat dacă tânărul mort în...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu: Ajunsese să cântărească 35 de kilograme și...
Vlad Pascu rămâne în arest! Decizia luată de Tribunalul Constanța
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Se schimbă REGULILE PENTRU ITP. Pentru cine devine obligatoriu la 6 luni
Anamaria Ferentz, surprinsă de cum arată Bucureștiul, după zece ani de când nu l-a mai...
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
Cum se implică Robert Drilea în creșterea copiilor Deei Maxer: "Mă surprinde cu toate lucrurile...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Alexander Fleming, inventatorul penicilinei. „Penicilina a zăcut pe un raft timp de zece ani, în...